Στο τραπέζι του Μαξίμου οι κάλπες το Φθινόπωρο- Τι σχεδιάζει ο Μητσοτάκης: Τα υπέρ και οι κίνδυνοι…

Στο τραπέζι του Μαξίμου οι κάλπες το Φθινόπωρο- Τι σχεδιάζει ο Μητσοτάκης: Τα υπέρ και οι κίνδυνοι…

Φωτογραφία από την πρόσφατη ανακαίνιση του Μεγάρου Μαξίμου

Η ματαίωση του σχεδίου για ανασχηματισμό, σενάριο που είχε δει κατά κόρον το φως της δημοσιότητας σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται πως ανοίγει ορθάνοιχτα το άλλο σενάριο, αυτό των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Παρά τις επίμονες δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου για εκλογές με την λήξη της θητείας της κυβέρνησης, άπαντες προετοιμάζονται στο κυβερνών κόμμα για διπλές -τουλάχιστον- κάλπες και ήδη ακούγονται έντονα οι ημερομηνίες 25 Σεπτεμβρίου, 2 ή 9 Οκτωβρίου ως αφετηρία της εκλογικής μάχης,

Το ηθικό στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αναπτερωθεί καθώς μετά από μία περίοδο έξι μηνών συνεχούς καταγραφής φθοράς στις δημοσκοπήσεις, οι τελευταίες μετρήσεις εμφανίζουν ανάκαμψη και προοπτική αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής (με κλιμακωτό μπόνους) που ψήφισε η κυβερνηση. Παράλληλα εκπέμπονται μηνύματα ότι η αναμέτρηση της απλής αναλογικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως χαλαρή ψήφος.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως τα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα και η εκρηκτική άνοδος που αναμένεται στην τουριστική κίνηση θα αμβλύνουν την οργή των πολιτών για την ακρίβεια, κι έτσι θα σταθεί εφικτό να προκηρυχθούν εκλογές. Στόχος, βεβαίως, είναι να αποφύγουν τα ακόμα πιο δύσκολα που θα προκύψουν από τα τέλη του φθινόπωρου και τον χειμώνα με νέα έκρηξη των τιμών, σε συνδυασμό με την αδυναμία του οικονομικού επιτελείου -όπως ομολόγησαν οι κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης- να προκύψει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος για νέες παρεμβάσεις και επιδόματα.

Ταυτόχρονα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πολύ αργή κι έτσι στο δίλημμα “αυτοδυναμία ή ακυβερνησία” οι πολίτες θα προτιμήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρας. Ενώ παρατηρούν πως η ώσμωση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ δημιουργεί προϋποθέσεις να ανακτηθούν ψηφοφόροι που είχαν μετακινηθεί προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και είχαν ψηφίσει το κυβερνών κόμμα το 2019.

Το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο

Όλα, φυσικά, θα αποφασισθούν μετά τον 15Αύγουστο, όταν θα είναι καθαρή η εικόνα αφενός των τουριστικών εσόδων, αφετέρου εάν θα έχει κυλήσει ομαλά το καλοκαίρι χωρίς καταστροφές από πυρκαγιές.

Aναδημοσιεύουμε το πολύ καλό ρεπορτάζ του Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα (που κυκλοφορεί καθημερινά με πλούσια ύλη) για το θέμα:

Οι φήμες για έναν επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό που είχαν φουσκώσει τις τελευταίες ημέρες, ξαφνικά ξεφούσκωσαν –και κάποιοι υπουργοί άρχισαν να ξαναβρίσκουν το χρώμα τους. Το κλίμα άλλαξε, στην πολιτική πιάτσα ανέτειλε η βεβαιότητα ότι πάμε για εκλογές το φθινόπωρο.

