“Απαγορευτικό” για διακοπές στους έλληνες με το βλέμμα στον… χειμώνα – Διπλασιαστήκαν τα έξοδα για μετακίνηση, διαμονή (παραδείγματα)

“Απαγορευτικό” για διακοπές στους έλληνες με το βλέμμα στον… χειμώνα – Διπλασιαστήκαν τα έξοδα για μετακίνηση, διαμονή (παραδείγματα)

Διακοπές για τους έλληνες; Next year και αν. Και όχι μόνο επειδή λόγω της αύξησης της ενέργειας όλες τιμές έχουν… ξεφύγει προς τα πάνω. Αλλά και επειδή οι περισσότεροι σκέφτονται τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάϊο δείχνουν την τιμή του φυσικού αερίου να καταγράφει αύξηση 172,7%, του ηλεκτρικού ρεύματος 80,2%, του πετρελαίου θέρμανσης 65,1% και των καυσίμων και λιπαντικών 36,6%.

Παράλληλα όσον αφορά στις υπηρεσίες, καταγράφηκε ετήσια αύξηση κατά 17,7% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και κατά 22,2% στις τιμές των ξενοδοχείων. Ανάλογα πάντως με τον προορισμό και τις παροχές των υπηρεσιών, οι αυξήσεις ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες, σε αυτές κατηγορίες.

Μια τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά που θέλει να κάνει διακοπές σε κάποιο νησί για 4-5 ημέρες, θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες οι αυξήσεις είναι διψήφιες σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας. Με το κόστος των μετακινήσεων μάλιστα να είναι εκείνο που πλέον κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις δαπάνες – έως και τριπλάσιο- σε σχέση με τα έξοδα διαμονής. Ακόμη δηλαδή κι εάν κάποιος διαθέτει σπίτι σε νησί και «γλιτώσει» τα έξοδα για ενοικίαση δωματίου, όλα τα υπόλοιπα έξοδα έχουν εκτοξευθεί.

Ξεκινώντας από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και παίρνοντας ενδεικτικά τέσσερις προορισμούς διαπιστώνει κανείς αυξήσεις τόσο στα εισιτήρια για τους επιβάτες όσο και για το αυτοκίνητο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι τιμές αυτές μάλιστα σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μέσα στο καλοκαίρι και όσο το ράλι ανόδου της τιμής των καυσίμων συνεχίζεται.

  • Σύμφωνα με το CNN.Gr σχετικά με το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, για ένα ταξίδι στη Νάξο, μία οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά μαζί με το αυτοκίνητο, στην οικονομική μάλιστα θέση, θα πληρώσει 502 ευρώ. Από το συνολικό ποσό, τα 216 ευρώ είναι η δαπάνη για τη μεταφορά του αυτοκινήτου.
  • Στη Ρόδο το κόστος για τα ίδια εισιτήρια φτάνει τα 776 ευρώ και εάν χρειαστεί και καμπίνα για το πολύωρο ταξίδι, θα πληρώσει συνολικά 880 ευρώ. Για τα Χανιά θα ξοδέψει 405 ευρώ και μαζί με καμπίνα 534 ευρώ ενώ αν επιλέξει ένα κοντινό νησί χωρίς αυτοκίνητο, όπως η Ύδρα, θα της κοστίσει 210 ευρώ.

Αντίστοιχα αυξημένες θα είναι και οι δαπάνες για τις μετακινήσεις που θα χρειαστεί να κάνει η οικογένεια με αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια της παραμονής της. Η βενζίνη για ακόμη μία εβδομάδα έχει πάρει την ανηφόρα και στις Κυκλάδες αυτή τη στιγμή η μέση τιμή φτάνει τα 2,585 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα τα 2,512 ευρώ το λίτρο και στα Χανιά τα 2,435 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο ήδη σε αρκετά πρατήρια τόσο στα παραπάνω νησιά όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, η βενζίνη πωλείται ακόμη και πάνω από 2,70 το λίτρο, οδεύοντας ολοταχώς προς τα 3 ευρώ. Το αποτέλεσμα βεβαίως είναι οι οδηγοί να δυσκολεύονται ακόμη και να υπολογίσουν πόσα τελικά θα χρειαστούν για τις μετακινήσεις τους, τις ημέρες που έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους.

Οι πρατηριούχοι πάντως, από τις πρώτες μέρες της τουριστικής σεζόν, έχουν παρατηρήσει πως στα μεγάλα νησιά οι επισκέπτες αποφεύγουν τις μακρινές εκδρομές και τις εξορμήσεις που έκαναν στο παρελθόν, λόγω της ακριβής βενζίνης.

Για τη διαμονή της στο νησί, εφόσον δεν διαθέτει κάποιο σπίτι, η τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί να πληρώσει ακόμη και 30% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι το δωμάτιο. Οι αυξήσεις σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου προέρχονται τόσο από το υψηλότερο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω των διαρκών ανατιμήσεων, όσο και από την υψηλή ζήτηση που υπάρχει για δωμάτια το φετινό καλοκαίρι. Εκείνοι δε, που δεν προνόησαν να κλείσουν από νωρίς και το άφησαν για τελευταία στιγμή, υπολογίζεται πως μπορεί να πληρώσουν ακόμη και διπλάσιες τιμές σε σχέση με όσους έχουν φροντίσει για τη διαμονή τους εγκαίρως.

Στα παραπάνω έξοδα θα πρέπει να προστεθούν βεβαίως και εκείνα της διατροφής με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» να έχει ανέβει κατά 12,1% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αυξήσεις θα δουν επίσης οι επισκέπτες και στις τιμές σε εστιατόρια και ταβέρνες αφού ακόμη και το «φθηνό» σουβλάκι σε ορισμένες περιοχές της χώρας αγγίζει πλέον τα 4 ευρώ. Συνολικά πάντως στην κατηγορία «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια» τα στοιχεία την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση κατά 5,1% σε σχέση με πέρσι.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που διανύουμε, αποτελεί το πρώτο crash test για το φετινό καλοκαίρι όχι μόνο για την πορεία του τουρισμού αλλά και για τους καταναλωτές. Οι οποίοι θα έχουν μία πρώτη εικόνα για τις δαπάνες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια και στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Με τις ανατιμήσεις μάλιστα να μην έχουν τελειώσει και χωρίς ενδείξεις, προς το παρόν, αποκλιμάκωσης των τιμών, η καλοκαιρινή εξόρμηση φαίνεται πως θα είναι απαγορευτική για αρκετούς καταναλωτές.

Σχετικά Άρθρα