“Η κυρά του Δράκου” – Το νέο λογοτεχνικό βιβλίο της Άννας Στεργίου για την Κρήτη των παραδόσεων και τους σύγχρονους δράκους

“Η κυρά του Δράκου” – Το νέο λογοτεχνικό βιβλίο της Άννας Στεργίου για την Κρήτη των παραδόσεων και τους σύγχρονους δράκους

Το νέο φονικό στον Μυλοπόταμο με θύμα έναν 22άχρονο νεαρό πατέρα άνοιξε ξανά τη συζήτηση για το θέμα της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής στη μεγαλόνησο.  Πέρα από τα δυο σήριαλ που παίζονται αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση κι αφορούν στην Κρήτη, εξαιρετικές κριτικές από διακομματικό κοινοβουλευτικό πάνελ με τη συμμετοχή των Γιάννη Κεφαλογιάννη (ΝΔ) Μερόπη Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ), Κώστα Σκανδαλίδη και Διαμάντως Μανωλάκου (ΚΚΕ) πήρε πρόσφατα το νέο λογοτεχνικό βιβλίο της Άννας Στεργίου «Η κυρά του Δράκου» από τις εκδόσεις Κομνηνός, που αναφέρεται σε μία ερωτική ιστορία με φόντο το Ρέθυμνο στις αρχές του ’90.

Ο ήρωας του βιβλίου της ο Δράκος Σαπουντζής είναι ένας κτηνοτρόφος, που μεγαλώνει σ΄ ένα ορεινό χωριό της Κρήτης. Ένας μοναχικός άνθρωπος, που έχει υποστεί σχολικό εκφοβισμό και βρίσκει κοντά στα βουνά της Κρήτης τη λύτρωση. Ώσπου στις αρχές του ’90 θα ερωτευτεί την Πειραιώτισσα φοιτήτρια Χριστίνα Βασιλείου κι όλο του το αξιακό σύστημα βρίσκεται πλέον υπό αμφισβήτηση. Όσα πίστευε, όσα είχε στο μυαλό του για τις γυναίκες, για τον τρόπο ζωής αλλάζουν για να μπορέσει ν΄ ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Πειραιώτισσας.

Το ίδιο όμως θα συμβεί και με τη φοιτήτρια Χριστίνα Βασιλείου, που θα βιώσει τον κοινωνικό ρατσισμό για τον σύντροφό της, ο οποίος από την μικροαστική κουλτούρα του μεγάλου λιμανιού, θα τη φέρει σ’ επαφή με τη φύση. Μια σειρά από γεγονότα και συμπεριφορές τελικά θα οδηγήσουν και τους δυο στη βίαιη προσαρμογή στην ενηλικίωση.

Ο Μυλοποταμίτης ήρωας είναι η αφορμή για να μιλήσει η κοινοβουλευτική συντάκτρια, Άννα Στεργίου για τον έρωτα και τη δύναμή του, για το ανάγλυφο της Κρήτης, που διαμορφώνει τις ανθρώπινες συμπεριφορές, για τη μετανάστευση αλλά και για το Πανεπιστήμιο που αλλάζει τις τοπικές κοινωνίες. Αν κι η ιστορία του ζευγαριού είναι φανταστική τα γεγονότα της εποχής είναι πραγματικά.

Το βιβλίο μιλά για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προσπάθησε τότε να γίνει στα Πανεπιστήμια επί Κώστα Μητσοτάκη, ο τότε υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος με στόχο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων κι είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τη δολοφονία του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα.

Φέρνει στο προσκήνιο ξανά τα προβλήματα, που απορρέουν από την οπλοχρησία, την οπλοκατοχή και την παραβατικότητα στην Κρήτη, αναφερόμενη στις δολοφονίες των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού. Υπογραμμίζει τα δίκτυα εγκληματικότητας και την αδυναμία ακόμη κι ανθρώπων, που δεν μετέχουν σ΄αυτά να μιλήσουν γιατί είναι έξω από τον αξιακό κώδικα της κοινωνίας.  

Το κύριο όμως χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι πως ανοίγει ξανά τον διάλογο για το τι είναι τελικά κοινωνικός ρατσισμός και πως ο Μυλοπόταμος μπορεί να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, που συνδέεται μέχρι σήμερα με κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά και με την φοβία των ανθρώπων ν΄αλλάξουν και να μη χάσουν την ταυτότητά τους απέναντι σ΄ έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

*Η Άννα Στεργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και κατάγεται από την Ήπειρο. Άλλα βιβλία της: «Τα μάτια του φόβου», εκδόσεις Λιβάνη, 2004, «Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού», εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη 2014 αλλά και το παιδικό βιβλίο: «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Η κλοπή των λαγηνιών από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας», 2022. 

Σχετικά Άρθρα