Πρέσπες, εποπτεία, Δούρου ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο
Μέσα σε μια εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ με τρία διαδοχικά γεγονότα βρέθηκε σε θέση επίθεσης και μάλιστα χωρίς το ίδιο το κόμμα να κάνει κάτι στη συγκυρία για να τα δρομολογήσει, αλλά αρκετά χρόνια πριν αυτά ολοκληρώσουν τον ιστορικό τους κύκλο. Πήρε τρία χρόνια ίσως και περισσότερο για να δικαιωθεί στην αρνητική σημερινή συγκυρία η αξία των Πρεσπών, να φανεί η εξοντωτική στοχοποίηση της Ρένας Δούρου και να δικαιωθεί η επιλογή Τσακαλώτου να φτιάξει το μαξιλάρι και αντί για μνημόνιο η χώρα να μπει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Σήμερα μπορούν στην Κουμουνδούρου να νιώθουν δικαιωμένοι και να συσπειρώνονται και πάλι κάτω από τη σημαία του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Το μεσημέρι στο πανεπιστήμιο Πειραιά πραγματοποιείται η πρώτη εκδήλωση απονομής των πρώτων βραβείων για διπλωματικές εργασίες. Η βράβευση θα έχει και χρηματικό έπαθλο στους φοιτητές και τα χρήματα προέρχονται από ένα άλλο βραβείο που είχε πάρει ο Αλέξης Τσίπρας για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το συνολικό ποσό που είχε δεσμευτεί να το παραχωρήσει σε έξι πανεπιστημιακά ιδρύματα ο πρώην Πρωθυπουργός ανέρχεται σε 30.000€. Το ποσό είχε δοθεί στον κ. Τσίπρα μαζί με το «βραβείο ειρήνης» που έλαβε με τον πρώην Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν και που σήμερα αποτελεί ένα βασικό εργαλείο συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Στην Κουμουνδούρου δεν μπορούν παρά να κάνουν δυο σημαντικές παρατηρήσεις με σκωπτικό ύφος.
- Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι χθες ο Υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο forum των Πρεσπών, αυτό που θεσπίστηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας και η παρουσία του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτός από το γεγονός ότι αναβαθμίζει τη σημασία της επίλυσης μια κακοφορμισμένης διαφοράς με τους βόρειους γείτονες δείχνει και τη σημασία που αποκτά και πάλι το έδαφος των Βαλκανίων και σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε αναταραχή και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται έντονα στο πεδίο της διπλωματίας και όχι μόνο.
- Η δεύτερη έχει να κάνει με το γεγονός ότι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας «επιστρέφει» χρήματα στο Δημόσιο, η είδηση ότι ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτεται ότι κάνει το ακριβώς αντίθετο.
Ως αγρότης… και ως δικαιούται αιτείται αγροτικής αποζημίωσης για τα «ιστορικά δικαιώματα» που θα «καταργούνταν» δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τελικά εν μέσω σφοδρής οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών εκείνος εισπράττει τελικά παρά τα μεγάλα εισοδήματά του το ποσό των 8.500€.
Αθώωση Δούρου για τη Μάνδρα
Την ίδια στιγμή η Ρένα Δούρου αθωώνεται από το δικαστήριο για την τραγωδία στη Μάνδρα.
Η πρώην Περιφερειάρχης ίσως ήταν και το πρόσωπο εκείνο το οποίο στην περίοδο της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα δέχτηκε και τον πιο σκληρό πόλεμο από κάθε άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Βρέθηκε να δέχεται επισημαίνουν στελέχη της Κουμουνδούρου για κάθε κακώς κείμενο που συνέβαινε στη Αττική και φυσικά δεν θα γλίτωνε από το ανάθεμα για τις τραγωδίες που έπληξαν το νομό.
- Κόντρα στο κλίμα καταδίκης που καλλιεργήθηκε πολύ πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη, ο σκληρός πυρήνας της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να τη δικαιώσει εκ προοιμίου φέρνοντάς τη στη δεύτερη θέση και με ρεκόρ ψήφων στις εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη της ΚΕ. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας την επέλεξε για το ανώτατο όργανο του Εκτελεστικού Γραφείου (πρωινός καφές) κι όλα αυτά ενώ στους κόλπους των κορυφαίων στελεχών επικρατούσε ένα σάστισμα για το σταυρό που ακόμη τότε κουβαλούσε για την τραγωδία της Μάνδρας.
