Δυτικά Βαλκάνια και Ουκρανία, οι γεωστρατηγικοί πονοκέφαλοι για την Ε.Ε- Οι υποσχέσεις Σολτς και Ντερ Λάϊεν και οι αντιρρήσεις
Δύο μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας θέματα καλείται να αντιμετωπίσει το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23-24 Ιουνίου. Η επιτάχυνση της ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και το εάν θα δωθεί καθεστώς υποψηφίου μέλους στην Ουκρανία.
Για το δεύτερο ο Βολονταμίρ Ζελένσκι πιέζει, ωστόσο πολλά κράτη μέλη ανθίστανται σε μία συνοπτική διαδικασία, όπως επιζητεί το Κίεβο, επικαλούμενο ζητήματα διαφθοράς που καθιστούν την Ουκρανία έναν αστάθμητο παράγοντα πολύ μακριά ακόμα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κανόνες.
Για το πρώτο είναι η αντίδραση της Βουλγαρίας σχετικά με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας που δημιουργεί εσωτερική αντιπαράθεση, παρά την διακηρυγμένη θέση της Γερμανίας, όπως φάνηκε από την μίνι περιοδεία του Όλαφ Σολτς στη Σόφια και τα Σκόπια, μετά την σύνοδο της Θεσσαλονίκης.
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ώθησε τη Βουλγαρία να άρει τον αποκλεισμό της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σόφια το Σάββατο, αλλά δεν κατάφερε να επιτύχει μια σημαντική πρόοδο στη μακροχρόνια διαμάχη.
Ο Σολτς, ο οποίος σταμάτησε στη Σόφια κάνοντας μια περιοδεία σε βασικές πρωτεύουσες της περιοχής, δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ ότι είδε «ευκαιρίες για πρόοδο». Αν και τέτοιες ευκαιρίες δεν ήταν εμφανείς το Σάββατο, ο Scholz έκανε ό,τι μπορούσε για να δώσει μια διπλωματική στροφή στην επίσκεψή του.
«Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να υπαγορευθούν. πρέπει να επιλυθούν με συνεργασία», είπε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και ότι έχει επιτευχθεί μια νέα «δυναμική». Στόχος του Βερολίνου είναι να επιλύσει τα ζητήματα γύρω από τη Βόρεια Μακεδονία πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23-24 Ιουνίου.
Όπως αναφέρει το Politico, ο Πέτκοφ, του οποίου ο κυβερνητικός συνασπισμός κρέμεται από μια κλωστή, αφού ένα από τα τέσσερα κόμματα εγκατέλειψε τη συμμαχία λόγω των φόβων ότι ο πρωθυπουργός επρόκειτο να άρει το βέτο της Βουλγαρίας, δήλωσε το Σάββατο ότι εμμένει στους όρους που έχει ορίσει η χώρα του για την επίλυση του αδιεξόδου.
Η Βουλγαρία, η οποία έχει εμπλακεί σε μια πολυετή διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία για την ιστορία, τη γλώσσα και την ταυτότητα, έχει κάνει πολλές απαιτήσεις από τη γείτονά της προτού συμφωνήσει στις ενταξιακές συνομιλίες με το πράσινο φως, συμπεριλαμβανομένου ότι τα Σκόπια αγκυροβολούν τα δικαιώματα μιας βουλγαρικής μειονότητας στην του νομού στο σύνταγμά του.
Η Γερμανία, η οποία για χρόνια υπερασπίζεται την αιτία της ένταξης στην ΕΕ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, είναι πρόθυμη να επιταχύνει τη διαδικασία εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να σπείρει περαιτέρω διχασμό στην περιοχή εν μέσω της ευρύτερης αντιπαράθεσής της με τη Δύση για την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια μιας στάσης στα Σκόπια νωρίτερα το Σάββατο, ο Scholz επαίνεσε τη Βόρεια Μακεδονία για τα βήματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια.
«Η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρά την ενσωμάτωση στην ΕΕ για ολόκληρη την περιοχή και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Βόρεια Μακεδονία», είπε, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει επίσημες ενταξιακές συνομιλίες.
Η ουκρανική παράμετρος
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε στο Κίεβο μια απάντηση “την προσεχή εβδομάδα” στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που η ρωσική επίθεση κλιμακώνεται στην ανατολική Ουκρανία.
“Οι σημερινές συζητήσεις θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας” για την ενδεχόμενη χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος του υποψήφιου μέλους στην ΕΕ “έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας”, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ζελένσκι.
Η Ουκρανία ζητεί συγκεκριμένη “νομική δέσμευση” που να της επιτρέπει να λάβει το συντομότερο δυνατόν επίσημο καθεστώς υποψηφίου μέλους στην ΕΕ, αλλά οι 27 είναι πολύ διχασμένοι στο θέμα αυτό.
Και ακόμη κι αν πάρει η Ουκρανία το “καθεστώς υποψήφιου μέλους”, αυτό θα εκκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και ενδεχόμενων μεταρρυθμίσεων που θα διαρκέσει χρόνια, ίσως και δεκαετίες, προτού να είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ.
“Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή της πορεία”, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν. “Θέλουμε να κοιτάζουμε στο μέλλον. Έχει κάνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς για παράδειγμα”, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι δήλωσε στην ίδια συνέντευξη: “Όλη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία, και η Ουκρανία είναι μόλις το πρώτο στάδιο αυτής της επιθετικότητας. Για τον λόγο αυτό μια θετική απάντηση στην ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ μπορεί να είναι μια θετική απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει μέλλον”.
Ο ουκρανικός λαός “έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά στην υπεράσπιση της κοινής ελευθερίας”, δήλωσε ο Ζελένσκι.
Η επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιείται με φόντο την κλιμάκωση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία.
Στο Κίεβο Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα
O Γερμανός καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς θα ταξιδέψει στο Κίεβο μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 στα τέλη Ιουνίου, γράφει σήμερα η εφημερίδα Bild am Sonntag.
Η εφημερίδα επικαλείται γαλλικές και ουκρανικές κυβερνητικές πηγές.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters: “Δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε”.