Παρασκήνιο: Όσα έγιναν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Ο αιφνιδιασμός Τσίπρα, η αρχηγική εμφάνιση, η επόμενη μέρα για τις τάσεις
Στις 16 Μάη μετά τον πενταπλασιασμό των μελών του κόμματος και τις 110.000 νέα μέλη που πήγαν στην κάλπη του προέδρου όλοι μιλούσαν στην Κουμουνδούρου για ένα νέο κόμμα. Δεκαπέντε ημέρες μετά όλοι τώρα μιλούν και για ένα άλλο Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 15 χρόνια στον ρετιρέ της Κουμουνδούρου έκανε πράξη αυτό που ιδίως τα τελευταία χρόνια των καλούσαν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του στο κόμμα να πράξει.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Να πάρει το «παιχνίδι» πάνω του και να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο που κέρδισε με τα εκλογικά αποτελέσματα διαχρονικά από το 2012 μέχρι και το 2019, αλλά και τώρα με τις πρώτες ιστορικά εσωκομματικές κάλπες και την μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος.
- Η αρχή έγινε με την επιτυχία των εσωκομματικών εκλογών και από χθες όπως και ο ίδιος επισήμανε άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση στην πορεία για την επιστροφή σε τροχιά εξουσίας.
Σε αύτη την πορεία και με τα νέα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας είχε μπροστά ένα σημαντικό στοίχημα να κερδίσει για να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα μελών και κόμμα αρχηγικό, να διαλύσει τις τάσεις προσώπων και μηχανισμών όπως εξελίχθηκαν και όχι ιδεών όπως άλλωστε θα έπρεπε και προβλέπεται από το καταστατικό.
Σκόρπισε τις τάσεις
Επί δεκαπέντε ημέρες ο όρκος σιωπής που έδωσαν με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τη Ράνια Σβίγγου και άλλους πολύ στενούς του συνεργάτες δεν έσπασε παρά μόνο το πρωί της Κυριακής λίγο πριν τη συνεδρίαση της νέα ΚΕ.
- Αύτη ήταν και η ρωγμή του χρόνου και ο κ. Τσίπρας σε μια ομιλία εντελώς διαφορετική από αυτές που έχει εκφωνήσει σε κομματικό ακροατήριο βγήκε πολύ έξω από τα στενά κομματικά όρια και με την πρότασή του για νέα Γραμματέα τη Ράνια Σβίγγου έστειλε πρωτίστως μήνυμα στους πολιτικούς του αντιπάλους και κατόπιν και στους εσωτερικούς εχθρούς και ηρακλειδείς του στέμματος.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του πολύ πριν τις εσωκομματικές κάλπες και δεν αποκλείεται αυτή του την απόφαση να την είχε πάρει λίγο μετά τον μεγάλο αιφνιδιασμό της πρότασης στο περίφημο Πολιτικό Συμβούλιο της μεγάλης ρήξης με την Ομπρέλα αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
- «Τους γνωρίζω από παιδιά και εγγυώμαι προσωπικά για το ήθος τους. Συμβολίζουν την ανανέωση, την ενότητα, την προοπτική» ήταν τα ακριβή του λόγια για τη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλείάδη θωρακίζοντας την επιλογή του και με το αίσθημα των κομματικών διαπιστευτηρίων που έχουν δώσει και οι δυο όλα τα προηγούμενα χρόνια στον ίδιο αλλά πρωτίστως στο ίδιο το κόμμα.
Η κίνησή του μάλιστα να προτείνει τη Ράνια Σβίγγου και εκείνη να το κρατήσει μυστικό και από την ίδια την τάση στην οποία ανήκει και όντας ένα πρόσωπο της Ομπρέλας, το οποίο μάλιστα διαφώνησε με το σύνολο των κρίσιμων αποφάσεων για την ταυτότητα και τη διεύρυνση μέχρι και την ίδια την την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του προέδρου από τη βάση του κόμματος, προκάλεσε από σύγχυση μέχρι πλήρη αποδιοργάνωση στις οργανωμένες τάσεις.
Ο ίδιος τις χαρακτήρισε ευθέως και με πολύ δεικτικό τρόπο καρικατούρες για να βάλει το πήχη πολύ ψηλά σε στελέχη που ομαδοποιούνται ακόμη και γύρω από το όνομά του.