Είναι μια ακόμη δικαίωση επισημαίνουν από το ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια τη γραμματέα του κόμματος να ανοίγει το χορό των πανηγυρικών δηλώσεων για την αθώωσή της. Πρόκειται και στην περίπτωση αυτή για μια ακόμη ηθική αποκατάσταση που και αυτή χτίζει στο λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα που τραυματίστηκε βαριά από το πανίσχυρο τότε αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
«Μπράβο που δεν μας χρεωκοπήσατε ακόμη»
Χθες πάλι ανακοινώθηκε η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία. Για την κυβέρνηση και τον κ. Σταϊκούρα είναι το τέλος των μνημονίων και το τέλος της περιπέτειας για την οποία και πάλι για τη ΝΔ και την κυβέρνηση σήμερα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτό θα είχε συμβεί όπως σημειώνουν πολλά χρόνια νωρίτερα αν δεν μεσολαβούσε ο Τσίπρας και η «ελληνική τραγωδία» του 2015.
Το καλύτερο συνήθως το φυλάνε για το τέλος και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών ήταν όπως πάντα φλεγματικός και σκωπτικός περιμένοντας τις ανακοινώσεις του διαδόχου του στην οδό Νίκης.
- «Η χώρα δεν μπορεί να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία αν δεν έχει βγει πρώτα από το μνημόνιο. Και το 2015 εμείς δεν είχαμε την ευκαιρία να βγούμε από κάποια ενισχυμένη εποπτεία γιατί απλούστατα εσείς δεν μας βγάλατε από το μνημόνιο» ανέφερε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος για να του θυμίσει ότι όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δρομολογούσε και επιτύγχανε την έξοδο από τα μνημόνια το 2018 συμφωνούσε με τους θεσμούς και το ορόσημο της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτέια το 2022.
Το πιάτο όμως τρώγεται κρύο και για τον κ. Τσακαλώτο η ώρα αυτή έφτασε για τη ΝΔ και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που εν χορδές και οργάνοις «φώναζαν είτε ότι πρέπει να πάρουμε πιστοληπτική γραμμή – δηλαδή μνημόνιο – είτε ότι υπογράφαμε 4ο μνημόνιο».
Το καρφί ήταν όμως για το τέλος γιατί μπορεί το κόστος της εξόδου να ήταν και πολιτικά βαρύ αλλά για την ΝΔ αξίζει, όπως σημειώνει ο κ. Τσκαλώτος ένα «μπράβο» γιατί « η ΝΔ – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – κατάφερε να μην εκτροχιάσει τη χώρα όπως το 2009. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θωράκισε την χώρα τόσο που πράγματι χρειάζεται προσπάθεια για να την ρίξουν στα βράχια. Βέβαια δεν υποτιμώ την ικανότητα της ΝΔ να χρεοκοπεί την χώρα. Έχουν παράδοση και ταλέντο».
Αντεπίθεση
Την αντεπίθεση είχε σαλπίσει το βούλευμα για την παραπομπή του Νίκου Παππά σε ειδικό δικαστήριο. Η εξέλιξη σε συνδυασμό με την οριστική απαλλαγή των δημοσιογράφων που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση στην υπόθεση της «σκευωρίας» της Novartis γύρισε τελικά, μπούμερανγκ για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
- Η προεκλογική συγκυρία ήταν το κερασάκι στην τούρτα γεγονός που απογύμνωσε την όποια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας.
Μάλιστα από στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι πλέον αυτά τα ζητήματα, που έχουν αφομοιωθεί στην συνείδηση των ψηφοφόρων δεν μπορούν να προκαλέσουν ζημιά, αλλά το αντίθετο, μετά και τη λίστα Πέτσα και το πάρτυ με το δημόσιο χρήμα θα αποκαλύψει την ουσία, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και η πρώτη φορά αριστερά έβαλε τους καναλάρχες να πληρώσουν στο κράτος κάτι που απολάμβαναν και απολαμβάνουν και πάλι δωρεάν και καταχρηστικά σε πολλές περιπτώσεις.
Όλα αυτά έχουν σημάνει στην αξιωματική αντιπολίτευση γενική αντεπίθεση και ήδη πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν σε μια περίοδο που ο βασιλιάς έμεινε γυμνός από την αριστεία του να ανακτάται αυτό το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.