EURACTIV: Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής έκλεισε η συμφωνία Σολτς-Μητσοτάκη για τα τεθωρακισμένα

 EURACTIV: Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής έκλεισε η συμφωνία Σολτς-Μητσοτάκη για τα τεθωρακισμένα

«Ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησαν χθες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμφώνησαν επίσης σε αυτή την ανταλλαγή. Όπως ήδη αναφέρθηκε, αφορά γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού Marder, τα οποία θα παραλάβει η Ελλάδα. Η Ελλάδα από την πλευρά της θα δώσει αντίστοιχα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία», είπε όταν ερωτήθηκε από την γερμανική έκδοση της EURACTIV. [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Η συμφωνία για την παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder, κλείστηκε στη διμερή συνάντηση που είχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος στη EURACTIV Γερμανίας.

Η δήλωση αυτή φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με την τοποθέτηση του Έλληνα ομολόγου του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος είπε στον ΣΚΑΙ ότι «κοινοποιήθηκε [από τον Σολτς] αν θέλετε η πρόοδος των επαφών που είχαν γίνει μεταξύ των δύο επιτελείων».

«Ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησαν χθες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμφώνησαν επίσης σε αυτή την ανταλλαγή. Όπως ήδη αναφέρθηκε, αφορά γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού Marder, τα οποία θα παραλάβει η Ελλάδα. Η Ελλάδα από την πλευρά της θα δώσει αντίστοιχα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία», είπε όταν ερωτήθηκε από την γερμανική έκδοση της EURACTIV.

Συνέχισε λέγοντας ότι τώρα συντονίζονται όλες οι λεπτομέρειες, όπως ανακοινώθηκε χθες μεταξύ του Γερμανού υπουργού Άμυνας και του Έλληνα υπουργού Άμυνας. «Και αν έχουμε περισσότερα νέα, θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε. Προς το παρόν δεν μπορώ να πω περισσότερα για αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Γερμανός Καγκελάριος προχώρησε σε ανακοίνωση μίας σε εξέλιξη συζήτησης των δύο πλευρών.

«Όλη αυτή η διαδικασία προκύπτει μετά από συνεννόηση των δύο επιτελείων Ελλάδας και Γερμανίας. Απασχόλησε λίγο την συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γερμανού Καγκελάριου, ο οποίος το είπε σε συνέντευξή του».

Στο ερώτημα εάν «βιάστηκε ο Σολτς;», ο Οικονόμου απάντησε πως «κοινοποιήθηκε, αν θέλετε, η πρόοδος των επαφών που είχαν γίνει μεταξύ των δύο επιτελείων».

Γιατί δεν στέλνει όπλα απευθείας

Αναφορικά με το ερώτημα για ποιο λόγο η Γερμανία δεν στέλνει τα όπλα απευθείας στην Ουκρανία, το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι είναι θέμα ταχύτητας και συμβατότητας των οπλικών συστημάτων με τον ουκρανικό στρατό.

«Η γερμανική κυβέρνηση ενεργεί σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους, με τους Ευρωπαίους συμμάχους και σε στενό συντονισμό και διαβούλευση με την Ουκρανία για όλα αυτά τα θέματα», τόνισε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι η λογική αυτής της «ανταλλαγής» εδράζεται στην ανάπτυξη «όσο το δυνατόν γρηγορότερα του αποτελεσματικότερου δυνατού εξοπλισμού, εξοπλισμού που είναι, ας πούμε, ενός τύπου που μπορεί ήδη να χειριστεί και να χρησιμοποιηθεί από τα ουκρανικά στρατεύματα».

«Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επίσης σοφό και σωστό να παραδίδουμε γρήγορα υλικό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία που είναι ακόμα σε σοβιετικά αποθέματα και στη συνέχεια να υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας στη Δύση με σύγχρονα όπλα από τη Δύση».

Διπλή γλώσσα του Βερολίνου προς το Κίεβο;

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε στην Ουκρανία βαρέα οπλικά συστήματα από τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας, αλλά η κυβέρνηση μετρίασε τις ελπίδες για ταχεία παράδοση.

Μιλώντας ενώπιον της Bundestag την Τετάρτη, ο Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα παράσχει στην Ουκρανία ένα σύγχρονο σύστημα αεράμυνας, το λεγόμενο Iris-T, το οποίο, όπως είπε, θα συμβάλει στην προστασία των ουκρανικών πόλεων από αεροπορικές επιδρομές, καθώς και ένα ραντάρ εντοπισμού για τον εντοπισμό του ρωσικού πυροβολικού.

Αργότερα την ίδια ημέρα, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι το Βερολίνο σχεδιάζει επίσης να προμηθεύσει την Ουκρανία με τέσσερις εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων “Mars II” από τη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Krauss-Maffei-Wegmann.

Αντικατοπτρίζοντας τα σχόλια Αμερικανών αξιωματούχων, ο Σολτς τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι η Γερμανία δεν θα προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ μετρίασε τις ελπίδες ότι τα υποσχεθέντα οπλικά συστήματα θα μπορούσαν να παραδοθούν γρήγορα. «Ναι, αυτό απαιτεί κάποιο χρόνο, δηλαδή αρκετούς μήνες», δήλωσε η ίδια αναφορικά με το σύστημα αεράμυνας Iris-T».

Ήδη σε προηγούμενες υποσχέσεις η Γερμανία είχε αργήσει και καθυστερήσει να τις υλοποιήσει, με αποτέλεσμα πολλοί Ουκρανοί να υποδεχθούν την ανακοίνωση του Σολτς με χλιαρές αντιδράσεις.

«Ακούγεται υπέροχο. Ας ελπίσουμε ότι η μεταφορά δεν θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια”, σχολίασε μέσω Twitter ο δημοσιογράφος του Kyiv Independent για θέματα άμυνας Ίλια Πονομαρένκο.

Η είδηση έρχεται επίσης μόλις μία ημέρα αφότου ο Σολτς είχε ανακοινώσει μια συμφωνία αλυσίδας ανταλλαγών όπλων με την Ελλάδα, μέσω της οποίας το Βερολίνο πρόκειται να δώσει σύγχρονα άρματα μάχης στην Αθήνα με αντάλλαγμα η Ελλάδα να παραδώσει άρματα μάχης σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία.

Πηγή: Euractiv.gr

Σχετικά Άρθρα