Στο στόχαστρο των τουρκικών Μέσων το Καστελόριζο – Η απάντηση της Αθήνας στις νέες απειλές Ερντογάν με αφορμή την Efes 2022
Ενώ τα τουρκικά Μέσα έχουν βάλει στο… στόχαστρο πλέον και το Καστελόριζο, ο πρόεδρος Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν εξαπολύοντας απειλές κατά της Ελλάδας και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Οι εκκλήσεις και οι συστάσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ για ψυχραιμία και σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων φαίνεται δε να τον εξαγριώνουν περισσότερο, αν και ειδικά για τη στάση των ΗΠΑ φαίνεται να δείχνει περισσότερη κατανόηση και να τους «κλείνει το μάτι», θεωρώντας δεδομένη της στήριξή τους, λόγω κυρίως του ΝΑΤΟ.
«37 χώρες συμμετείχαν στην άσκησή μας (Efes 2022) και η Ελλάδα κάλεσε περισσότερες από τις μισές να μην συμμετάσχουν. Σχεδόν κανείς δεν άκουσε τις παροτρύνεις της Ελλάδας και συμμετείχαν όλοι μαζί μας σε εκείνη την άσκηση, ειδικά οι ΗΠΑ» ήταν το «καρφί» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας το βήμα εκδήλωσης για να εξαπολύσει νέα πυρά κατά της Ελλάδας, αλλά και να απαντήσει στα περί «απομόνωσης» της Τουρκίας.
«Ευτυχώς, αυτή η επιτυχημένη άσκηση ήταν ένα καλό βήμα για να δοθεί η απαραίτητη απάντηση» συνέχισε ο Ερντογάν.
- «Έτσι θα πάει από εδώ και πέρα. Με σταθερά βήματα μπροστά. Όλοι θα δουν τι είναι αυτό το έθνος και τι μπορεί να κάνει, όπως είδαν στη χθεσινή άσκηση» τόνισε ακόμη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας εμμέσως στις αναλύσεις που ερμηνεύουν την εμπρηστική ρητορική των τελευταίων ημέρων ως ένα ακόμη ξέσπασμα του Σουλτάνου που θα περάσει μόλις καταλαγιάσει ο θόρυβος από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία και επιβεβαιώνοντας όσους διαβάζουν πίσω από τη συμπεριφορά του Ερντογάν μετατόπιση της τουρκικής πολιτικής και κλιμάκωση του αναθεωρητισμού.
Η διάθεση του Ερντογάν να αναβαθμίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας είχε διαφανεί άλλωστε από χθες όταν με πρωτοφανείς εκφράσεις όπως «συνέλθετε», απευθύνθηκε στην ελληνική ηγεσία και άνοιξε την ατζέντα των διεκδικήσεών του εν μέσω στρατιωτικής αποβατικής άσκησης στο Αιγαίο. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι την μειονότητα της Θράκης.
Κορύφωση του παραλληρήματος ήταν το τιτίβισμα του Ερντογάν στα ελληνικά όπου απείλησε ανοιχτά με πόλεμο λέγοντας μεταξύ άλλων:
- «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».
Και όλα αυτά όταν ο εκπρόσωπός του, Ομέρ Τσελίκ συμβάλλοντας σ’ αυτό το κρεσέντο των πολεμικών ιαχών, απειλούσε πως «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά».
Προηγήθηκαν του τελευταίου μηνύματος Ερντογάν ότι «έτσι θα πάει από εδώ και πέρα» οι δηλώσεις Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που μίλησε για «συνέχεια» των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας βαφτίζοντας τες ωστόσο ως απάντηση στις προκλήσεις της Ελλάδας.
Όπως δείχνει πάντως η τελευταία δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος είχε επενδύσει πολλά στην άσκηση Efes 2022 και μάλιστα αισθάνεται πως η συμμετοχή χωρών όπως πχ των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας κλπ, του δίνουν αέρα στα πανιά του για να συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων.
Η Ελλάδα κρατάει χαμηλούς τόνους ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις χθεσινές του αναφορές πως «ο γείτονας όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται» εμμέσως αναφέρθηκε στην Τουρκία στις δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που είχε ως κύρια ατζέντα τη διεύρυνση της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να επισπεστεί η διαδικασία της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας όπως είπε στην περιοχή στέλνοντας μήνυμα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και του απαραβίαστου των συνόρων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα κανείς δεν μπορεί να δεχτεί τον δεσποτικό αναθεωρητικό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία αλλά αμφισβητεί και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος».
«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
- Η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από τη Θεσσαλονίκη, για να σημειώσει ότι το μεγάλο δίδαγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά.
«Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει ένα σαφές δείγμα γραφής. Εμείς δεν πρόκειται να συνεισφέρουμε με υβριστικές δηλώσεις, με παράτυπες, παράνομες, παράλογες διεκδικήσεις, με ισχυρισμούς πέραν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου σε μία διαρκή κλιμάκωση με τη γείτονα Τουρκία», είπε ο κ. Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Ν.Α Ευρώπη.
Στο στόχαστρο και το Καστελόριζο
Ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TRT της Τουρκίας έχει τον τίτλο «Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο». Στη διάρκειά του ακούγονται οι δημοσιογράφοι να λένε:
- «Το Καστελόριζο έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την περιοχή Κας της Αττάλειας».
«Μπορούν να το δουν ακόμη και με γυμνό μάτι» προσθέτουν για να μπουν στην… ουσία:
«Το Καστελόριζο, σύμφωνα με τη συνθήκη των Παρισίων, έχει αποστρατιωτικοποιημένο στάτους. Παρά το ότι η συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επιβάλουν αποστρατικοποίηση, η Αθήνα εξόπλισε το Καστελόριζο».
«Οπως εξόπλισε και άλλα 15 νησιά του Αιγαίου. Η στρατιωτική κινητικότητα του 2020 στο νησί καταγράφηκε έτσι από το TRT» τονίζεται στο ρεπορτάζ.
Και επανέρχονται στο γνωστό θέμα με τις… ελληνικές προκλήσεις:
«Παράλληλα με τον εξοπλισμό, ελληνες αξιωματούχοι συχνά κάνουν προβοκατόρικες επισκέψεις στο Καστελόριζο. Η ελληνίδα πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσγειώθηκε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο και συνοδεία F-16».
Εδώ μπλέκεται και η διαμάχη για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει το ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, το οποίο αναπαράγει τις γνωστές τουρκικές θέσεις.
- Η Αθήνα υποστηρίζει ότι παρόλο που τα νησιά είναι πολύ μικρά, έχουν την ίδια θαλάσσια δικαιοδοσία με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό είναι σαφώς αντίθετο τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο εθιμικό δίκαιο. Η Τουρκία αισθάνεται άβολα με τη στάση της Αθήνας στο θέμα αυτό, επισημαίνει το TRT.
Και παραθέτει δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:
- «Αφήνουμε το νόημα της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χιλιομέτρων για το νησί Μέις, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας και περισσότερα από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας».