Ανδρουλάκης: Ο Ερντογάν είναι ένας μικρός Πούτιν
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στο “Ενώπιος Ενωπίω” αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, στις τουρκικές προκλήσεις και στην ευρωπαϊκή αντίδραση, τονίζοντας πως πρέπει να ξυπνήσει η Ευρώπη και να μπει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
“Πιστεύω ότι μπροστά στη δίψα του να κρατήσει την καρέκλα της εξουσίας θα κάνει τα πάντα ο Ερντογάν. Θα εργαλειοποιήσει το προσφυγικό, θα εργαλειοποιήσει την ανάγκη και τη θέληση της Φιλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στον ΝΑΤΟ, θα εργαλειοποιήσει τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό, θα εργαλειοποιήσει θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, θα εργαλειοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ” είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
“Εμείς εδώ θα πρέπει να έχουμε μία καθαρή γραμμή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να εκβιάζει την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη με διάφορα ζητήματα” πρόσθεσε και συνέχισε: “Για μένα η καλύτερη στάση είναι η Ελλάδα να έχει μία ενεργητική εξωτερική πολιτική και να αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει σκληρά μέτρα. Όπως το εμπάργκο όπλων. Καμία ευρωπαϊκή χώρα όσο υπάρχει συμπεριφορά όπως αυτή που ζει η Ελλάδα από την Τουρκία δεν πρέπει να δίνει μία βίδα στην Τουρκία”.
“Ενώ υπήρχε η παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε μία συνάντηση με τον Ερντογάν. Ναι πρέπει να συζητάμε με τις γειτονικές χώρες αλλά σε ένα πλαίσιο (σεβασμό των συνθηκών καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου)” ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης
“Η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα πλαίσιο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. Δεν μπορούμε να βλέπουμε συμπεριφορές αναθεωρητισμού από τον Ερντογάν όταν είδαμε τι πάθαμε από τον κατευνασμό στον Πούτιν. Πρώτον πρέπει να μπει εμπάργκο όπλων. Δεύτερον κυρώσεις σε πρόσωπο της κυβέρνησης Ερντογάν και Τούρκους επιχειρηματίες που στηρίζουν το καθεστώς” συμπλήρωσε.
“Μπορούμε το παράδειγμα του ουκρανικού πολέμου και της παράνομης εισβολής Πούτιν, που έχει τρομοκρατήσει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς να το φέρουμε στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Να πούμε δείτε τη πάθαμε όταν βάζαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, τώρα ας κάνουμε μία άλλη εξωτερική πολιτική, ενιαία εξωτερική πολιτική” τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
“Ο Ερντογάν εάν τον αφήσουμε έτσι θα συνεχίσει την κλιμάκωση στο εσωτερικό, θα έχουμε στην περιοχή μας μία χώρα 80 εκατ. ανθρώπων σε αστάθεια, θα κάνε εκ νέου εισβολή στη Συρία, θα έχουμε πολλά προβλήματα. Όλα αυτά είναι μπροστά μας. Πρέπει η Ευρώπη να ξυπνήσει. Οι ευρωπαϊκοί λαοί θεωρούν πρόβλημα για όλη την Ευρώπη τον Ερντογάν. Ας το εκμεταλλευτούμε” ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
“Πρέπει να οικοδομηθεί η κοινή άμυνα. Δηλαδή τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να κάνουμε συμπαραγωγές. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μόνο καταναλωτής εξοπλισμών χωρίς παράγει. Αυτό υπονομεύει την οικονομία. Τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Εγώ πραγματικά ενοχλήθηκα πέρυσι, όταν ο κ. Δένδιας είχε πάει στο κ. Τσαβούσογλου και είπε “Γιατί θέλετε αποστρατικοποίηση των νησιών ενώ υπάρχει casus belli”. Δηλαδή αν η Τουρκία βγάλει το casus belli, θα αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας; Δεν υπάρχει κανέναν θέμα αποστρατικοποίησης. Το δίκιο είναι με το μέρος μας” συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Αναφορικά με την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως: “Πιστεύω ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο, διότι η Ελλάδα είναι μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ερντογάν θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Γι’ αυτό έκανα και τη συνάντηση με βουλευτές του HDP στις Βρυξέλλες. Είναι ένα κόμμα που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μία δημοκρατική Τουρκία. Ήταν το μόνο κόμμα στην Τουρκία που όταν ο Ερντογάν έκανε τζαμί την Αγιά Σοφιά, πήγε απέναντί του”.
Και συμπλήρωσε: “Κάποιοι στην Ελλάδα λένε να φύγει ο Ερντογάν. Ποιος θα έρθει μετά τον Ερντογάν; Να φύγει ο Ερντογάν αλλά να έρθει ένα πρόσωπο που να μπορούμε να συνομιλήσουμε με αξιοπιστία. Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ράλι ακραίου εθνικισμού. Εύχομαι ο επόμενος ηγέτης της Τουρκίας να είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός που μπορούμε να συνεννοηθούμε. Εμείς θέλουμε ευημερία και σταθερότητα”.