Θύελλα στη Βουλή για τη ΛΑΡΚΟ – Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας
Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή.
Με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ, η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση της.
Η τροπολογία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που ζήτησε πρώτος τον λόγο, “με αυτό το κατάπτυστο άρθρο (άρθρο 6), δίνει το δικαίωμα στον ειδικό εκκαθαριστή της ΛΑΡΚΟ να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις όλων των εργαζομένων και ταυτόχρονα να συνάπτει και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενός ή δύο μηνών”.
«Αποτελεί απρόκλητη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης για να παρακάμψει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, τον αγώνα διαρκείας που κάνουν για να διατηρηθεί η εταιρεία και οι θέσεις εργασίας αλλά και να προλάβει την απόφαση του δικαστηρίου που θα συνεδριάσει 17 Ιουνίου, στο οποίο έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις ομαδικές απολύσεις», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι το άρθρο αυτό αποτελεί «έγκλημα», τόσο σε βάρος των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ όσο και σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλαγεί από τα λεγόμενα βαρίδια που είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι κατακτήσεις τους και να παραδώσει καθαρή, χωρίς εργαζόμενους με δικαιώματα την εταιρεία, στις ορέξεις του επίδοξου επενδυτή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημειώνοντας πως αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το άρθρο για τη ΛΑΡΚΟ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Μίλησε επίσης για ένα ακόμη βήμα της προδιαγεγραμμένης απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ στην οποία όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν το χέρι τους.
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας θα καταθέσει και η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος που κατήγγειλε ότι η τροπολογία κατατέθηκε βράδυ Παρασκευής και αφού είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής γιατί, όπως φαίνεται, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις επιτροπές της Βουλής και τον κοινοβουλευτικό διάλογο.
«Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται σε αυτή τη Βουλή για άλλη μια φορά. Τροπολογία που έρχεται Παρασκευή, μετά τις επιτροπές, για να μειώσετε το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Σας ενδιαφέρει μόνο το πολιτικό κόστος και όχι η ουσία, όχι η συζήτηση, όχι ο συμβιβασμός», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
«Συνεχίζεται με απαράδεκτο τρόπο η αποβιομηχανοποίηση της χώρας. Για άλλη μια φορά πυροβολούμε τα πόδια μας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας που επίσης ζήτησε την απόσυρση της διάταξης για τη ΛΑΡΚΟ γιατί την οδηγεί σε λουκέτο σε μια εποχή που οι τιμές του νικελίου βρίσκονται στα ύψη.
Παραπάνω από 85% ίσως το 90% του νικελίου παράγει η χώρα μας, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και υπογράμμισε πως αν αυτή η «κατάπτυστη» τροπολογία ψηφιστεί, εκτός από 1084 εργαζόμενους που θα μείνουν στο δρόμο, παραπάνω από 300 οικογένειες θα μείνουν άστεγες. Ο κ.Γρηγοριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με «μαφιόζικο» τρόπο έφερε τη διάταξη στη Βουλή, «χωρίς μάλιστα να τολμήσει να αναφέρει το όνομα της ΛΑΡΚΟ μέσα στη διατύπωση της».
«Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται με τις τροπολογίες, ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου που υπογράμμισε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις λίγες βαριές βιομηχανίες στη χώρα και είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. «Το 2020 αναλάβατε μια νομοθετική πρωτοβουλία, για την οποία σας είπαμε ότι θα είναι ατελέσφορη. Και αυτό αποδεικνύεται σήμερα με το να την εντάξετε σε ειδικό καθεστώς, σε μια στιγμή που οι τιμές σιδηρονικελίου είναι οι υψηλότερες της δεκαετίας», είπε η κ. Γιαννακοπούλου και κατήγγειλε ότι είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τις δυνατότητες της.
«Η κυβέρνηση επιδιώκει παρέμβαση και εξυγίανση»
«Μιλάμε εδώ μέσα, λες και βρισκόμαστε εδώ ως άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Δηλαδή, είναι χωρίς ευαισθησία η κυβέρνηση; Θέλει να κάνει κακό σε εργαζόμενους και στην οικονομία; Δεν είναι ζήτημα που απασχολεί την πολιτική ζωή δεκαετίες τώρα;», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, με απόλυτη συνέπεια με το παρελθόν και τις δεσμεύσεις της, έφερε την τροπολογία διότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια επιχείρηση με δεκάδες εκατομμύρια ζημιά και αυτές οι ζημιές επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τον φορολογούμενο. «Η κυβέρνηση επιδιώκει παρέμβαση για την εξυγίανση, με πρόβλεψη 32 εκατομμυρίων η οποία θα στηρίξει με προγράμματα απασχόλησης τους εργαζόμενους, να συνταξιοδοτηθούν κάποιοι, να προχωρήσει η εξυγίανση ώστε να είναι η ΛΑΡΚΟ κερδοφόρα στο μέλλον. Δεν προχωράς αν δεν πάρεις γενναίες αποφάσεις. Η δύσκολη μετάβαση είναι για εμάς πολιτική απόφαση, στηρίζονται οι εργαζόμενοι που στο τέλος της διαδικασίας όμως θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό και τα δημόσια οικονομικά της χώρας».
Η κυβέρνηση δεν έφερε την τροπολογία εν κρυπτώ, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι η τροπολογία είναι εμπρόθεσμη και θα συζητηθεί σήμερα διεξοδικά, μαζί με όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. «Ο κ. υπουργός, μετά τη συνάντησή του, με τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, θα είναι εδώ για συζητήσουμε το θέμα διεξοδικά», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.
Αντιδράσεις
Με την τροπολογία:
α. Προβλέπεται δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία. Ως συνέπεια τούτου, ανατίθεται στον ειδικό διαχειριστή ο προσδιορισμός του ύψους των οφειλόμενων αποζημιώσεων, λόγω καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας, για το σύνολο των μισθωτών και ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από την καταγγελία των συμβάσεων Εργασίας καλύπτονται από Ελληνικό Δημόσιο
β. Ομοίως, παρέχεται δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, για διάστημα που λειτουργεί ειδική διαχείριση, μετά την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και προς το σκοπό συνέχισης λειτουργίας επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση έως και (5) μήνες. Ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από τη σύναψη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας καλύπτονται από Ε.Δ.
γ. Προβλέπεται η ένταξη των υπό απόλυση εργαζομένων, σε ειδικές δράσεις / ειδικά προγράμματα απασχόλησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, αναφέρεται ότι εισάγονται ρυθμίσεις που εξειδικεύουν τα ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους της υπό ειδική διαχείριση εταιρείας ΛΑΡΚΟ, «προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η β΄φάση των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργούνται από την Ειδική Διαχείριση και από το ΤΑΙΠΕΔ, για τη διάθεση των μεταλλείων από την εταιρεία και το Ελληνικό Δημόσιο, αντίστοιχα, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα κοινωνικής προστασίας για το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας».
ΣΥΡΙΖΑ
«Η τροπολογία οδηγεί στη μαζική απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ», κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Σωκράτης Φάμελλος και ο Γιάννης Σαρακιώτης.
«Μετά την ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 που άνοιξε το δρόμο για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, από τους Βουλευτές της ΝΔ και μόνο, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποσχόταν “περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους”, με τροπολογία ντροπής, που κατέθεσε νύχτα και φέρνει την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, οδηγεί σε μαζική απόλυση όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, της μοναδικής εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφεραν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση ότι «αφού επί δύο χρόνια απαξίωσε πλήρως το εργοστάσιο και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, καθιστώντας τες επικίνδυνες ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και αφού έκοψε μισθούς, δώρα και επιδόματα, προχωρά τώρα στην μαζική απόλυση των εργαζομένων που κράτησαν ζωντανή την εταιρεία υπό τις αντίξοες συνθήκες που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε. Αυτά, σε μία περίοδο μάλιστα που η χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου έχει εκτοξευθεί, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετιών και η Ρωσία, η οποία κατέχει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής, βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων».
«Η ΛΑΡΚΟ είναι το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα της Ελλάδας που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης: απολύσεις, απαξίωση, φτωχοποίηση. Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων της. Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ», δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΚΕ
Με δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία. «Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει τώρα πίσω την επαίσχυντη τροπολογία που κατέθεσε, με την οποία πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία της το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο», ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ κι πρόσθεσε: «Η κυβερνητική τροπολογία είναι η επόμενη πράξη ενός εγκληματικού σχεδίου που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, με στόχο την απαξίωση, εγκατάλειψη, συκοφάντηση και υπερχρέωση μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ. Κι όμως η επιχείρηση αυτή, ήταν και παραμένει ένα πραγματικό χρυσωρυχείο, απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της. Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι εδώ και χρόνια δίνουν έναν μεγαλειώδη ηρωικό αγώνα, δεν είναι μόνοι τους, γιατί ο αγώνας τους ο οποίος έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, είναι δίκαιος!».
ΜέΡΑ25
«Η Μητσοτάκης Α.Ε. απολύει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», κατήγγειλε με ανακοίνωση το ΜέΡΑ25 σημειώνοντας ότι με το άρθρο 6 της τροπολογίας 1331/196 που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, «η Μητσοτάκης Α.Ε. απολύει όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, προχωρώντας το σχέδιο ξεπουλήματος της εταιρείας στο τελικό του στάδιο».
