ΑΣΕΠ: Αντιδρούν οι αδιόριστοι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί – “Εμπαιγμός από την υπουργό Παιδείας”

ΑΣΕΠ: Αντιδρούν οι αδιόριστοι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί – “Εμπαιγμός από την υπουργό Παιδείας”

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των αδιόριστων επιτυχόντων εκπαιδευτικών του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008, οι οποίοι κάνουν λόγο για «πλήρη εμπαιγμό από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των Αδιόριστων Επιτυχόντων, «απαντά» στις δηλώσεις που είχε κάνει η Νίκη Κεραμέως για το συγκεκριμένο θέμα στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου στις 9 Ιουνίου.

Καταρχάς η υπουργός Παιδείας είχε πει ότι «το γραφείο μου τους έχει δεχτεί επανειλημμένως» και στη συνέχεια εξήγησε ότι «η Πολιτεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκρίνει κάποιο σύστημα για την επιλογή των εκπαιδευτικών. Άλλοτε είναι διαγωνισμός, άλλοτε πίνακες κλπ. Σε αυτό το σύστημα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί και μετά η Πολιτεία καθορίζει τον αριθμό που χρειάζεται να αντλήσει. Μετά από κάποια χρόνια μπαίνει ένα νέο σύστημα για να προσμετράται εκ νέου η προϋπηρεσία και τα προσόντα των εκπαιδευτικών. Αυτό έγινε το 2008. Τι θα πει επιτυχόντες; Τότε ήταν ένα σύστημα βάσει του οποίου έπρεπε κατ’ ελάχιστον να έχεις περάσει τη βάση στον διαγωνισμό και από εκεί και πέρα υπήρχαν κι άλλα κριτήρια και εν τέλει η Πολιτεία έλεγε πόσους χρειάζεται. Έγινε αυτό, εξαντλήθηκε ο πίνακας και από εκεί και πέρα αλίμονο αν δεν βγάζαμε και νέα συστήματα γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα μέναμε στα στοιχεία του 2008».

Η κα Κεραμέως δήλωσε ακόμη ότι «όταν υπάρχει ένα σύστημα, υπάρχει ένας διαγωνισμός που είναι on-off. Αν περάσεις, είσαι επιλέξιμος αν πληροίς και τα άλλα κριτήρια και αν υπάρχει ανάγκη. Δεν γεννάται δικαίωμα διορισμού επειδή πέρασες τη βάση. Το γεγονός ότι πέτυχε κάποιος στον διαγωνισμό δεν γεννά δικαίωμα διορισμού, απλώς τον καθιστά επιλέξιμο για συγκεκριμένο διάστημα εάν και εφόσον η Πολιτεία προχωρήσει. Μετά έγιναν άλλα συστήματα και διαδικασίες, γιατί αν δεν γινόταν αυτό θα ήταν άδικο για όλους τους εκπαιδευτικούς».

Η απάντηση των αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ

«Η Πολιτεία και η υπουργός συνεχίζει να μας εμπαίζει» τονίζει μεταξύ άλλων το Συντονιστικό των Αδιόριστων Επιτυχόντων Εκπαιδευτικών του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008.

Διαψεύδει την υπουργό ότι τους έχει συναντήσει και μάλιστα «επανειλημμένως», ενώ υποστηρίζει ότι «η δήλωση της υπουργού ότι δήθεν ζητάμε να καθηλωθεί η Πολιτεία σε παλιούς πίνακες του 2008, ότι δήθεν οι πίνακες αυτοί εξαντλήθηκαν, ότι η Πολιτεία πήρε όσους εκπαιδευτικούς χρειαζόταν, καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συντονιστικού

«Ύστερα από χρόνια αγώνων και ενώ εξαγγέλλονται χιλιάδες διορισμών στην εκπαίδευση, η Πολιτεία και προσωπικά η Υπουργός συνεχίζει να μας εμπαίζει. Οι πρόσφατες δηλώσεις της κ. Κεραμέως στον Real Fm δείχνουν όχι μόνο την αναλγησία της, αλλά και την πλήρη άγνοιά της ακόμη και για τα στοιχειώδη της υπόθεσης.

Διαψεύδουμε κατηγορηματικά την δήλωση της Υπουργού ότι μας έχει συναντήσει και μάλιστα «επανειλημμένα». Ουδέποτε δέχτηκε να μας συναντήσει η ίδια. Αν το είχε κάνει, θα είχε εικόνα της υπόθεσης και δεν θα έλεγε όσα ακούσαμε. Και ακούσαμε ψέματα και διαστρεβλώσεις που είτε άγνοια δείχνουν, είτε σκοπιμότητα.

Δηλώνει η Υπουργός ότι δήθεν ζητάμε να καθηλωθεί η Πολιτεία σε παλιούς πίνακες του 2008, ότι δήθεν οι πίνακες αυτοί εξαντλήθηκαν, ότι η Πολιτεία δήθεν πήρε όσους εκπαιδευτικούς χρειαζόταν.

Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι πίνακες δεν είναι απαρχαιωμένοι, για τον πολύ απλό λόγο ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εξαντληθεί. Εξάντληση των πινάκων σημαίνει διορισμός για το σύνολο των προκηρυχθεισών θέσεων σύμφωνα με τα νόμιμα κριτήρια της Προκήρυξης. Μόνο που κατά παράβαση της Προκήρυξης, το 40% των διορισμών δεν έγινε από τους πίνακες του ΑΣΕΠ, αλλά από μεταγενέστερους πίνακες που παραβίαζαν την αρχή της αξιοκρατίας και της ισότητας. Αυτό ακριβώς κρίθηκε με την απόφαση 527/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ. Συγκεκριμένα το ΣτΕ έκρινε ότι, σκανδαλωδώς και για σειρά ετών, το 40% των διορισμών στην εκπαίδευση γινόταν με αντισυνταγματικές διατάξεις.

Αυτοί οι αντισυνταγματικοί διορισμοί έθεσαν εκτός διορισμού εμάς, τους επιτυχόντες του Διαγωνισμού. Η ίδια η λογική επιτάσσει ότι με το που διαπιστώθηκε η αντισυνταγματικότητα, το Υπουργείο όφειλε να καλέσει για διορισμό όσους αντισυνταγματικά παραγκωνιστήκαμε. Η λογική μίας ευνομούμενης Πολιτείας. Όχι της ελληνικής.

Αν και καταπέλτης, η απόφαση του ΣτΕ δεν οδήγησε σε αποκατάσταση της αδικίας. Το Υπουργείο κρύφτηκε πίσω από προσχήματα, μεταξύ των οποίων και το πάγωμα των διορισμών στην εκπαίδευση. Τα χρόνια περνούσαν και το Υπουργείο απαιτούσε να τρέχουμε εκ νέου στις δικαστικές αίθουσες. Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν του φαινόταν αρκετή.

Εκτός αυτού, οι λιγοστοί διορισμοί που έγιναν, εκτός συνταγματικών διατάξεων χωρίς να παραβιάζεται η Προκήρυξη, μέχρι το 2019 έγιναν από τους εν λόγω πίνακες, παρόλο που ισχυρίζεται ότι οι πίνακες έχουν αλλάξει από το 2008 πολλές φορές και δε γίνεται να γυρίσουμε πίσω στο ’08 γιατί θα ήταν άδικο για όσους έχουν αποκτήσει προϋπηρεσία και προσόντα.

Ναι οι πίνακες άλλαξαν, αλλά αυτό συνέβη το 2019 (νόμος Γαβρόγλου) και από τους πίνακες που προέκυψαν γίνονται οι διορισμοί εκπαιδευτικών μέχρι σήμερα. Προφανώς η κ. Κεραμέως διακατέχεται από άγνοια όσον αφορά το σύστημα και τους πίνακες διορισμών και από παγερή αδιαφορία για την καταφανέστατη αδικία που έχουμε υποστεί όλοι εμείς.

ΕΜΕΙΣ αδικηθήκαμε, ΕΜΕΙΣ στερηθήκαμε την προϋπηρεσία και τη συλλογή προσόντων, ΕΜΕΙΣ εξαφανιστήκαμε τεχνηέντως από τους πίνακες του 2019. Οι άλλοι ευνοήθηκαν, δεν αδικήθηκαν.

