Έρευνα για απάτη σε ελληνική πρεσβεία ασιατικής χώρας
Πειθαρχική έρευνα διεξάγεται το τελευταίο διάστημα εις βάρος υπαλλήλων της ελληνικής πρεσβείας σε μεγάλη ασιατική χώρα. Ανάμεσα στους ελεγχόμενους είναι και ο Ελληνας πρέσβης, ο οποίος μάλιστα, κατόπιν άνωθεν υπόδειξης, έχει ήδη μετακινηθεί από το πόστο του και επιστρέψει στην Ελλάδα.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ίδιος και αρκετοί ακόμη υπάλληλοι της ελληνικής πρεσβείας ενέχονται σε απάτη με προξενικές θεωρήσεις, τις οποίες χορηγούσαν σε πολίτες της ασιατικής χώρας που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Την πειθαρχική έρευνα, που διεξάγεται με ευθύνη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, συνδράμουν κατά πληροφορίες και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ταξίδεψαν για τον σκοπό αυτόν στην ασιατική χώρα.
Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης περιέγραψαν στην Καθημερινή ότι τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής υποδέχονταν τα αιτήματα των πολιτών της συγκεκριμένης χώρας για χορήγηση προξενικών θεωρήσεων (σ.σ. προκειμένου να επισκεφθούν την Ελλάδα), αλλά τελικά χορηγούσαν βίζες με το σταγονόμετρο και μόνο σε όσους δέχονταν να καταβάλουν χρήματα προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στις εγκαταστάσεις της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας βρέθηκαν χιλιάδες διαβατήρια πολιτών οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτημα για να λάβουν προξενική θεώρηση (βίζα), αλλά το αίτημά τους παρέμενε σε εκκρεμότητα.
Πλήθος καταγγελιών
Αλλες πηγές ενημέρωσης περιέγραψαν στην «Κ» ότι η υπόθεση έγινε γνωστή στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ακριβώς επειδή υπήρξε πλήθος καταγγελιών από τους πολίτες της συγκεκριμένης χώρας που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή. Κάποιες άλλες πληροφορίες, που δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν από επίσημα χείλη, ανέφεραν ότι αλλοδαποί με πλαστές θεωρήσεις από τη συγκεκριμένη ελληνική προξενική αρχή συνελήφθησαν στο εξωτερικό και έτσι η υπόθεση ήρθε στο φως.
Εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που ρωτήθηκαν σχετικά είπαν στην «Κ» ότι η έρευνα προς το παρόν παραμένει σε πειθαρχικό επίπεδο, ωστόσο άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν άμεσα και ποινικές διαδικασίες εις βάρος των εμπλεκομένων. Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη ασιατική χώρα είχε πρόσφατα επισκεφθεί ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων και, ως εκ τούτου, η ερευνώμενη δράση των διπλωματικών υπαλλήλων αποτελούσε πλήγμα στα συμφέροντα της χώρας.
Διόλου τυχαία, πριν από μερικά εικοσιτετράωρα το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η ελληνική πρεσβεία και το προξενείο στην εν λόγω ασιατική χώρα ενισχύθηκαν άμεσα, σε συνεννόηση με το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατακόρυφη αύξηση αιτήσεων για θεωρήσεις εισόδου από αλλοδαπούς που διαβιούν εκεί, οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στη χώρα μας για τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και κατά το παρελθόν, πάντως, είχε αποκαλυφθεί η δράση παρόμοιων «κυκλωμάτων» σε πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό.
Πηγή: Η Καθημερινή