Κυνικός Λαβρόφ στο BBC: Η Ρωσία δεν είναι πεντακάθαρη αλλά δεν ντρέπεται – Δεν με ενδιαφέρει η Δύση
Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και ολόκληρες πόλεις έχουν γίνει ερείπια, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνει στον δημοσιογράφο του BBC, Στιβ Ρόζενμπεργκ, ότι «τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται».
«Δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει σε δυτικά μέσα ενημέρωσης από την 24η Φεβρουαρίου.
«Κηρύξαμε μία ειδική στρατιωτική επιχείρηση γιατί δεν είχαμε κανέναν άλλο τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση ότι το να συρθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν εγκληματική ενέργεια», ανέφερε.
Μιλώντας στο BBC, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας.
Ο ίδιος προκάλεσε σάλο πρόσφατα όταν προσπάθησε να δικαιολογήσει τις συκοφαντίες σχετικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος είναι Εβραίος, με τον ισχυρισμό ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε «εβραϊκό αίμα».
Ο Στιβ Ρόζενμπεργκ αναφέρει πως παρέθεσε στον Σεργκέι Λαβρόφ επίσημη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το ουκρανικό χωριό Γιάχιντνε, στην περιοχή Τσερνίχιβ, η οποία αναφέρει ότι «360 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων 74 παιδιά και πέντε άτομα με αναπηρίες, αναγκάστηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να μείνουν για 28 ημέρες στο υπόγειο ενός σχολείου. Δεν υπήρχαν τουαλέτες, νερό… Δέκα ηλικιωμένοι πέθαναν».
«Αυτό είναι να πολεμάς ναζί;», ρώτησε.
«Είναι πολύ κρίμα», είπε ο κ. Λαβρόφ, «αλλά διεθνείς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, υφίστανται πίεση από τη Δύση. Και πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται από τη Δύση», απάντησε.
«Η Ρωσία δεν είναι πεντακάθαρη. Η Ρωσία είναι αυτό που είναι. Και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε», είπε ο Λαβρόφ.
Ο 72χρονος Λαβρόφ εκπροσωπεί τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή τα τελευταία 18 χρόνια, αλλά οι δυτικές κυρώσεις έχουν στοχεύσει πλέον τόσο αυτόν, όσο και την κόρη του.
Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας – Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες και βρίσκονται στο ναδίρ, ο ίδιος ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει πλέον «χώρος για ελιγμούς».
«Γιατί και ο [πρωθυπουργός Μπόρις] Τζόνσον και [Λιζ] Τρας λένε ανοιχτά ότι πρέπει να νικήσουμε τη Ρωσία, πρέπει να αναγκάσουμε τη Ρωσία να γονατίσει. Συνεχίστε, λοιπόν, κάντε το!», είπε.
Τον περασμένο μήνα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ταπεινώνει τον εαυτό του στην παγκόσμια σκηνή και ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα βρεθεί ενώπιον ήττας στην Ουκρανία».
Ερωτηθείς ο κ. Λαβρόφ πώς βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο τώρα, είπε ότι «θυσιάζει για άλλη μια φορά τα συμφέροντα του λαού του για χάρη των πολιτικών φιλοδοξιών».
Ως προς τους δύο Βρετανούς που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία, και την επισήμανση του δημοσιογράφου, ότι στα μάτια της Δύσης, η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τη μοίρα τους, απάντησε:
«Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα μάτια της Δύσης. Με ενδιαφέρει μόνο το Διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, οι μισθοφόροι δεν αναγνωρίζονται ως μαχητές». Στην ανταπάντηση ότι οι δύο άνδρες είχαν υπηρετήσει στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και δεν ήταν μισθοφόροι, ο Λαβρόφ είπε ότι αυτό πρέπει να αποφασιστεί από δικαστήριο.
Κατηγόρησε στη συνέχεια το BBC ότι δεν αποκάλυψε την αλήθεια για το τι συνέβαινε στους αμάχους στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχονται από αυτονομιστές, «όταν οι άμαχοι βομβαρδίζονταν από τα στρατεύματα του Κιέβου για οκτώ χρόνια».
Ο Στιβ Ρόζενμπεργκ απάντησε ότι κατά την πάροδο εξαετίας, το BBC είχε πολλές φορές επικοινωνήσει με την ηγεσία στις περιοχές που διοικούνται από αυτονομιστές, ζητώντας τους άδεια να μεταβούν δημοσιογράφοι στην περιοχή, όμως κάθε φορά τους αρνούνταν την είσοδο.
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για «γενοκτονία».
«Ωστόσο, το 2021, οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, σύμφωνα με τους αυτοαποκαλούμενους φιλορώσους ‘αξιωματούχους’, και επτά τον προηγούμενο χρόνο. Αν και κάθε θάνατος ήταν μια τραγωδία, δεν συνιστούσε γενοκτονία» ανέφερε ο δημοσιογράφος.
Και συνέχισε λέγοντας «πως εάν είχε πράγματι διαπραχθεί γενοκτονία, τότε οι αυτονομιστές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, θα ενδιαφερόντουσαν να πάμε εκεί». Γιατί δεν μας άφησαν να μπούμε;, ρώτησε τον Σεργκέι Λαβρόφ.
«Δεν ξέρω», ήταν η απάντηση.