Πρεμιέρα των Πανελλαδικών με τα ΕΠΑΛ – Χρήσιμες συμβουλές για καλό γραπτό
Σήμερα οι τελειόφοιτοι των ΕΠΑΛ δίνουν το πρώτο τους μάθημα στις Πανελλαδικές εξετάσεις, τα Νέα Ελληνικά και αύριο, Παρασκευή 3 Ιουνίου παίρνουν την σκυτάλη τα ΓΕΛ. Οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. και οι εξετάσεις αρχίζουν στις 08:30 π.μ..
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους.
Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα συνεχίσουν το Σάββατο με Μαθηματικά και θα ακολουθήσουν τα μαθήματα Ειδικότητας. Τα εξεταστικά κέντρα της χώρας «δηλώνουν» έτοιμα για τη διεξαγωγή των Πανελληνίων και μαθητές και καθηγητές θα προσέλθουν στις αίθουσες με μάσκες.
Ο τρόπος εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων είναι ο εξής:
Τα θέματα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις και περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντομης απάντησης, ελεύθερης ανάπτυξης).
Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι υποψήφιοι απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.
Ο τρόπος εξέτασης των παρακάτω μαθημάτων εφαρμόζεται για τους/τις υποψηφίους/ες πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων.
Σε περίπτωση κατά την οποία ένα θέμα αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για αυτό κατανέμεται ισότιμα στα επιμέρους ερωτήματα, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για κάθε ένα από αυτά.
Η διάρκεια της γραπτής εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων είναι τρίωρη (3), εκτός αν, σε ειδικές περιπτώσεις, ορίζεται διαφορετικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.
- Ο μαθηματικός και σύμβουλος καριέρας, Στράτος Στρατηγάκης, έδωσε συμβουλές για τους υποψήφιους, και υπογράμμισε ποια είναι τα πιο δύσκολα μαθήματα.
Αρχικά, ανέφερε στην ΕΡΤ πως ένα παιδί είναι την ώρα της εξέτασης και συνειδητοποιήσει πως δεν ξέρει κάποιο από τα θέματα, δεν πρέπει να πανικοβληθεί. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης:
«Τη στιγμή που το παιδί γράφει στις εξετάσεις και δει ότι δεν ξέρει το τέταρτο θέμα δεν σημαίνει ότι έχει έρθει η καταστροφή. Μπορεί να μην το ξέρουν και οι υπόλοιποι. Δεν χρειάζεται πανικός».
Σημείωσε δε, πως πρέπει να «βλέπουμε το κάθε μάθημα ξεχωριστά. Μετά από μία ήττα πηγαίνουμε σε ένα άλλο μάθημα και τα δίνουμε όλα. Δεν έχει χαθεί τίποτα».
Τα πιο δύσκολα μαθήματα των Πανελληνίων 2022
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι οι υποψήφιοι στις ανθρωπιστικές σπουδές, είχαν τους λιγότερους αριστούχους στα Αρχαία και στην Ιστορία τους περισσότερους κάτω από τη βάση.
Επομένως, «το παιδί που θα πάει καλά στα Αρχαία και έχει υψηλούς στόχους, θα είναι πολύ κοντά στο να πιάσει αυτούς τους στόχους γιατί τα Αρχαία δυσκολεύουν τα παιδιά».
Μάλιστα, ο κ. Στρατηγάκης επισήμανε πως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι «το παιδί που θα περάσει τη βάση στην Ιστορία θα μπορεί να νιώθει ασφαλές ότι όλα θα πάνε καλά».
Για τις θετικές σπουδές τόνισε πως η Χημεία είχε πέρυσι τον λιγότερο αριθμό αριστούχων.
«Βλέπουμε ότι η Χημεία τα τελευταία χρόνια έγινε το δυσκολότερο μάθημα όπου έχουμε τους λιγότερους αριστούχους από κάθε μάθημα».
Μιλώντας, τέλος, για τα Μαθηματικά ο κ. Στρατηγάκης ανέφερε ότι πέρυσι μπήκαν πιο εύκολα θέματα.
«Βλέπετε ότι έχουμε πολλούς αριστούχους και λίγους κάτω από τη βάση».
- Οι εξεταζόμενοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.
Γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζόμενου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).
Οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.
Πανελλήνιες 2022: Πρόγραμμα για ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ
- ΠΕΜΠΤΗ 02-06-2022 – ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
- ΣΑΒΒΑΤΟ 04-06-2022 – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα)
- ΤΡΙΤΗ 07-06-2022 – ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II
- ΤΡΙΤΗ 07-06-2022 – ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ)
- ΤΡΙΤΗ 07-06-2022 – ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
- ΤΡΙΤΗ 07-06-2022 – ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
- ΠΕΜΠΤΗ 09-06-2022 – ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2
- ΠΕΜΠΤΗ 09-06-2022 – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
- ΠΕΜΠΤΗ 09-06-2022 – ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
- ΠΕΜΠΤΗ 09-06-2022 – ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
- ΣΑΒΒΑΤΟ 11-06-2022 – ΥΓΙΕΙΝΗ
- ΣΑΒΒΑΤΟ 11-06-2022 – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
- ΣΑΒΒΑΤΟ 11-06-2022 – ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ)
- ΣΑΒΒΑΤΟ 11-06-2022 – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
- ΤΡΙΤΗ 14-06-2022 – ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
- ΤΡΙΤΗ 14-06-2022 – ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- ΤΡΙΤΗ 14-06-2022 – ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ
- ΤΡΙΤΗ 14-06-2022 – ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
- ΠΕΜΠΤΗ 16-06-2022 – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
- ΠΕΜΠΤΗ 16-06-2022 – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
- ΠΕΜΠΤΗ 16-06-2022 – ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ)
- ΠΕΜΠΤΗ 16-06-2022 – ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-06-2022 – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-06-2022 – ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-06-2022 – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