Μπαράζ διεθνών επαφών για την τουρκική προκλητικότητα – Οι επόμενες συναντήσεις Μητσοτάκη έως την κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο γύρο διπλωματικών επαφών που ξεκινάει άμεσα ο πρωθυπουργός με στόχο να εκθέσει την τουρκική προκλητικότητα τους ευρωπαίους ηγέτες. «Η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στις απειλές Ερντογάν δεν αλλάζει, καθώς ο πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει να θέτει σε κάθε ευκαιρία την εντεινόμενη προκλητικότητα από την πλευρά της Άγκυρας με στόχο την ενημέρωση όλων συμμάχων» αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των κρίσιμων επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες για τα ελληνοτουρκικά.
Της Άννας Καραβοκύρη
Ρώμη, Βρυξέλλες και Μαδρίτη είναι οι κυριότεροι σταθμοί του πρωθυπουργού με στόχο την ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
- Συγκεκριμένα, στις 23 και 24 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να περιληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου αναφορά για την τουρκική προκλητικότητα.
Την παραμονή της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η Ουκρανία και το ενεργειακό, καθώς ο Ντράγκι είναι από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για το φυσικό αέριο. Ωστόσο όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα θέσει στον ιταλό ομόλογο του και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων «καθώς οι δύο ηγέτες έχουν κοινές απόψεις σε πολλά ζητήματα».
- Στις Βρυξέλλες το κλίμα για την Τουρκία είναι βαρύ, πριν από λίγες ημέρες ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών – μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο τους».
Κομβικής σημασίας είναι το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μαδρίτη, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 28 και 30 Ιουνίου όπου θα παρίστανται όλοι οι ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν.
Η Τουρκία έχει ήδη προαναγγείλει πως θα καταγγείλει την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ προσκομίζοντας “ντοκουμέντα” τίθεται εν αμφιβόλω με βάση εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών στην Αθήνα μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με Φινλανδία και Σουηδία.
- Παρά τα ξεκάθαρα μηνύματα από Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στην επιθετική ρητορική εναντίον της χώρας μας, βάζοντας διαρκώς στο κάδρο το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως ο πρωθυπουργός θα θέσει αδιάψευστα στοιχεία στη Σύνοδο για τις αναθεωρητικές αξιώσεις της Άγκυρας αλλά και για τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, και τους κινδύνους που εγκυμονεί η τουρκική προκλητικότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Το στίγμα της ελληνικής θέσης για τα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών που φημολογείται ότι θα θέσει η Άγκυρα έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας, ότι «η χώρα μας θα προτάξει την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή και την πλήρη εφαρμογή συνθηκών και διεθνούς δικαίου» τονίζοντας πως «πάντοτε θέλουμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις καλές σχέσεις αλλά και ανυποχώρητοι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».