Τι προσδοκά η κυβέρνηση από τις επιδοτήσεις σε καύσιμα και ενέργεια αλλά και την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών

Τι προσδοκά η κυβέρνηση από τις επιδοτήσεις σε καύσιμα και ενέργεια αλλά και την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών

Έρχονται παροχές για καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα με στόχο να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτήν την εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τις αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αποσκοπεί στην επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Της Άννας Καραβοκύρη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή για τις ανανεώσιμες πηγές θα καθοριστεί στο επίπεδο των 85-90 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ για τις θερμικές μονάδες η τιμή θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων.

  • Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από την εν λόγω ρύθμιση θα απορροφηθεί το 70% – 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για επιστροφή στους λογαριασμούς των νοικοκυριών του 60% της αύξησης για τους λογαριασμούς ρεύματος  που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και αφορούν την κύρια κατοικία.

Το επόμενο διάστημα, γύρω στα τέλη του μήνα, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, που θα μετριάσει σημαντικά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ενώ παράλληλα θα «τρέξει» και το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

Το πρόγραμμα θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. και τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα.

Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές, θα υπάρξει σημαντική  εξοικονόμηση ενέργειας και ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς του  ρεύματος από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.  Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει υπολογίσει πως το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Επίσης, την επόμενη  εβδομάδα θα ανακοινωθεί η επέκταση του «Fuel Pass» για τα καύσιμα, που θα αφορά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. 

  • Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ χθες «ο προηγούμενος τρόπος, το Fuel Pass,  δίνει ένα περίγραμμα για το πώς θα παρέμβουμε και ίσως αυτή τη φορά να είναι με πιο ενισχυμένο τρόπο. Θέλουμε να κάνουμε παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω το αντέχουμε δημοσιονομικά, και θα πρέπει να υπάρξει μια ανακούφιση για τους πολίτες, ειδικά ενόψει των καλοκαιριών διακοπών, ώστε να υπάρξει μια ανάσα για τα έξοδα των καυσίμων για τις μετακινήσεις», τόνισε. 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβερνησης σχεδιάζει αυξημένο αριθμό δικαιούχων καθώς επίσης και αύξηση του ποσοστού επιδότησης. Παράλληλα, θα προβλέπεται επιπρόσθετο ποσό για τους κατοίκους των νησιών που είναι αντιμέτωποι με ακόμα υψηλότερες τιμές από τα αστικά κέντρα.

  • «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι στέκεται στο πλευρό των πολιτών» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προαναγγέλλοντας νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.  

Μάλιστα χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης αναφερόμενος ειδικά στα καύσιμα, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει και νέα παρέμβαση αλλά αυτή θα ανακοινωθεί όταν θα είναι ξεκάθαρο το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει. Πρόσθεσε δε πως τηρουμένων των αναλογιών κι αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μια παγκόσμια κρίση η χώρα μας τα πηγαίνει καλά και σίγουρα η οικονομία πηγαίνει προς το καλύτερο.

Σχετικά Άρθρα