Τσελίκ: Επίθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Τσελίκ: Επίθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Οργισμένη αντίδραση για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον εκπρόσωπο του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ 

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, χαρακτήρισε την έκθεση του ευρωκοινοβουλίου «εκτός πραγματικότητας» που βασίζεται στις ελληνικές θέσεις για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελίκ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει μια στάση που να επικρίνει τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν κάνουν τον ρόλο τους στο θέμα των μεταναστών και να ευχαριστεί την Τουρκία.

«Θα πρέπει επίσης να προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους προς την Τουρκία» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δημιουργήσει συγκεκριμένους μηχανισμούς δημοκρατικής αλληλεγγύης στη βάση του διαλόγου και της δέσμευσης σε θέματα Δημοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής».

Πυρ και μανία η Τουρκία με την έκθεση – κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου

Επίθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαπέλυσε χθες και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή την έκθεση-κόλαφο αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αλλά και σε ότι αφορά στην προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση για αμφισβήτηση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας δεν ωφελούν» σημειώνει ενδεικτικά το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και οι στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, μάς είναι άχρηστες» σημειώνει.

Στην ίδια ανακοίνωση η Τουρκία αναφέρει ότι προσδοκία της είναι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αρχίσουν ξανά τη διαδικασία ένταξης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση της βίζα.

«Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» καταλήγει η ανακοίνωση».

Ξεκάθαρο μήνυμα από το Ευρωκοινοβούλιο για την τουρκική προκλητικότητα
Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τη διαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία κάνει βήματα προς τα πίσω με την επιδείνωση της κατάστασης να είναι προφανής με την κατάφωρη παραβίαση βασικών αρχών που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το θεσμικό όργανο υπεράσπισης των ευρωπαϊκών και οικουμενικών αρχών και δικαιωμάτων.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, παρά τις ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.

Οι ευρωβουλευτές, επανέλαβαν την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν σθεναρά ότι μια λύση σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου είναι η μόνη βιώσιμη λύση.

Σχετικά Άρθρα