Σύνοδος Κορυφής: “Όχι” στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου από Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία
Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό αργό λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό να δηλώνει ότι πρόκειται για εφικτό ενδεχόμενο, την ώρα που η Εσθονή ομόλογός του εμφανίστηκε επιφυλακτική.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, ο Κίριλ Πέτκοφ υποστήριξε ενόψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
“Νομίζω ότι θα περάσει με ορισμένες αποκλίσεις”, είπε ο κ. Πέτκοφ σχετικά με το σχέδιο επιβολής εμπάργκο.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι “συνολικά θα πρέπει να περάσει, βάσει ορισμένων επιμέρους χαρακτηριστικών και κριτηρίων που μπορεί να έχει για κράτη – μέλη”.
Ωστόσο, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία του Κίριλ Πέτκοφ, εκτιμώντας ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ πιθανότατα δεν θα καταλήξουν σε πλήρη συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
“Δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα”, είπε η Κάλας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο.
Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν ηγείται μιας ομάδας χωρών, όπως η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία, που εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο και δεν αντέχουν τέτοια μέτρα, καθώς η Βουδαπέστη εισάγει άνω του 60% του πετρελαίου της και το 85% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα πετρελαϊκού εμπάργκο στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Όρμπαν απαιτεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο από τη χώρα του και περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για την τροποποίηση των ενεργειακών υποδομών της Ουγγαρίας.
Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει πέντε δέσμες κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στοχοποίησε πάνω από 1.000 Ρώσους, μεταξύ των οποίων ο Βλαντίμιρ Πούτιν και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του και ολιγάρχες, τράπεζες κ.λπ. Το έκτο πακέτο κυρώσεων ανακοινώθηκε στις 4 Μαΐου, αλλά οι διαφωνίες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν φέρει σε δυσχερή θέση την Ένωση και η λύση που εξετάζεται αφορά σε απαγόρευση εισαγωγών στο διά θαλάσσης μεταφερόμενο πετρέλαιο και εξαίρεση των αγωγών, που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την Ουγγαρία.