Θησαυρός Τράγκα: Τι αναφέρει το πόρισμα που οδήγησε στην δέσμευση- Στο στόχαστρο στελέχη τραπεζών και επιχειρηματίες
Στελέχη τραπεζών, επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών για την κολοσσιαία υπόθεση πιθανού ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που ίσως κρύβεται πίσω από την δέσμευση της περιουσίας του θανόντος Γιώργου Τράγκα, σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της επικαιρότητας.
Η δέσμευση της περιουσίας από την αρμόδια Αρχή ανοίγει τον ασκό του αιόλου καθώς ο γνωστός δημοσιογράφος με μία περιουσία που φαίνεται πως φτάνει τα 112 εκατ. ευρώ προφανώς είχε συμπαραστάτες και ενδέχεται να ανοίξουν στόματα.
Σύμφωνα με το ieidissis.gr, ανώτατες δικαστικές πηγές, το πόρισμα της Αρχής έχει εντοπίσει σοβαρά ποινικά αδικήματα, όπως νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα), φοροδιαφυγή και απιστία, ενώ ενδέχεται να προστεθούν και άλλα, από τον Οικονομικό εισαγγελέα, στο οποίο διαβιβάστηκε η δικογραφία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, γιά το αδίκημα της απιστίας, που αφορά δάνεια από τράπεζες, τα οποία δεν αποπληρώθηκαν, ενδέχεται να εμπλακούν ως κατηγορούμενοι, στελέχη των τραπεζών, που τα χορηγούσαν, αλλά δεν τα διεκδικούσαν.
Το πόρισμα διαβιβάστηκε από τον Πρόεδρο της Αρχής ξεπλύματος ε.τ Αντεισαγγελέα ΑΠ Χαράλαμπο Βουρλιώτη, στον Οικονομικό Εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη, ο οποίος είχε ξεκινήσει δικαστική έρευνα, για την αμύθητη περιουσία του Γιώργου Τράγκα, αλλά δεν είχε στοιχεία να την προχωρήσει.
Με το υλικό, που περιέχει το πόρισμα της Αρχής ο Οικονομικός Εισαγγελέας θα διερευνήσει πλέον, ποιά πρόσωπα ευθύνονται, για τα αδικήματα, που εντοπίζονται στο πόρισμα, προκειμένου να ασκήσει εναντίον τους ποινικές διώξεις.
Παράλληλα, το 60σελιδο πόρισμα της Αρχής, διαβιβάστηκε ήδη και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να το κοινοποιήσει στους εμπλεκόμενους, γιά να λάβουν γνώση, όπως ορίζει ο νόμος.
Τα σημεία αιχμής του πορίσματος και η καταγγελία
–Μεγάλο μέρος της περιουσίας δεν δικαιολογείται από τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα από το 2000 και μετά.
-Εντοπίστηκαν εταιρίες μέσω των οποίων διακινήθηκε χρήμα που εκτιμάται – από την Αρχή- ότι προέρχεται από αξιόποινες πράξεις
–Προκύπτει αδικαιολόγητος πλουτισμός
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, η έρευνα ξεκίνησε από την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αφορμή στάθηκαν για την έναρξη της έρευνας, που όπως είναι κατανοητό έλαβε άλλες διαστάσεις μετά την δημοσιοποίηση περιουσιακών στοιχείων μυθικών ποσών, εξαιτίας και της κατ΄ αρχήν αντιδικίας των κληρονόμων, δυο συγκεκριμένα γεγονότα:
–Αίτημα τράπεζας στην οποία «χτύπησε» μια συναλλαγή
–Ανώνυμη επιστολή που περιγράφει συγκεκριμένες οικονομικές συναλλαγές
Και τα δυο εστάλησαν στην Αρχή που εκ του ιδρυτικού της νόμου όφειλε να ανοίξει σχετικό φάκελο.
Η έρευνα όμως αναβαθμίστηκε προφανώς όταν δημοσιοποιήθηκαν αναφορές σε διψήφιο αριθμό εκατομμύριων ευρώ σε καταθέσεις και θυρίδες καθώς και ράβδους χρυσού καθώς επισης καις την ύπαρξη ακινήτων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχή είχε στείλει έγγραφο προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες Αγγλίας, Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών , Παρθένων Νήσων και αλλού να πληροφορηθούν για τις συναλλαγές και την περιουσία του δημοσιογράφου.
Τα ακίνητα που δεν ήξερε κανείς σε Σεν Τροπέ, Μπέβερλι Χιλς και Μανχάταν
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η εκπομπή του ΑΝΤ1 “Το Πρωινό” επικαλούμενο ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, ο γνωστός δημοσιογράφος που πέθανε από κορονοϊό, είχε στην κατοχή του 17 ακίνητα και συνέταξε την διαθήκη του τον Φεβρουάριο του 2018 στο Μονακό, η οποία ξεκινά με τη φράση “Εγώ ο Γιώργος Τράγκας, Έλληνας πολίτης και κάτοικος του πριγκιπάτου του Μονακό”.
Οι κληρονόμοι είναι τρεις: Η Μαρία Καρρά, τελευταία σύζυγος του εκδότη και ιδρυτή του Κινήματος “Ελεύθεροι Άνθρωποι” και οι δύο γιοι του.
Ένα από τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε ο Γιώργος Τράγκας ήταν ένα σπίτι στο Σεν Τροπέ που αγοράστηκε το 2021, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πότε αποκτήθηκαν τα ακίνητα σε Μπέβερλι Χιλς και Ουάσινγκτον.
Παράλληλα, το σπίτι που βρίσκεται στην οδό “Βίκτωρ Ουγκό”, μία “ανάσα” από την Αψίδα του Θριάμβου δίνεται στον γιο του, Γιάννη, ενώ η Μαρία Καρρά κληρονομεί τη βίλα στην Κυανή Ακτή και ένα διαμέρισμα 120 τμ, που βρίσκεται στον 28ο όροφο του Olympic Tower, στην καρδιά του Μανχάταν, τον οποίο έχτισε ο Αριστοτέλης Ωνάσης και το οποίο κοστολογείται περίπου στα 2.400.000 ευρώ.
Ο δημοσιογράφος φέρεται να είχε και 10-12 εκατ. ευρώ μετρητά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.