Η ενέργεια σε κυρίαρχο πλάνο – Το πρώτο πρατήριο υδρογόνου και ο ‘”Λευκός Δράκος”

Η ενέργεια σε κυρίαρχο πλάνο – Το πρώτο πρατήριο υδρογόνου και ο ‘”Λευκός Δράκος”

Ο επιχειρηματικός κόσμος αναγνωρίζει πως η ενέργεια θα καθορίσει τις εξελίξεις, την ώρα που οι Βρυξέλλες επιχειρούν να διασφαλίσουν τον απρόσκοπτο ενεργειακό εφοδιασμό των κρατών μελών σε προσιτές τιμές. Παράλληλα, η Κομισιόν επιθυμεί να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Στην Ελλάδα, το  ζήτημα της ενέργειας «ανεβάζει στροφές», ενώ η χώρα προσελκύει εργαζόμενους από το εξωτερικό και εξάγει καινοτόμες ιδέες.

Οι Βρυξέλλες παραμένουν προσηλωμένες στην κλιματική ουδετερότητα, την οποία τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να πετύχουν μέχρι το 2050. Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε τους 27 στην απόφαση για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η επιλογή αυτή ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση για την ενεργειακή στρατηγική της επόμενης ημέρας, αλλά και για τις επενδύσεις που οδηγούν στην πράσινη μετάβαση και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Το πρώτο πρατήριο υδρογόνου και ο «Λευκός Δράκος»

Με βασικές πρώτες ύλες τον ήλιο και το νερό της βρύσης, ξεκίνησε την λειτουργία του ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων υδρογόνου στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή και οι άνθρωποι του χώρου το αποκαλούν «το πρώτο υδρογονάδικο».

  • Σε ποσοστό 90% ο σταθμός είναι προϊόν ελληνικής τεχνογνωσίας, ενώ η καινοτόμος τεχνολογία συμπίεσης του υδρογόνου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που επιθυμούν η πρωτοπόρος μεθοδολογία να χρησιμοποιηθεί και στις χώρες τους.

Την ίδια ώρα προχωρούν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου μεταφοράς υδρογόνου.

Οι εταιρίες ΕΛΠΕ, Μotor Oil, Energean, Mytilineos, ΔΕΗ και Copelouzos που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, λαμβάνουν «θέσεις μάχης» ώστε να πρωταγωνιστήσουν στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) «Υδρογόνο», ξεχωρίζει η εθνική πρόταση ύψους 8 δις. για το «White Dragon», στην οποία και συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας.

  • Ο πυρήνας του έργου βασίζεται στη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα,  ο «Λευκός Δράκος» θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης. Στη συνέχεια μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, θα προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας.

  • Η παραγόμενη θερμότητα, αρχικά θα χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στα δίκτυα τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας και μελλοντικά σε άλλες εφαρμογές που απαιτούν θερμότητα ή/και ψύξη (βιομηχανίες, data centers, θερμοκήπια κ.λπ.).

Το «White Dragon» έχει την έμπρακτη υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αποτελεί την εξέλιξη της αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το Σεπτέμβριο του 2019 στις Βρυξέλλες, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη.

Σχετικά Άρθρα