Βουλιάζουν οι αγορές: Έσπασε το φράγμα του 4,5% το ελληνικό 10ετές ομόλογο – “Μαχαίρι” της Gazprom στην Γερμανία και αύξηση 18% στο αέριο
Σε αχαρτογράφητα νερά η παγκόσμια οικονομία, ενώ οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έρχονται ξανά αντιμέτωπες με το κόστος του ακριβού δανεισμού, όπως δείχνει η απόδοση στα ομόλογα.
Η αύξηση του πληθωρισμού και ο σταδιακός περιορισμός της ρευστότητας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης διαμορφώνουν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ.
O «τυφώνας» στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει όπως έχει προειδοποιήσει ο Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan, καθώς «οι ενέργειες της Fed σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ευρώπη δημιουργούν μία πρωτόγνωρη πρόκληση».
Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ξεπέρασε το 3%. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφτασε πάνω από το 4,7%, καταγράφοντας αύξηση της τάξης των 300 μονάδων βάσης ή 3% από την αρχή του έτους. Ανάλογα κινήθηκε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία ξεπέρασε το 3,65%.
Όλα αυτά μόλις σε λίγους μήνες, καθώς στις αρχές Ιανουαρίου φέτος το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,7%. Αναλυτές επισημαίνουν ότι αντίστοιχη εύρους αύξηση στην ελληνική αγορά έχει να καταγραφεί από τα τέλη του 2015 – αρχές του 2016.
Από κοντά και τα ιταλικά ομόλογα. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έχει ξεπεράσει το 4,4%, καθώς η χώρα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος μετά την Ελλάδα.
Στην ελληνική αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 122 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 44 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,74%, από 4,34% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έναντι 1,66% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 3,08% από 2,92% που έκλεισε την Παρασκευή.
Γκρεμίστηκε το χρηματιστήριο Αθηνών
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών προσγειώθηκε το χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη (14/5), ακολουθώντας με καθυστέρηση το διεθνές sell off. Σχεδόν όλα τα ελληνικά assets βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,6% στις 822,84 μονάδες και κινήθηκε μεταξύ 854,05 μονάδων (-0,99%) και 818,56 μονάδων (-5,10%).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,69%, στις 1.981,17 μονάδες, ενώ στο -4,75% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.295,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,34% στις 531,38 μονάδες.
Αναλυτές σημειώνουν ότι το ΧΑ έχει να διαχειριστεί και την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου. Και αυτό γιατί η προκλητικότητα της Τουρκίας να χτυπάει «κόκκινο». Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τη σφοδρότητα της πτώσης του ΧΑ και σε αυτόν τον παράγοντα.
Όλα δείχνουν ότι φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο. Ο ΓΔΧΑ θα κληθεί να ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις, ενώ θα έχει να αντιμετωπίσει και δύο επιπλέον παράγοντες αποσταθεροποίησης: Τις αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τις προκλήσεις από την Τουρκία, αλλά και την αυξανόμενη πιθανότητα εκλογικών αναμετρήσεων το προσεχές Φθινόπωρο.
«Ανώμαλη» προσγείωση στα διεθνή χρηματιστήρια
Σε πτώση οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς υπό τον φόβο της ύφεσης. Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν πολύ γρήγορα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ο γερμανικός δείκτης DAX έχανε 100 μονάδες (0,77%) στις 18.30 ώρα Ελλάδας, ενώ ο γαλλικός CAC έχασε τις 6.000 μονάδες, με απώλειες άνω του 1%. Ήπιες απώλειες 0,25% στο βρετανικό χρηματιστήριο.
Χωρίς κατεύθυνση η Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να εμφανίζει (στις 18.30 ώρα Ελλάδας) μεικτή εικόνα εμφανίζοντας αναιμικά κέρδη, τον βιομηχανικό S&P να μην μπορεί να «απαντήσει» στο sell off της Παρασκευής και τον Dow Jones να γράφει απώλειες, έχοντας κάτι λιγότερο από 6000 μονάδες από την αρχή της χρονιάς.
Ράλι ανόδου 18% στο φυσικό αέριο
Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι μείωσε κατά περισσότερο του 40% τη δυναμικότητα αποστολής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, αφού ο γερμανικός όμιλος Siemens δεν εξήγαγε προς την Ρωσία απαραίτητο εξοπλισμό.
«Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream δεν μπορούν να διασφαλισθούν παρά μέχρι το επίπεδο των 100 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως, έναντι των προβλεπόμενων 167 εκατ. ημερησίως», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gazprom που αναρτήθηκε στο Telegram.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, λόγω των κυρώσεων, δεν μπορεί να επιστρέψει από συντήρηση στον Καναδά η βασική τουρμπίνα κατασκευής Siemens, ενώ παράλληλα δεν γίνεται να αποσταλεί για συντήρηση στο εξωτερικό μια δεύτερη τουρμπίνα.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, δήλωσε ωστόσο ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι «επί του παρόντος εγγυημένη. Παρακολουθούμε την κατάσταση και εξετάζουμε τα γεγονότα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης της Gazprom, οι τιμές του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ (TTF) ακολουθούν έντονα ανοδική πορεία με το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου να πραγματοποιεί άλμα 18%, ενώ η τιμή του διαμορφώνεται στα 98,36 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ωστόσο, ακόμα και αν η Ευρώπη μπορέσει να γεμίσει την αποθήκη φυσικού αερίου της, βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν «επικίνδυνο χειμώνα» και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν τα σχέδιά τους, καθώς αγωνίζονται να εξασφαλίσουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), για να συμβαδίσουν με μια γρήγορη απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα, αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.