H κληρονομιά Χρυσοχοϊδη και η Greek Mafia

H κληρονομιά Χρυσοχοϊδη και η Greek Mafia

Στις 8.15 το πρωί του Σαββάτου 18 Ιουνίου 2022, τρεις εκτελεστές γάζωσαν με 25 σφαίρες ενός υποπολυβόλου Καλάσνικοφ τον 38χρονο ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων. Πού; Στην Λεωφόρο Μαραθώνος, έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας (Γέρακας). Η είδηση από το αστυνομικό δελτίο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ακόμα χτύπημα στο πλαίσιο του ξακαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ συμμοριών της νύχτας και της…μέρας, σχετίζεται, δε, όπως αναφέρεται, με το λαθρεμπόριο καυσίμων, μία εξόχως προσοδοφόρα “επιχειρηματική” δραστηριότητα των συγκεκριμένων κυκλωμάτων.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Τα τελευταία περίπου τρία χρόνια έχουν σημειωθεί πάνω από 15 παρόμοια περιστατικά. Εκτελεστές σκοτώνουν εν ψυχρώ μπράβους, αρχηγούς συμμοριών και άλλα πρόσωπα που συνδέονται με αυτό που έχει προσδιοριστεί ως …“Greek Mafia”. Παλιά υπόθεση που έχει απασχολήσει και άλλες κυβερνήσεις, ωστόσο έχει αποκτήσει πρωτοφανείς διαστάσεις το τελευταίο διάστημα. Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έχει σχετιστεί με όλα τα παραπάνω, επειδή ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος “γνώριζε πολλά”.

Η εύκολη απάντηση είναι πως “συμβαίνουν και αλλαχού”. Το οργανωμένο έγκλημα δεν είναι ελληνική ανακάλυψη. Όμως στην Ελλάδα είχε λάβει παλαιότερα πολιτικές διαστάσεις και είχε ενταχθεί από το κυβερνών κόμμα στο πλαίσιο του γνωστού δόγματος περί ασφάλειας, νόμου και τάξης. Είχαν δωθεί υποσχέσεις και είχαν αναληφθεί δεσμεύσεις. Η ανάληψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το 2019, από τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είχε επισημανθεί ως επιχείρηση για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος-μεταξύ άλλων.

Στις 18 Μαϊου του 2021, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα φάκελο με τα ονόματα τουλάχιστον 500 ποινικών οι οποίοι είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί, αλλά… κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Ο φάκελος με τον “χάρτη της μαφίας” (όπως παρουσιάστηκε με πηχιαίους τίτλους από τις εφημερίδες της εποχής) αφορούσε έρευνα η οποία κράτησε για περίπου ένα μήνα και διενεργήθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Στην έρευνα περιλαμβανόταν όλο το οργανωμένο έγκλημα της τελευταίας δεκαετία, ενώ ανάμεσα στις υποθέσεις που βρίσκονται μέσα στον φάκελο, βρίσκονται συμβόλαια θανάτου, δολοφονίες, εκβιασμοί, μαστροπεία, ναρκωτικά και όχι μόνο.

Στο υπόμνημα της αστυνομίας που κατέθεσε ο υπουργός, υπήρχαν αναλυτικά στοιχεία με ονόματα, διευθύνσεις και οργανώσεις που δρουν από το 2008 σε όλη τη χώρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δολοφονία του 58χρονου «Κεφάλα», τον οποίο εκτέλεσαν στη Μεταμόρφωση το βράδυ του Σαββάτου και ήταν κατηγορούμενος από το 2011, όμως… η απόφαση δεν είχε εκδοθεί και ο 58χρονος κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Όπως ανέφερε, τότε, παράγοντας του υπουργείου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, λόγω των απανωτών γεγονότων τον τελευταίο καιρό, με εκτελέσεις συμβολαίων θανάτων και επιθέσεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τον κ. Πλιώτα την ενίσχυση της συνεργασίας με τις κατά τόπους εισαγγελίες και την αξιολόγηση όλων των υποθέσεων με τρόπο ορθολογικότερο και εξατομικευμένα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.

Στο θέμα της τρομοκρατίας υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας, του απάντησε ευγενικά ο κ. Πλιώτας, ο οποίος ανταποκρίνεται ακαριαία όταν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πρέπει να επέμβει άμεσα σε μία υπόθεση. Ήταν σαφής η τοποθέτηση και ουσιαστικά αποκάλυψε την θεαματική επικοινωνιακή κίνηση του κ. Χρυσοχοϊδη που έσκαγαν στα χέρια του οι βόμβες του οργανωμένου εγκλήματος, χωρίς να έχει επιλύσει ουσιαστικά καμία από τις μέχρι εκείνη τη στιγμή σοβαρές εγκληματικές ενέργειες των συμμοριών.

Όπως προβλήθηκε, η επίσκεψη Χρυσοχοϊδη στον Άρειο Πάγο, αναφερόταν σε μία συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία περιλαμβάνονται σχετικές νομοθετικές εξαγγελίες από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως η αυστηροποίηση ποινών που προανήγγειλε ο κ. Τσιάρας.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν βρίσκεται πλέον στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κληροδότησε τον ογκώδη φάκελλο της “Greek Mafia” στον διάδοχό του Τάκη Θεοδωρικάκο, κι αυτός οργανώνει την κάθοδό του στις εκλογές -μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό για το “χρίσμα”- στον Δυτικό τομέα της Αθήνας. Ελάχιστα πράγματα κατόρθωσε να κάνει, ωστόσο αποχώρησε από το υπουργείο με τα εύσημα του “Καλαχαν”. Η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος έσκασε σαν επικοινωνιακή φούσκα, και στον Γέρακα Αττικής επιβεβαιώθηκε η ανεπάρκεια των μηχανισμών, πιθανώς και η ουσιαστική απουσία πολιτικής βούλησης.

Ίσως επειδή το οργανωμένο έγκλημα, σε όλο τον κόσμο, συνδέεται με ένα δαιδαλώδες σχήμα που οδηγεί σε παρακυκλώματα προστασίας μέσα στην ίδια την αστυνομία, κάποιοι λένε πως “ανθεί” ακόμα και με την ανοχή πολιτικών προσώπων. Ό,τι και να συμβαίνει στην Ελλάδα, ένα είναι βέβαιο. Η “κληρονομιά” Χρυσοχοϊδη, ως προς το θεμα αυτό, έχει αρνητικό πρόσημο, ο δε διάδοχός του κινείται, δυστυχώς, προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορεί επειδή δεν του μένει χρόνος από την επίμονη ενασχόληση του με την πανεπιστημιακή αστυνομία, ή με την αποκατάσταση των σχέσεών του με τον δήμαρχο Αθήνας (“Τάκη, έχουμε πρόβλημα”).

Σχετικά Άρθρα