Το άρθρο 6 περιλαμβάνει τέσσερις (4) παραγράφους, αναφέρει το ΜέΡΑ25 και εξηγεί:
«-Με την πρώτη, δίνεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή της εταιρείας να καταγγείλει όλες τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, να απολύσει δηλαδή όλους τους εργαζόμενους.
-Στην παρ.2 προβλέπεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να συνάπτει μηνιαίες και διμηνιαίες συμβάσεις εργασίας για την συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας και συντήρησης του ενεργητικού της! Θα προσλαμβάνονται δηλαδή οι απολυμένοι με συμβάσεις ενός και δύο μηνών για να συντηρούν το ενεργητικό της ΛΑΡΚΟ, μέχρι να το αρπάξει ο ιδιώτης!
-Με την τρίτη παράγραφο ορίζεται ότι η δαπάνη για τις απολύσεις, αποζημιώσεις κλπ, θα επιχορηγηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Όταν είναι για καταστροφή, για ξεπούλημα, βρίσκονται κονδύλια. Όταν είναι για δημιουργία, για ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε ένα «πράσινο σχέδιο» ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως από το 2020 φωνάζει το ΜέΡΑ25, δεν υπάρχουν.
– Τέλος, με την παρ.4 προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στους απολυμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, άνω των 55, κάνοντας λόγο για ειδικά προγράμματα δράσης/απασχόλησης στους ΟΤΑ, τα οποία όλα όμως θα οριστούν με αποφάσεις υπουργού…».
«Οι απολύσεις είχαν προαναγγελθεί από τον Φλεβάρη από τα πλέον επίσημα χείλη, Σταϊκούρας – Σκρέκας – Χατζηδάκης. Οι απολύσεις σημαίνουν και ξεσπίτωμα των οικογενειών των εργαζομένων. Η Μητσοτάκης Α.Ε. προφανώς περίμενε τον κατάλληλο χρονισμό για να προβεί στις απολύσεις εργαζομένων. Επέλεξε να καταθέσει αυτό το ανοσιούργημα Παρασκευή απόγευμα, με την επερχόμενη Δευτέρα αργία και ψήφιση την Τρίτη. Το δε άρθρο δεν αναφέρει την ΛΑΡΚΟ, αλλά περιφραστικά μιλά για την εταιρεία που έχει υπαχθεί σε ειδική διαχείριση βάσει του Ν. 4664/2020. Κεκαλυμμένη και fast-track η νομοθέτηση της Μητσοτάκης Α.Ε., θα ζήλευε και η μαφία ενδεχομένως… Μπροστά στο ξεπούλημα, τις απολύσεις και το ξεσπίτωμα, το ΜέΡΑ25 προτάσσει τη Ρήξη με την Ολιγαρχία που κινεί τα νήματα του συνθηκολογημένου πολιτικού προσωπικού. Αλληλεγγύη και Αγώνας στο πλευρό των Εργαζομένων!», αναφέρει επίσης το ΜέΡΑ25.
Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, ποσού έως εννέα εκατομμυρίων διακοσίων είκοσι τεσσάρων χιλιάδων (9.224.000) ευρώ, στην εταιρεία «Ellinair ΑΕ», για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 ζημιάς που υπέστη. Η εν λόγω δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.
Υπηρεσίες προσχολικής αγωγής
Την καθιέρωση προγραμμάτων οικονομικής στήριξης οικογενειών, ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως, για την πρόσβαση βρεφών και νηπίων σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας, προβλέπει άλλη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα προγράμματα αυτά καλύπτουν επίσης την πρόσβαση παιδιών, εφήβων και ΑμεΑ σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, οι οποίες θα παρέχονται από δημοτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, εκτός σχολικού ωραρίου. Με την ίδια τροπολογία τροποποιούνται — συμπληρώνονται ρυθμίσεις για το πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας για νέους από δεκαοκτώ (18) έως είκοσι εννέα (29) ετών χωρίς προϋπηρεσία, με την ονομασία «Πρώτο Ένσημο», υπό τους ειδικώς προβλεπόμενους όρους, για τους πρώτους έξι (6) μήνες από την πρόσληψή τους.
Συγκεκριμένα:
α. Το ύψος της χορηγούμενης επιδότησης θα ανέρχεται πλέον σε τρεις χιλιάδες εξακόσια (3.600) ευρώ για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών [από χίλια διακόσια (1.200) ευρώ που ίσχυε)] για κάθε θέση εργασίας και θα καταβάλλεται ως εξής:
– ποσό χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ [από εξακόσια (600) ευρώ που ίσχυε] θα καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο,
– ποσό χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ [από εξακόσια (600) ευρώ που ίσχυε] θα καταβάλλεται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου, για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.
β. Προβλέπεται ότι το εν λόγω Πρόγραμμα, όπως τροποποιείται με τις υπό ψήφιση διατάξεις, έχει διάρκεια έως τις 31.12.2022 και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισθέντος ποσού.