Θετική ή προβληματική η συμφωνία για τα γερμανικά Marder;- Γιατί η Πολωνία “καρφώνει” το Βερολίνο για αθέτηση παρόμοιου “ντιλ”

Θετική ή προβληματική η συμφωνία για τα γερμανικά Marder;- Γιατί η Πολωνία “καρφώνει” το Βερολίνο για αθέτηση παρόμοιου “ντιλ”

Η συμφωνία της Ελλάδας με την Γερμανία να στείλει τεθωρακισμένα παλαιάς (ανατολικογερμανικής) τεχνολογίας στην Ουκρανία και να τα αντικαταστήσει με νεότερα (αλλά ως φαίνεται επίσης…παλιά) προκαλεί ερωτηματικά, όχι μόνο για το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον Όλαφ Σολτς και όχι από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ως προς το εάν συμβάλει ή όχι στην επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων και δη στα νησιά του Αιγαίου.

Φαίνεται, όμως, πως υπάρχει και ένας επιπλέον κίνδυνος. Παρόμοια συμφωνία έκανε η Γερμανία (με τις σχετικές εντολές του ΝΑΤΟ) με την Πολωνία και την Τσεχία. Η συμφωνία με την Βαρσοβία, ωστόσο, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και ο Πολωνός πρωθυπουργός εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του. Το θέμα δεν πρέπει να υποτιμάται διότι εάν η Ελλάδα απομακρύνει τα παλαιότερα τεθωρακισμένα από τα νησιά και η Γερμανία καθυστερήσει σημαντικά στην παράδοση των δικών της τεθωρακισμένων εύλογα δημιουργείται επχιειρησιακό κενό. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν λάβει κανείς υπόψιν και το διάστημα εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων στα νέα αυτά τεθωρακισμένα, αλλά και τον επανασχεδιασμό που μάλλον θα απαιτηθεί ως προς την διάταξη των ελληνικών δυνάμεων στα νησιά.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η Πολωνία συμφώνησε να πάρει από την Γερμανία τανκς τύπου Leopard που αναμφίβολα είναι πιο σύγχρονης τεχνολογίας από τα οχήματα που θα παραλάβει η Ελλάδα.

Τι συνέβη με την Πολωνία

Η Βαρσοβία κλήθηκε να στείλει άρματα μάχης στο Κίεβο λαμβάνοντας την υπόσχεση του Βερολίνου πως ο εξοπλισμός θα αντικατασταθεί από γερμανικά.

Όμως, η κατάληξη για την Πολωνία δεν ήταν η αναμενόμενη.

Τουλάχιστον μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα όπου ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, βγήκε ανοιχτά και κατηγόρησε την γερμανική κυβέρνηση ότι αθέτησε τον λόγο της καταπατώντας τη συμφωνία που ήθελε του Πολωνούς να στέλνουν άρματα μάχης ρωσικής κατασκευής τύπου «T-72» και να λαμβάνουν ως αντάλλαγμα από τους Γερμανούς «Λέοπαρντ».

Ο Γερμανός καγκελάριος μάλιστα είχε υπερθεματίσει για τη συμφωνία μιλώντας για επωφελές deal που θα βοηθήσουμε του Ουκρανούς αρχικά καθώς οι στρατιωτικοί της είναι εξοικειωμένοι με τα ρωσικά άρματα μάχης ενώ το κέρδος για τους Πολωνούς θα ήταν η αναβάθμιση των αρμάτων τους.

Ο Ντούντα υποστήριξε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Welt ότι το Βερολίνο δεν τήρησε τη δέσμευσή του να παραδώσει τα νέα άρματα μάχης προς αντικατάσταση αυτών που έστειλε η χώρα του στην Ουκρανία. «Δεν έχουν εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση. Ειλικρινά, είμαστε πολύ απογοητευμένοι για αυτό», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος προ μιας εβδομάδας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Ο Όλαφ Σόλτς επανήλθε την Τρίτη λέγοντας ότι μίλησε με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, (κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ) για το πως θα προχωρήσει η συμφωνία εξηγώντας τις ανάλογες συμφωνίες με την Τσεχία και την Ελλάδα.

Η διαφωνία των πρώην αρχηγών Καμπά και Χριστοδούλου

Προσβεβλημένος δήλωσε ο στρατηγός Γεώργιος Καμπάς και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Κontra και μίλησε για δεύτερο αρνητικό αιφνιδιασμό από πλευράς του πρωθυπουργού. Όπως σημείωσε, απομειώνεται η μαχητική ισχύος και μειώνεται η δύναμη πυρός στα νησιά.

Πιο αναλυτικά στη συνέντευξή του ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ, Γεώργιος Καμπάς ανέφερε ότι «είναι η δεύτερη φορά που αιφνιδιαζόμαστε αρνητικά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας μας ο οποίος έρχεται στη συνέχεια και μας ανακοινώσει απόφαση η οποία λήφθηκε στο εξωτερικό. Τη μία φορά στην Αμερική, την άλλη φορά στη Γερμανία, τώρα μάλλον τις Βρυξέλλες, για ένα τόσο σημαντικό θέμα που είναι στην ουσία, εγώ θα το πω, η απομείωση της μαχητικής ισχύος που έχει ο ελληνικός στρατός και γενικότερα οι ένοπλες δυνάμεις. Είναι ξεκάθαρο αυτό».

Όπως εξήγησε ο Γεώργιος Καμπάς την πρώτα φορά δώσαμε πυρομαχικά και συνεχίζουμε να δίνουμε πυρομαχικά τα οποία είναι πολλά. Δεν είναι μόνο μερικά καλάσνικοφ όπως αρχικά ειπώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες που όλοι ξέρουμε έχουν δοθεί και πράγματα τα οποία πραγματικά απομειώνουν τη μαχητική ισχύ.