Η προετοιμασία: Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών το φθινόπωρο. Μεταξύ άλλων: (α) Σε όλα τα υπουργεία δίδονται εντολές να επιταχύνουν το έργο τους και να κλείσουν εντός του προσεχούς διμήνου όλα τα θέματα που έχουν ανοιχτά. (β) Οργανώνεται και αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει πανελλαδική καμπάνια για το κυβερνητικό έργο της τριετίας από κλιμάκια στα οποία θα μετέχει ένας υπουργός και βουλευτές. (γ) Πανηγυρική στιγμή της καμπάνιας σχεδιάζεται να είναι τον Αύγουστο, η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Τι δικαιολογεί την επιλογή του φθινοπώρου ως χρόνου εκλογών; Μια διπλή παραδοχή:

Πριν: Ότι, πρώτον, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ισχυρή τουριστική κίνηση, θα τονωθεί όλη η οικονομία και θα βελτιωθεί το κοινωνικό κλίμα. Κι αν προστεθούν οι ενισχύσεις οριζόντιου χαρακτήρα για την ακρίβεια στα καύσιμα και τα μέτρα για το κόστος της ενέργειας (που θα ληφθούν, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της αυριανής Συνόδου Κορυφής), το πολιτικό περιβάλλον για τη ΝΔ θα είναι βελτιωμένο.

Μετά: Ενώ, μετά το φθινόπωρο, η χώρα θα βρεθεί σε έναν τριπλό κλοιό: Νέα έξαρση της πανδημίας μόλις ψυχράνει ο καιρός (όπως παρατηρείται στο νότιο ημισφαίριο), επιδείνωση των επιπτώσεων της παράτασης του πολέμου στην Ουκρανία (που κανείς δεν προβλέπει λήξη πριν τα τέλη έτους) και, ιδιαίτερα, των επιπτώσεων ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης που θα εμφανιστούν εμφατικά στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Διακηρυγμένος εκλογικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική.

Ο στόχος: Θεωρητικά, με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, ο στόχος δεν είναι ανέφικτος, σε ένα περιβάλλον ανησυχιών, εφόσον διαφανεί απειλή κυβερνητικού αδιεξόδου. Υπό την προϋπόθεση ότι (α) η «χαλαρή ψήφος» των πρώτων εκλογών δεν θα οδηγήσει σε τέτοια καταγραφή δυνάμεων που θα διαψεύδει την προοπτική αυτοδυναμίας και, φυσικά, (β) ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, με απλή αναλογική, δεν θα υποχρεώνει, με κάποιο τρόπο, σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η αιτιολογία: Μένει το ερώτημα, με ποια αιτιολογία θα προκηρυχθούν αυτές οι πρόωρες εκλογές. Αλλά αυτό, στα ελληνικά πολιτικά ήθη ποτέ δεν ήταν πρόβλημα. Άλλωστε το διεθνές περιβάλλον, ευρύτερο αλλά και εγγύτερο, προσφέρει άφθονες αφορμές. Επιπλέον, την κυβέρνηση διευκολύνει η επιμονή του συνόλου, σχεδόν, της αντιπολίτευσης να διεξαχθούν εκλογές «εδώ και τώρα».

Τι θα μπορούσε να αποτρέψει ένα τέτοιο πολιτικό σχέδιο; Μια διατάραξη της ομαλής εξέλιξης του καλοκαιριού, είτε από μια έξαρση φυσικών καταστροφών είτε από ένα νέο καλοκαίρι έντασης στο Αιγαίο, με τουρκική πρωτοβουλία.

Άρχισαν την προεκλογική εκστρατεία

Ενδεικτική του προεκλογικού κλίματος στο οποίο έχουμε εισέλθει είναι και η κινητικότητα που επιδεικνύουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται πλέον συχνότερα στις εκλογικές τους περιφέρειες απ΄ ότι στα υπουργεία τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ένας εξ αυτών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει πυκνώσει τις συγκεντρώσεις ψηφοφόρων στον δυτικό τομέα, ενώ ακολουθεί με επαφές ‘πόρτα-πόρτα” και ο Άδωνης Γεωργιάδης.

Σχετικά Άρθρα