Στυλιανίδης: Δεν υπάρχει πολιτική προστασία δίχως την Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Δίχως την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα υπάρχει πολιτική προστασία, είναι λειψή, είναι κολοβή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο RGC 2022 στην Πάτρα. Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση διαδραματίζει εξαιρετικά κομβικό ρόλο, καθώς αποτελεί το βασικότερο βραχίονα του συνολικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
«Επιχειρούμε μια ανανέωση σε κάθε επίπεδο αλλά κυρίως στην πρόληψη, την προετοιμασία/ετοιμότητα, αλλά και στην έγκαιρη επέμβαση και αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι παρούσα ως βασικότερος πυλώνας γιατί γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της, για να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας στη διαχείριση κινδύνου, απαιτείται συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και σε κάθε επίπεδο: στην πρόληψη, στην προετοιμασία, την έγκαιρη επέμβαση / αντιμετώπιση. Στην προσπάθεια αυτή, θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλευρό μας, πολύτιμο συνοδοιπόρο. Γιατί μόνο ενώνοντας δυνάμεις θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστική ικανότητα της χώρας μας», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.
Επιπλέον ο υπουργός τόνισε ότι η διαχείριση κινδύνου είναι μια πολύπλευρη διαδικασία που απαιτεί συνεργασία και συνέργειες με κοινό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στη Δυτική Ελλάδα και στις επιπτώσεις που έχει να αντιμετωπίσει λόγω της κλιματικής κρίσης επισημαίνοντας ότι η Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα η Ηλεία έχει βρεθεί συχνά στο παρελθόν αντιμέτωπη με δασικές πυρκαγιές, όπως συνέβη και πέρσι το καλοκαίρι.
«Προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς, υιοθετούμε ένα νέο “δόγμα” με έμφαση στην πρόληψη, την προετοιμασία/αντιμετώπιση και την άμεση απόκριση και στην περιοχή της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας», σημείωσε και προσέθεσε ότι χρειάζεται να υιοθετηθεί μία ολιστική προσέγγιση, με ιδιαίτερη έμφαση στο τρίπτυχο πρόληψη, Προετοιμασία/Ετοιμότητα, Ανθεκτικότητα.
«Αυτή τη νέα προσέγγιση, αυτό το νέο δόγμα ενσαρκώνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – που έρχεται να συνδυάσει την παραδοσιακή θεώρηση στη διαχείριση κινδύνου – που δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση- με την πρόληψη και την προετοιμασία. Οι οποίες είναι απαραίτητες στη διαχείριση κινδύνου σε συνθήκες κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε.
Ακόμη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ANTINERO που περιλαμβάνει μεγάλης κλίμακας προληπτικές ενέργειες με καθαρισμούς δασικών οικοσυστημάτων της Ηλείας. Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε, ο κ. Στυλιανίδης αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών που έχει υιοθετηθεί και θα υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. «Είναι μία συλλογική προσπάθεια, αποτελεί απόρροια της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», επισήμανε και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα δίνεται έμφαση στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. «Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία – ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας που συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό τουριστών – ευρεία άσκηση προληπτικής οργανωμένης απομάκρυνσης από τον αρχαιολογικό χώρο», είπε. «Ταυτόχρονα, η αρχαία Ολυμπία, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμών που περιλαμβάνει 11 αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη την επικράτεια. Ένα πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού και με τη συνδρομή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και το οποίο ελπίζουμε να λειτουργήσει ως πρότυπο για την προστασία του συνόλου των μνημείων της χώρας μας, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το φυσικό τους περιβάλλον. Θα είναι μία συνεργασία που θα πρέπει να συνεχίσει για να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα εξυπηρετεί και το φυσικό μας περιβάλλον και τους αρχαιολογικούς χώρους», σημείωσε.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Προκλήσεις για την Πολιτική Προστασία και μείωση του κινδύνου καταστροφών στην Δυτική Ελλάδα», ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα ανέφερε: «Θα έχουμε μεγαλύτερης κλίμακας φυσικές καταστροφές, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε μεγαλύτερες περιοχές, ενώ θα υπάρχει συνδυασμός κινδύνων που απαιτούν νέες προσεγγίσεις στα επιχειρησιακά σχέδια, νέες αρμοδιότητες και στους τρεις βαθμούς διοίκησης, ΟΤΑ, Περιφέρεια και κεντρική διοίκηση».
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος, δήμαρχοι Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος και Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής επεσήμαναν τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει διαχρονικά η τοπική αυτοδιοίκηση στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας, την ίδια ώρα που βρίσκεται υπόλογη σε πολλές περιπτώσεις για τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.
Ο Αθανάσιος Καραμόσχος, ειδικός σύμβουλος στο σχεδιασμό συστημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επεσήμανε πως «οι ΠΕΔ θα μπορούσαν να έχουν νευραλγικό ρόλο στην Πολιτική Προστασία», ενώ αναφερόμενος στην πλατφόρμα CiPro Effect, που σχεδίασε το 2015 για λογαριασμό της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος, με όλα τα διαθέσιμα τοπικά στοιχεία που αφορούν την Πολιτική Προστασία, χαρτογραφικά δεδομένα κ.α. χρήσιμα για την αντιμετώπιση κρίσεων, τόνισε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πιλότο για την δημιουργία αντίστοιχων πλατφορμών σε όλες τις περιφέρειες.
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Φωκίων Ζαΐμης αναφέρθηκε στα έργα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος όσον αφορά τη διάβρωση των ακτών, σε χείμαρρους και ποτάμια, ενώ μέσω προγράμματος Interreg η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προχωρά στην προμήθεια μη στελεχωμένων αεροπλάνων (drones) ύψους 300.000 ευρώ που θα διατεθούν σε αστυνομία, πυροσβεστική και λιμενικό για θέματα πολιτικής προστασίας και φυσικών καταστροφών.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Μαρίνα Ριζογιάννη.