«Θα συνεχίσουμε κι από δω και στο εξής, ξανά και ξανά, να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις-καρικατούρες, που, ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στην πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών; Και μάλιστα, εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου, να τα πω όλα. Ακόμη και του Προέδρου του κόμματος. Ή θα αλλάξουμε την αντίληψή μας;».
Εξέθεσε τα «άκρα»
Το μήνυμα ήταν διπλό και το έλαβαν και όλοι όσοι το τελευταίο διάστημα στο κομματικό παρασκήνιο έδιναν μια μάχη υπεροχής στο όνομα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα επιχειρώντας να επιβάλλουν πρόσωπο για Γραμματέα, αλλά το έλαβε και η ίδια η Ομπρέλα η οποία έμοιαζε να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της.
- Κανείς δεν περίμενε ότι η Ομπρέλα θα «καθόταν» φρόνιμη ακόμη και στο κατά τα άλλα πανηγυρικό κλίμα που θα είχε η νέα ΚΕ μετά την επιτυχία της κάλπης με τους 150.000 ψηφοφόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δίπλα στο ψηφοδέλτιο με τα δυο ονόματα πακέτο για γραμματείς όχι μόνο δεν έπεσε κάποια αντιπρόταση αλλά η εσωκομματική αντιπολίτευση βρέθηκε να απονευρωμένη με το 1/3 των μελών της να μη στηρίζει στο τέλος την κα Σβίγγου.
Ψήφισαν 299, βρέθηκε ένα άκυρο, υπερ 228 και 70 λευκά με τα μισά από αυτά να προέρχονται από την Ομπρέλα που αριθμεί κάτι περισσότερο από 60 μέλη στην ΚΕ. Τα υπόλοιπα φαίνεται ότι προέρχονται από τον πυρήνα των προεδρικών που δυσαρεστήθηκαν έντονα από την επιλογή καθώς προσέβλεπαν σε μια επιλογή με περισσότερα ΠΑΣΟΚογενή ή κεντροαριστερά χαρακτηριστικά. Πολλοί μίλησαν τις τελευταίες ημέρες μέχρι για τον Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος κατέγραψε μια ισχυρή δυναμική ανάμεσα στις 61.000 των μελών που ψήφισαν για την ΚΕ.
Τέλος στο «alter ego»
Η ενόχληση μερίδας προεδρικών που δεν ενσωματώνονται κατ’ ανάγκη με την Κίνηση μελών (προεδρικοί) και η άσβεστη κόντρα τους με την Ομπρέλα δεν περιορίστηκε σε ψιθύρους και γκρίνιες αλλά έφτασε στο βήμα της ΚΕ.
Το λόγο πήρε ο Παύλος Πολάκης ο οποίος άνοιξε το χορό των παρεμβάσεων. «Εκτιμώ τη Ράνια Σβίγγου, αλλά δεν ξέρω τι μήνυμα στέλνουμε στους 150.000 που ήρθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν τη διεύρυνση του κόμματος» είπε χαρκατηριστικά.
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν καθαρά προσωπικού ύφους.
- «Δεν είσαι ο εκφραστής των 172.000 μελών μας. Δεν υπάρχει αυθεντικός εκφραστής των μελών». Τους εκφράζει ο πρόεδρος και ο κάθε ένας από τους 300 της ΚΕ» απάντησε ο με φανερή ενόχληση ο κ. Τσίπρας στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα και πέρα από τα κομματικά όρια βάζοντας ένα ισχυρό φρένο στις κατηγορίες που του εξαπολύουν ότι ταυτίζεται με τον κ. Πολάκη και βάζοντας ένα τέλος στα περί «alter ego» που κραδαίνουν κάθε φορά από τα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα για τον πλήξουν.
«Λυπημένοι»
Με το κλείσιμο της πρωτολογίας του προέδρου η Ομπρέλα σκόρπισε σε διάφορες κατευθύνσεις με τα πηγαδάκια να αποτελούνται από τα κορυφαία στελέχη που είδαν τα όποια σχέδιά τους να ακυρώνονται μετά τον αιφνιδιασμό δείχνοντας ωστόσο να μην μπορούν να διαχειριστούν προς όφελός τους τη διέξοδο που τους πρόσφερε απλόχερα ο πρόεδρος.
