“Φωτιά” έβαλε η πρόταση Μητσοτάκη για δημογραφικό και μετανάστες – Ετοιμάζεται νομοθέτημα; Αντιδράσεις εντός και εκτός ΝΔ
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η δήλωση του πρωθυπουργού πως οι μετανάστες μπορούν να αποτέσουν λύση στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ένταξης των νόμιμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, οι οποίοι όπως είπε είναι η απάντηση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και στην πληθυσμιακή υποχώρηση της χώρας, ερέθισε τα εθνικιστικά αντανακλαστικά εντός αλλά κι εκτός της κυβερνώσας παράταξης.
Της Άννας Καραβοκύρη
Στους κόλπους της ΝΔ αρκετοί ήταν εκείνοι που αισθάνθηκαν αμηχανία από τη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σε περίπτωση που η συγκεκριμένη πρόταση έρθει ως νομοθέτημα προς ψήφιση στην Βουλή.
- Μάλιστα, κάποιοι παλαιότεροι κοινοβουλευτικοί σχολίαζαν σε “πηγαδάκια” πως ανάλογη πρόταση είχε καταθέσει το 2019, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας πως “ η ενσωμάτωση ανθρώπων που έρχονται από άλλες χώρες εδώ δεν αποτελεί απειλή, αλλά αποτελεί πλούτο”.
Κι ενώ εντός των τειχών της ΝΔ οι αντιδράσεις στελεχών είναι – μέχρι στιγμής – απολύτως ελεγχόμενες, δεξιότερα της ΝΔ οι αντιδράσεις είναι σφοδρές.
“Tο να γεμίζεις την Ελλάδα με στρατιώτες του Αλλάχ, περιμένοντας να… ενσωματωθούν και την ίδια στιγμή να διώχνεις από τη χώρα Ελληνόπουλα που δεν βλέπουν μέλλον στην ελληνική σοβιετία είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να αυτοκτονήσουμε ως έθνος” ήταν η αντίδραση του Θάνου Τζήμερου την οποία αναπαρήγαγε στο twitter και Κωνσταντίνος Μπογδάνος και την οποία ενστερνίζεται και ο Φαήλος Κρανηδιώτης ως μέλος της “Εθνικής Δημιουργίας”.
«Η συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει και την πληθυσμιακή μας υποχώρηση. Και η εμπειρία μας από το πρώτο κύμα των Αλβανών μεταναστών, είναι μία εμπειρία θετική για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Η δεύτερη γενιά των οικογενειών αυτών έχουν πια ως πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους. Και η εικόνα των μαθητικών μας παρελάσεων θα αποδεικνύει ότι πράγματι αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας” δηλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
- “Όμως, προσοχή. Η νέα αυτή πολιτική δεν θα γίνει με τρόπο που να αφήσει κανέναν απολύτως στο περιθώριο. Ούτε δηλαδή οι νέοι Έλληνες που είναι άνεργοι να μην βρίσκουν εργασία, αλλά ούτε να επιτρέπει και φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα απέναντι σε ευάλωτους ξένους εργαζόμενους”.
Ωστόσο, οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δημογραφικό ζήτημα συναντούν αντιδράσεις και από τα “Αριστερά”. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για “κυβερνητικές ανακοινώσεις που εκφράζουν καλές προθέσεις, με αποσπασματικά όμως βήματα και πιλοτικά προγράμματα, χωρίς εγγυημένο προϋπολογισμό, χωρίς υποδομές, χωρίς νέο, εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό στην οικονομία της φροντίδας δεν αποτελούν συνολική και αποτελεσματική λύση”.
Το ΚΚΕ αντέδρασε σχολιάζοντας πως “οι προτάσεις του Πρωθυπουργού για το δημογραφικό σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν απάντηση στα αδιέξοδα που βιώνουν οι νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία οικογένειας, όταν στενάζουν από τη “θύελλα” της ακρίβειας σε είδη βασικής ανάγκης και ενοίκια, από τους μισθούς που τελειώνουν στα μισά του μήνα, από τη ζωή – λάστιχο”.