Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης με τις επικίνδυνες περιοχές – Ποιες παραλίες πρέπει να αποφύγουμε στην Αττική

Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης με τις επικίνδυνες περιοχές – Ποιες παραλίες πρέπει να αποφύγουμε στην Αττική

”Διακοπές” μαζί με τις μωβ μέδουσες φαίνεται ότι θα κάνουμε και το φετινό καλοκαίρι σε πολλές παραλίες της χώρας. Όπως φαίνεται μέχρι τώρα οι περισσότερες μωβ μέδουσες έχουν θεαθεί στον Σαρωνικό Κόλπο, επομένως οι κάτοικοι της Αθήνας και της Αττικής είναι πιθανόν να υποστούν το τοξικό και επώδυνο τσίμπημα της μέδουσας «Pelagia noctiluca».

Πού έχουν εντοπιστεί μωβ μέδουσες

Δύσκολα λοιπόν μπορούμε να αποφύγουμε τις μωβ μέδουσες, το βέβαιο όμως είναι ότι μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες συνάντησης μαζί τους με τη βοήθεια του διαδραστικού χάρτη του οργανισμού «iNaturalist».

Μέσω σχετικών αναρτήσεων, τα μέλη του οργανισμού μας ενημερώνουν για τα… ραντεβού που είχαν με μωβ, αλλά και τα υπόλοιπα είδη μεδουσών, σε διάφορες ακτές της Ελλάδας και έτσι έγινε δυνατή η χαρτογράφηση των «κόκκινων» περιοχών.

Οι «επικίνδυνες» παραλίες για άσχημες συναντήσεις

Σύμφωνα με τον χάρτη του «iNaturalist», μερικές από τις δημοφιλείς παραλίες της Αττικής όπου εθεάθησαν μωβ μέδουσες μέσα στο 2022, είναι οι παρακάτω:

Παραλία Καβούρι
Ακτή Βουλιαγμένης
Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι)
Παραλία Νησάκι Λαυρίου
Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη)
Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη)
Παραλία Βραυρώνα
Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο έχουν σημειωθεί αρκετές συναντήσεις με μωβ τσούχτρες, με τις περισσότερες να εντοπίζονται κυρίως στα Ίσθμια, τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης και την παραλία Αλμυρής.

Τι κάνουμε όταν «συναντήσουμε» μωβ μέδουσες

Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με τη φορά της παραλίας. Αν η παραλία λόογυ χάρη έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά.

Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν. Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία, τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο.

Οι πολίτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, επειδή το πρόβλημα μεταφέρεται έξω με πιθανότητα κάποιος να τις πατήσει έστω και τυχαία, αλλά και γιατί το πρόβλημα δεν λύνεται καθώς υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ακόμη μέσα στη θάλασσα.

Σχετικά Άρθρα