Βέβαια, μετά από πολυετή αγώνα, συνάδελφοί μας πέτυχαν νέες υπέρ τους δικαστικές αποφάσεις. Ακόμη και αυτές όμως, στο Καφκικό κράτος μας, πάλι δεν αρκούσαν για να διοριστούν. Τελικά, οι συνάδελφοι διορίστηκαν με το νόμο του 2019. Η διάταξη ψηφίστηκε με ευρύτατη διακομματική συναίνεση. Η διάταξη αυτή όμως, όχι μόνο δεν έλυσε το ζήτημα, αλλά επέτεινε την αδικία. Ο νόμος οδήγησε στον διορισμό όσων πρόλαβαν να απευθυνθούν στα δικαστήρια, ανεξαρτήτως βαθμολογικής κατάστασης.

Με τον νόμο αυτό, όλοι εμείς που έχουμε βαθμολογία υψηλότερη από τον τελευταίο διορισθέντα, ακόμη παραμένουμε αδιόριστοι. Διορίστηκαν δηλαδή άνθρωποι με χαμηλότερη βαθμολογία και παραμένουμε αδιόριστοι εμείς που γράψαμε καλύτερα στον Διαγωνισμό και παρόλο που η ίδια η κ. Κεραμέως δήλωσε παραπληροφορώντας τους ακροατές και τους δημοσιογράφους ότι είμαστε επιτυχόντες που «πιάσαμε απλά τη βάση», κάποιοι από τους διορισθέντες του ’19 πραγματικά βρίσκονται βαθμολογικά στα όρια της βάσης, ενώ κάποιοι από μας βαθμολογικά βρισκόμασταν στα όρια του διορισμού από το 2008.

Έπειτα, η δικαιολογία της Υπουργού είναι ότι ο νόμος δεν είναι της δικής της Κυβέρνησης αλλά του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα.

Η Υπουργός αποκρύπτει συνειδητά ότι η επίμαχη διάταξη ψηφίστηκε και από τη Νέα Δημοκρατία ως τότε Αντιπολίτευση, και μάλιστα με αρμόδια Τομεάρχη και Εισηγήτρια επί της διάταξης… την ίδια την κ. Κεραμέως. Αποκρύπτει, επίσης, ότι Επερώτηση για την αδικία που βιώνουμε έχει καταθέσει έως και η νυν Υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζέττα Μακρή. Αν θεωρείτε, λοιπόν, ότι ήταν λάθος του ΣΥΡΙΖΑ η παράλειψή μας από τους διορισμούς που ενέκρινε το άρθρο 73 του νόμου Γαβρόγλου, συμμετείχατε κι εσείς ενεργά και αποφασιστικά. Επομένως, είτε δεν διαβάσατε τι ψηφίζατε είτε βλέπετε επιλεκτικά την αδικία που υφίστανται μόνο συγκεκριμένες ομάδες εκπαιδευτικών και όχι όλες. Στα μάτια σας αδικούνται οι συνάδελφοι με προϋπηρεσία ενώ εμείς όχι; Και στις δύο περιπτώσει κρίνεστε ανεύθυνη.

Τα ψέματα πρέπει να τελειώσουν. Διαβάζουμε καθημερινά για νέο γραπτό Διαγωνισμό το 2023. Πώς θα προκηρύξει το Υπουργείο γραπτό Διαγωνισμό, ενώ από τον αμέσως προηγούμενο, αυτόν του έτους 2008, είναι ακόμη αδιόριστοι οι μισοί; Η απελπιστικά αργή απονομή της Δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με το πάγωμα των διορισμών και την αναλγησία των κυβερνήσεων, μας κόστισαν δέκα και πλέον έτη εργασίας.

Τώρα που επίκεινται χιλιάδες διορισμοί, το Υπουργείο οφείλει να συμμορφωθεί με την Απόφαση 527/2015 του ΣτΕ και να αποκαταστήσει όσους παρανόμως στερηθήκαμε τον διορισμό μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα.

Ο αγώνας δεν αφορά μόνο εμάς. Αφορά την αξιοκρατία και τη νομιμότητα. Και από αυτές τις κατακτήσεις δεν πρόκειται να παραιτηθούμε».

Σχετικά Άρθρα