Άρθρο της Le Monde για την αστυνομία στα ελληνικά Πανεπιστήμια – “Υπάρχει μια τάση ελέγχου του μαχητικού πνεύματος της νεολαίας”

Άρθρο της Le Monde για την αστυνομία στα ελληνικά Πανεπιστήμια – “Υπάρχει μια τάση ελέγχου του μαχητικού πνεύματος της νεολαίας”

H έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde προχώρησε σε εκτενές ρεπορτάζ, προκειμένου να καταγράψει τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια που αυξάνεται μέρα με την ημέρα.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με την παράκληση ενός φοιτητή προς τους αστυνομικούς που τον έσερναν κατά τα επεισόδια της 10ης Μαΐου έξω από το ΑΠΘ.

«Πονάω, μη με τραβάτε από το κεφάλι».

Αναφερόμενη στο συγκεκριμένο περιστατικό, η δημοσιογράφος γράφει:

  • «Ο πρύτανης αποφάσισε να βάλει τέλος στην παράνομη κατάληψη ενός κτιρίου και να το μετατρέψει σε βιβλιοθήκη. Καθώς τα έργα ξεκινούσαν, άνδρες με κουκούλες έφτασαν στην είσοδο του γραφείου του πρύτανη προκαλώντας την επέμβαση της Αστυνομίας που έκανε χρήση δακρυγόνων. Την ίδια στιγμή, μια ομάδα φοιτητών που διαδήλωνε κατά της εγκατάστασης πανεπιστημιακής αστυνομίας δέχθηκε επίθεση».

Σε ένα σύντομο ιστορικό, η γαλλική εφημερίδα θυμίζει την φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, «στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία».

Τονίζεται όμως ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, από το ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, είχαν καταψηφίσει εκτιμώντας ότι η παρουσία της Αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια θα αντιτίθετο στην ευρωπαϊκή αρχή της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων. «Γι’ αυτούς, το μέτρο είναι μια ακόμη κίνηση εντατικοποίησης της πολιτικής ‘ασφάλειας’ της συντηρητικής κυβέρνησης», γράφει η Le Monde.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι η παρουσία της Αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια έχει αποκτήσει ειδικό συμβολισμό αφού ακόμα θυμίζει την γεμάτη αίμα καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

  • Παρακάτω γίνεται αναφορά στην κίνηση των 1000+ πανεπιστημιακών που έχουν επισημαίνει πως το ετήσιο κόστος συντήρησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, 20 εκατ. ευρώ, είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τα 91,6 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για την ανώτατη εκπαίδευση.

«Συλλογικότητες καθηγητών, ερευνητές και φοιτητές προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την ελπίδα ο νόμος να κριθεί αντισυνταγματικός. Όμως στα μέσα Μαΐου, το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο έκρινε ότι η εγκατάσταση αυτής της ειδικής αστυνομίας ‘δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ’», γράφει παρακάτω η γαλλίδα δημοσιογράφος, αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.

  • «Αν και άοπλοι, αυτοί οι φύλακες θα μπορούν ωστόσο να βασίζονται σε οπλισμένους αστυνομικούς που θα βρίσκονται έξω από τις πύλες. Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν από τη μεριά τους να εγκαταστήσουν στην είσοδο των ιδρυμάτων τουρνικέ που θα ανοίγουν με την επίδειξη προσωπικών μαγνητικών καρτών, καθώς και κάμερες παρακολούθησης», εξηγείται στο ρεπορτάζ.

«Για την κυβέρνηση και ορισμένους πρυτάνεις, τα πρόσφατα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη δικαιολογούν την τοποθέτηση αυτής της πανεπιστημιακής αστυνομίας καθώς οι πανεπιστημιουπόλεις έχουν μετατραπεί συχνά σε χώρους κατάληψης από αναρχικές ομάδες ή χώροι διακίνησης ναρκωτικών. 61,5% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν, σοκαρισμένοι από τις εικόνες χάους που επαναλαμβάνονται μέσα στις σχολές, δήλωσαν υπέρ αυτής της πανεπιστημιακής αστυνομίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MRB», σημειώνεται.

«Ωστόσο η αντιπολίτευση, οι φοιτητές, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν για την παρουσία της αστυνομίας και πιθανή υπερβολική χρήση βίας από μέρους της», γράφει η Le Monde και παραθέτει τη δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας περί σοβασής ανησυχίας «για αναφορές σχετικά με μη αναγκαία και δυσανάλογη χρήση βίας κατά φοιτητριών/-ών από την αστυνομία».

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι κέντρα αναρχίας, Gotham City όπως θέλει να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση», υποστηρίζει ο Λουδοβίκος Κωνσταντόπουλος, γραμματέας του συλλόγου του προσωπικού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η γαλλική εφημερίδα παραθέτει δήλωση εκπροσώπου της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη.

  • «Κάμερες παρακολούθησης, μαγνητικές πόρτες με κάρτες που θα έπρεπε να έχουν ήδη διατεθεί, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει. Θα τοποθετήσουμε μια εκατοστή αστυνομικούς στο εσωτερικό, οι οποίοι θα γίνουν στόχος και δε θα μπορούν να κάνουν τίποτα», διαμαρτύρεται ο πρόεδρος του συνδικάτου των αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης στον ρ/σ North 98.0.

Μιλώντας στην Le Monde η επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ Φιλίππα Χατζησταύρου, εκφράζει την ανησυχία της για μια «κοινωνική έκρηξη» και τον πολλαπλασιασμό των περιστατικών βίας. Ειδικότερα την ανησυχεί η συμμετοχή αστυνομικών στα πειθαρχικά συμβούλια ή σε ποινές που θα μπορούσαν να επιβληθούν σε φοιτητές σε περιπτώσεις παραβατικών πράξεων.

  • «Υπάρχει μια τάση ελέγχου του μαχητικού πνεύματος της νεολαίας, φίμωσης των φοιτητών που στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της κομμουνιστικής οργάνωσης και ξεσηκώθηκαν εναντίον της παρούσας κυβέρνησης. Και αυτό, πριν προχωρήσει μια σταδιακή ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα περισσότερο θυμό», εκτιμά η καθηγήτρια.

Σχετικά Άρθρα