- Στο περιθώριο, περίπου ένα στους τρεις της Ομπρέλας εμφανώς ενοχλημένοι και από την ίδια την κα Σβίγγου αλλά και από την κίνηση του προέδρου ξεκαθάριζαν ότι δεν θα την ψηφίσουν.
Αποτέλεσμα, ακόμη και στην εκλογή των μελών της νέας Πολιτικής Γραμματείας ο συσχετισμός για την Ομπρέλα να πέσει ακόμη περισσότερο εκλέγοντας 10 μέλη στο νέο όργανο καταγράφοντας μια δυναμική στην ΚΕ της τάξης του 23% έναντι 77% της πλειοψηφίας.
Εκ μέρους της Ομπρέλας μίλησε ο Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος με αιχμές και προς τη Ράνια Σβίγγου και προς τον πρόεδρο για αυτή την κίνηση διεμβολισμού της τάσης σημείωσε ότι «όταν κάποιος είναι στη μειοψηφία δε μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες υλοποίησης του σχεδίου της πλειοψηφίας».
Και στον κ. Δρίτσα απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
- «Αυτή δεν είναι στρατηγική ενότητας. Μέχρι χθες κάποιοι έλεγαν ότι η πλειοψηφία θέλει να εκδιώξει τη μειοψηφία και τώρα που ο Πρόεδρος καταθέτει πρόταση σύνθεσης και ενότητας, από τους ίδιους ανθρώπους αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα, βλέπω λυπημένα».
Επι προσωπικού
Στο περιθώριο της συνεδρίασης και της ψηφοφορίας οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επέμεναν να υπερτονίζουν τον κομματικό πατριωτισμό της Ράνιας Σβίγγου. Μάλιστα ως κορυφαίας σημασίας επιχείρημα λίγο πριν τις εθνικές εκλογές οι προεδρικοί σημείωναν την προϋπόθεση που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και αποδέχτηκαν οι νέοι γραμματείς να μην είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές και αν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση να μην μπουν και στο κυβερνητικό σχήμα ή να καταλάβουν κυβερνητικές θέσεις.
Η νέα γραμματέας πάντως απάντησε επι προσωπικού στα πυρά του κ. Δρίτσα που εκτοξεύτηκαν εκ μέρους όλης της Ομπρέλας σημειώνοντας ότι τη θλίβει «αυτή η αντίληψη» προσθέτοντας την ανάγκη στράτευσης στις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις του κόμματος οι οποίες «πρέπει να υλοποιηθούν από όλους και από όποια θέση. Είτε του απλού μέλους είτε του Γραμματέα» συμπλήρωσε με νόημα.
- Το βασικότερο μήνυμα που επιθυμούν να εκπέμψουν από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον γίνεται ένα κόμμα και όλες οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον με κριτήρια και ελατήρια εσωκομματικών συσχετισμών.
Ουσιαστικά οι τάσεις από τους προεδρικούς μέχρι την Ομπρέλα, τη Γέφυρα και τη ΔΗΜΑΡ θα οδηγηθούν οι περισσότερες σε μια αθόρυβη αυτοδιάλυση εκτιμούν ήδη πολλοί καθώς με τη νέα δομή και το νέο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ρόλο και λόγο ύπαρξης με την σημερινή τους μορφή τουλάχιστον, παρά μόνο αν αυτές συγκροτηθούν σε επίπεδο μιας μάχης ιδεών που ενδεχομένως να ανοίξει στο μέλλον.
- Η προτεραιότητα τώρα είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη για τον Αλέξη Τσίπρα. Να πάει το κόμμα στις εκλογές σε ένα περιβάλλον ακραίας πόλωσης όπως αναμένεται και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να αναλωθεί με έριδες παρασκηνίου, τράβηγμα του χαλιού κάτω από τα πόδια του και προσωπικές ατζέντες.
Το εκλογικό χαρακτήρα όλης αυτής της διαδικασίας στην οποία μπήκε ο πρόεδρος αλλά και το κόμμα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τον είχε αντιληφθεί και η ίδια η Ράνια Σβίγγου έχοντας αποδεχτεί την τιμή να την εμπιστευτεί σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Τσίπρας.
Όπως εκτιμούσε έμπειρο στέλεχος στο απόηχο της χθεσινής ημέρες, πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά δεν υπάρχουν ούτε μειοψηφείς ούτε πλειοψηφίες.