Ο Γεώργιος Καμπάς χαρακτήρισε όλη αυτή τη διαδικασία «προσβλητική». Όπως τόνισε «με προσβάλλει σαν στρατηγό, σαν Έλληνα το ότι μαθαίνω για κάτι το οποίο το πήραν απόφαση, θα έπρεπε όμως να εφαρμοστούν όλως οι διαδικασίες» σημειώνοντας ότι εκτιμά ότι δεν εφαρμόστηκαν οι διαδικασίες.

«Σε κάθε περίπτωση όμως με ενοχλεί το ότι βγήκε κάποιος ξένος να πει τι θα κάνουμε εμείς και μετά βγήκαμε εμείς και το συμπληρώσαμε».

Ο Γεώργιος Καμπάς παράλληλα μίλησε και για μεγάλο μειονέκτημα των γερμανικών Marder καθώς έχει πολυβόλο 20mm ενώ το ΒΜΡ 1 έχει πυροβόλο 73mm το οποίο μερικές χώρες το χρησιμοποιούν σαν άρμα μάχης. Αυτή η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα αποδυναμώνεται η άμυνα των νησιών με την αντικατάσταση τους και θα πρέπει, σύμφωνα με τον στρατηγό να τροποποιηθεί η σχεδίαση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουν με τη μικρότερη ισχύ πυρός που θα έχει πλέον το όχημα μεταφορά προσωπικού Marder.

Χρ. Χριστοδούλου: Επιχειρησιακό κενό από την απομάκρυνση των ΒΜΡ-1

Λάβρος και ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου ο οποίος μίλησε για επιχειρησιακό κενό που θα δημιουργηθεί με την αποστολή των τεθωρακισμένων τύπου ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία. Παράλληλα τόνισε ότι είναι αντίθετος με την απόφαση της κυβέρνησης καθώς θα έπρεπε να ακολουθήσει τη διαδικασία πρώτα της αντικατάστασης και στη συνέχεια του παροπλισμού τους αφού δεν θεωρεί απαραίτητα, διαφορετικά τα τεθωρακισμένα αυτά παραμένουν απαραίτητα για τον Ελληνικό στρατό.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον Χρ. Χριστοδούλου, «το θέμα της αντικατάστασης, γιατί περί αυτού πρόκειται, είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό για την αντικατάσταση των 1117 ΒΜΡ 1. Αυτό όμως είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, μέχρι να τα πάρουμε αυτά που θέλουμε, να αξιοποιηθούν, δηλαδή να γίνουν οι τεχνικοί έλεγχοι, εκπαίδευση του προσωπικού κλπ και στη συνέχεια να αποδεσμεύσουμε τα παλαιότερα τύπου τεθωρακισμένα, τα οποία είχε δρομολογηθεί να εκποιηθούν, πουληθούν σε χώρα, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πια, μετά από βελτίωση που γινόταν σε δικά μας εργοστάσια στην Ελλάδα.

Αυτή η διαδικασία όμως διαφέρει πάρα πολύ από το να διώξω ένα κομμάτι του υλικού, γιατί αν δεν το χρειαζόμουν θα έπρεπε να το παροπλίσω, το ξεκαθαρίζω, αν δεν το χρειάζομαι δεν το χρησιμοποιώ καθημερινά και ένα πρωί λέω δεν το χρειάζομαι, όταν έχω συμφωνήσει να το δώσω».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, από τι στιγμή που αφαιρώ κάποιο πολεμικό υλικό, το οποίο το χρησιμοποιώ, είναι δημιουργείται επιχειρησιακό κενό. Πρώτα το αντικαθιστώ και μετά το αφαιρώ. Παράλληλα σημείωσε ότι το πολεμικό υλικό, είτε αφορά το έδαφος, είτε τη θάλασσα, ή τον αέρα, είναι ένα παζλ και πρέπει το ένα να ταυτίζεται με το άλλο.

Έπαινοι από τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Μιχ. Κωσταράκου

«Επιτέλους το πεζικό εξοπλίζεται με τα κατάλληλα οχήματα μάχης» ανέφερε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Ενθουσιασμένος εμφανίστηκε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κωσταράκος σχετικά με την αποστολή των τεθωρακισμένων οχημάτων TOMA BMP-1 τα οποία θα αντικατασταθούν από σύγχρονα γερμανικά TOMA Marder.

Ολόκληρη η δήλωση του στρατηγού Κωσταράκου έχει ως εξής: «Mόνο συγχαρητήρια αξίζουν στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, την κυβέρνηση, 8 το ΥΠΕΘΑ, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ για τη απόφαση αντικατάστασης των παλαιών σοβιετικών (Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης) ΤΟΜΑ BMP-1, γνωστής περιορισμένης επιχειρησιακής αξίας με νεότερα πλέον σύγχρονα και αξιόπιστα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder, αλλά και την εισαγωγή των νέων γερμανικών ΤΟΜΑ Lynx στον ίδιο ρόλο. Οι αβλεψίες και η παραμέληση του Μηχανοκίνητου Πεζικού για πολλά χρόνια, επιτέλους φαίνεται ότι λαμβανει τέλος. Το θρυλικό παγκοσμίως ελληνικό πεζικό για τις τρομακτικές εφόδους του με τις ξιφολόγχες, τώρα επιτέλους εξοπλίζεται και με τα κατάλληλα Οχηματα Μάχης.

Η ανακοίνωση του Υπ. Άμυνας για τη συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας για τα άρματα μάχης

«Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».

Σχετικά Άρθρα