Θεσσαλονίκη: Γιατί ο Θερμαϊκός γέμισε ποντίκια – Ο κίνδυνος για την υγεία – Η προτεινόμενη λύση
Καλύτερη αναμένεται να είναι η εικόνα της παραλίας της Θεσσαλονίκης μόλις ο καιρός βελτιωθεί και σταματήσουν οι βροχοπτώσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το τουριστικό κομμάτι της, δηλαδή από το λιμάνι και μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, αναφορικά με τα δεκάδες νεκρά ποντίκια που επιπλέουν στα νερά του Θερμαϊκού τις τελευταίες ημέρες και μετά την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε την Τρίτη 14 του μήνα.
Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο Ηλίας Ορφανίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας «North Aegean Slops», η οποία έχει αναλάβει τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου μετά τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι θα απαιτηθούν κάποιες μέρες, προκειμένου να καθαρίσει και το υπόλοιπο κομμάτι της παραλίας, ενώ αναφορικά με το τουριστικό τμήμα της υπογράμμισε ότι θα έχει καλύτερη εικόνα, με την προϋπόθεση ότι δε θα σημειωθούν άμεσα έντονες βροχοπτώσεις.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να εγκυμονούν κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών από τα επιπλέοντα νεκρά ποντίκια, ο καθηγητής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου εμφανίζεται ιδιαίτερα καθησυχαστικός.
Ό ίδιος τονίζει ότι πολύ γρήγορα τα ποντίκια θα εξαφανιστούν, αφού θα καταναλωθούν από γλάρους, από σαρκοφάγα ψάρια, καθώς και από άλλα είδη του θαλάσσιου ζωικού βασιλείου που διαβιούν στον πυθμένα.
Πολλές δεκάδες ποντίκια, που ζουν στους υπονόμους της Θεσσαλονίκης, πνίγηκαν μετά την ιδιαίτερα έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιουνίου και τα πτώματα τους ξεβράστηκαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να επιπλέουν κατά μήκος της παραλίας της πόλης.
Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και άλλες φορές μετά από έντονες βροχοπτώσεις, ωστόσο, αυτήν τη φορά είναι ιδιαίτερα έντονο και έχει δημιουργηθεί ένα αποκρουστικό θέαμα σε διάφορα σημεία της ακτογραμμής. Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει μεσούσης της τουριστικής περιόδου, με την πόλη να έχει κατακλυστεί από τουρίστες διαφόρων εθνικοτήτων.
«Πολύ μεγάλο το μέτωπο»
Κατά τον κ. Ορφανίδη, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου από τα νεκρά ποντίκια, αφού το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο.
«Το σκάφος βγαίνει κανονικά για τον καθαρισμό του κόλπου, όμως, δεν μπορούμε να έχουμε άμεσα τέλειο αποτέλεσμα, διότι το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο. Πιστεύω, πάντοτε με την προϋπόθεση ότι δε θα βρέξει ξανά δυνατά, η εικόνα του Θερμαϊκού θα είναι καλύτερη από το Σάββατο στο τουριστικό της τμήμα, όπου δίνουμε το μεγαλύτερο βάρος, δηλαδή από το λιμάνι και μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Για το υπόλοιπο τμήμα θα χρειαστούν κάποιες μέρες.
Πάντοτε μετά από μία δυνατή βροχή ξεβράζονται στο Θερμαϊκό νεκρά ποντίκια αλλά και πολλά άλλα πράγματα και δημιουργείται μία άσχημη εικόνα. Το σκάφος καθαρισμού βγαίνει τέσσερις φορές σε εβδομαδιαία βάση και οι μέρες επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Όταν φυσούν ισχυροί νοτιάδες, βγάζουμε το σκάφος περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ορφανίδης.
«Το διχτάκι αποτελεί μία λύση»
Ως απολύτως λογική εξέλιξη, μετά την πολύ δυνατή βροχόπτωση, χαρακτηρίζει την παρουσία δεκάδων νεκρών ποντικιών στα νερά του Θερμαϊκού ο κ. Χιντήρογλου. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συναντάται μετά από μεγάλες πλημμύρες. Οι υπόνομοι είναι γεμάτοι από ποντίκια, τα οποία δεν μπορούσαν να βρουν διέξοδο.
Το αποτέλεσμα είναι να πνιγούν και να ξεβραστούν στη θάλασσα. Είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει, προκειμένου να αποτραπεί στο μέλλον ένα αντίστοιχο αποκρουστικό θέαμα, είναι να τοποθετηθούν διχτάκια στο στόμιο των υπονόμων που καταλήγουν στη θάλασσα, ώστε να συγκρατούνται τα πνιγμένα ποντίκια.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να γίνει και πιο εύκολα η περισυλλογή τους», λέει στο ethnos.gr ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ.
Κατά τον ίδιο, μπορεί το θέαμα να είναι ιδιαιτέρως αποκρουστικό, αλλά δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών. «Τα νεκρά ποντίκια θα αφομοιωθούν πολύ γρήγορα από τα σαρκοφάγα ψάρια και άλλα ζώα που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας.
Επίσης, θα τα τεμαχίσουν και οι γλάροι, που είναι παμφάγοι. Το καραβάκι που καθαρίζει το Θερμαϊκό, έχει πολλές δυνατότητες και θα μπορούσε να αναλάβει εντονότερη δράση», τονίζει ο κ. Χιντήρογλου.