Το παρασκήνιο της παραίτησης Καρανικόλα από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Ο Σπύρος Καρανικόλας ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως «παιδί» της νέας γενιάς του ΚΙΝΑΛ που ανέδειξε η Φώφη Γεννηματά. Επί προεδρίας της έφθασε ως αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος – μετά τον θάνατό της όμως επέλεξε το στρατόπεδο Λοβέρδου.
Ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου κατά την προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής δηλώνοντας τότε ότι «η πολύτιμη εμπειρία του, ο εκσυγχρονιστικός του λόγος και κυρίως η ιδεολογική και πολιτική ταύτισή μου με τον Ανδρέα, με οδηγούν, μετά από ώριμη σκέψη, στην απόφαση συμπόρευσης μαζί του».
Χθες, με τον Ανδρέα Λοβέρδο εσωκομματικό ηττημένο πια και με τον Νίκο Ανδρουλάκη πρόεδρο, ο Σπύρος Καρανικόλας δήλωσε ότι παραιτείται από μέλος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Η ανακοίνωσή του αυτή συνοδεύτηκε από μια ανακοίνωση που βρίθει αιχμών κατά της ηγεσίας, φωτογραφίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη ως «επιτήδειο ουδέτερο», τον κατηγορεί ότι «συμβάλλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος στην πολιτική αστάθεια και στην πολιτική αβεβαιότητα», και φωτογραφίζει επίσης την συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία ως μοναδική συνετή και συνεπή εθνική επιλογή.
«Απαιτούνται», λέει, «ευρύτερες συναινέσεις, ειλικρινείς συνεργασίες και συνένωση δυνάμεων» και τονίζει ότι «για να υπηρετηθεί αποτελεσματικά το εθνικό και συλλογικό συμφέρον,
χρειάζεται οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και σκοπιμότητες, να μπουν στην άκρη».
Για όσους – όχι απαραιτήτως πολλούς – έχουν παρακολουθήσει την πορεία του Σπύρου Καρανικόλα μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, η ανακοίνωση αυτή δεν συνιστά μείζονα έκπληξη. Οι πιο σκωπτικοί, άλλωστε, στην Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι τους τελευταίους μήνες «έχει χειροκροτήσει περισσότερες φορές τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρά τον Νίκο Ανδρουλάκη».
Ήταν από τους πρώτους που είχε απαιτήσει από τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει καθαρή θέση υπέρ των διωκόμενων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την «σκευωρία Novartis». «Άκουσα», έγραφε τότε, «τη στήριξη του @kmitsotakis στα στελέχη της Ν.Δ που στοχοποιήθηκαν από τους σκευωρούς στην αθλιότητα της #Novartis. Ανεξήγητη όμως είναι η σιωπή του ΚΙΝΑΛ για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από την ίδια συμμορία, αλλά ούτε ένας χτες δεν είπε μία λέξη».
Είχε επίσης εγκαλέσει δημόσια τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη όταν εκείνος είχε πάρει θέση στην Βουλή υπέρ της ερευνητικής δημοσιογραφίας και των δημοσιογράφων που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των εισαγγελικών αρχών για τις αποκαλύψεις τους στο σκάνδαλο Novartis.
Είχε επίσης βγει μπροστά στηρίζοντας σθεναρά την κυβέρνηση για την στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία, την τοποθέτησή της στην «σωστή πλευρά της ιστορίας» και την αποστολή
στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο. «Η Ελλάδα», έγραφε, «ιστορικά ήταν πάντα με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Αυτό κάνει και τώρα. Απέναντι στους παράνομους εισβολείς και στο πλευρό του δοκιμαζόμενου Ουκρανικού λαού.
Συγχαρητήρια στην Ελληνική Κυβέρνηση για την ιστορική αυτή απόφαση και πρωτοβουλία. Καθαρές κουβέντες». Και είχε επίσης αναρτήσει ένα από τα πλέον διθυραμβικά tweet – ακόμη και σε σύγκριση με εκείνα των γαλάζιων βουλευτών – για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: «Ως Έλληνας μόνο εθνικά υπερήφανος μπορώ να νιώσω με αυτήν την εικόνα. Όσοι δεν το αναγνωρίζουν, απλά αποδεικνύουν τη συμπλεγματική μεμψιμοιρία τους, επειδή προφανώς θα ήθελαν διακαώς να βρίσκονται στη θέση του @kmitsotakis».
Κατόπιν αυτών, δεν προκαλούν έκπληξη στην Χαριλάου Τρικούπη ούτε τα εύσημα που απένειμε χθες στον Σπύρο Καρανικόλα, μετά την παραίτησή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Τον Σπύρο Καρανικόλα τον εκτιμώ» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Και έδωσε τροφή και επιχειρήματα σε αρκετούς καχύποπτους εντός ΠΑΣΟΚ να προβλέψουν ότι ο Σπύρος Καρανικόλας στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος με την ΝΔ με την στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη.
Το ερώτημα που θέτουν οι ίδιοι καχύποπτοι της Χαριλάου Τρικούπη είναι εάν η αποχώρηση Καρανικόλα αποτελεί μέρος ευρύτερης και συντεταγμένης κίνησης εντός ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Εάν, δηλαδή, συνιστά μήνυμα είτε προεκλογικών είτε μετεκλογικών εξελίξεων του δεξιόστροφου ΠΑΣΟΚ προς τον Νίκο Ανδρουλάκη – και εάν ακόμη η παραίτηση ήταν εν γνώσει και είχε την έγκριση του Ανδρέα Λοβέρδου.
Πηγή: tvxs.gr