Η απάτη των 930.00 ευρώ – Έτσι άδειαζαν τραπεζικούς λογαριασμούς

Η απάτη των 930.00 ευρώ – Έτσι άδειαζαν τραπεζικούς λογαριασμούς

“Καθηγητές” στην απάτη ήταν τα μέλη συμμορίας που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, με την ΕΛ.ΑΣ. να συλλαμβάνει συνολικά εννέα άτομα (σ.σ. 6 άνδρες και 3 γυναίκες) και να εξιχνιάζει συνολικά 41 περιπτώσεις απάτης με λεία άνω των 930.000 ευρώ.

Κατά τις έρευνες που έγιναν σε έξι σπίτια και ένα καφέ στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 85.000 ευρώ, πέντε πολυτελή αυτοκίνητα, μία μοτοσικλέτα, ένα πιστόλι με γεμιστήρα, φορητοί υπολογιστές και tablet, κινητά τηλέφωνα, σκληροί δίσκοι υπολογιστών, συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (USB), πλαστά δελτία ελληνικής ταυτότητας, κάρτες τραπεζών, καθώς και κάρτες SIM – πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Το πρώτο «χτύπημα» της συμμορίας

Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2021 όταν ένας κάτοικος της Λαμίας είδε το κινητό του τηλέφωνο να χτυπά και στην οθόνη να εμφανίζεται ένα άγνωστο προς εκείνον νούμερο. Στην άλλη άκρη της γραμμής μία φωνή του γνωστοποιούσε ότι ο καλών είναι εκπρόσωπος επενδυτικής εταιρίας με έδρα τη Βουλγαρία. Με πειθώ του εξήγησε ότι η εταιρία του προσφέρει επενδύσεις χαμηλού ή ακόμα και μηδενικού κινδύνου με εγγυημένες αποδόσεις.

Ο πολίτης από τη Λαμία πείστηκε, αγόρασε επενδυτικά προϊόντα και περίμενε μέχρι η κίνησή του να αποφέρει καρπούς. Ο χρόνος περνούσε χωρίς καμία απόκριση για την εξέλιξη της επένδυσής του, μέχρι που κατάλαβε ότι έπεσε θύμα απάτης και ειδοποίησε τις Αρχές. Μόλις λίγο καιρό μετά την καταγγελία του, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας ενημερώθηκαν για ακόμα δύο -ακριβώς ίδιες απάτες- και πάλι με θύματα κατοίκους της ίδιας πόλης. Συνολικά τα τρία θύματα «επένδυσαν» 125.000 ευρώ για την αγορά επενδυτικών προϊόντων που –όπως διαπιστώθηκε- ουδέποτε είχαν αγοραστεί.

Εταιρείες – «φαντάσματα»

Αυτό που δεν ήξεραν είναι ότι οι απατεώνες που τους απέσπασαν τις οικονομίες τους ήταν μέλη ενός εκ των πιο καλά οργανωμένων κυκλωμάτων απάτης που έχουν δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας. Είχαν ιδρύσει εταιρίες – «φαντάσματα» που δεν είχαν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, είχαν εκδώσει φορολογικά στοιχεία και τιμολόγια για υπηρεσίες που δεν είχαν παράσχει ποτέ, είχαν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς με στοιχεία ανύπαρκτων εταιριών. Στους λογαριασμούς αυτούς έβαζαν τα θύματά τους τα χρήματα που ήθελαν να επενδύσουν. Τα χρήματα αυτά επιχειρούσαν να τα νομιμοποιήσουν σε δεύτερο χρόνο μέσω του χρηματιστικού τομέα.

Εκεί όμως που ήταν ακόμα περισσότερο «επαγγελματίες» ήταν στην παραπλάνηση των θυμάτων διαμορφώνοντας επιμελώς ένα σκηνικό νομιμοφάνειας γύρω από την εταιρία τους: Δημιουργούσαν ιστοσελίδες που ήταν πιστή αντιγραφή υπαρκτών επενδυτικών εταιριών, ενώ τα θύματα έβλεπαν στο διαδίκτυο πλατφόρμες στις οποίες συνδέονταν και παρακολουθούσαν τις υποτιθέμενες επενδυτικές τους κινήσεις. Επίσης, το κύκλωμα είχαν δημιουργήσει e-mails αλλά και τηλεφωνικό κέντρο δίνοντας την εντύπωση μίας καθ’ όλα οργανωμένης επιχείρησης. Μάλιστα, τα τηλεφωνικά κέντρα ήταν εγκαταστημένα σε χώρους που νοίκιαζαν και χρησιμοποιούσαν προσωρινά.

Κερδίζουν έδαφος οι «hi-tech» απάτες

Η υπόθεση που εξιχνιάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου». Και αυτό διότι οι απάτες παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια. Αναλυτικότερα, οι ηλεκτρονικές απάτες κατέγραψαν το πρώτο 9μηνο του 2021 αύξηση κατά 200%, με τον τζίρο των «hi-tech» απατεώνων να αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και να «πονοκεφαλιάζει» τις Αρχές.

Τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των αρμόδιων υπηρεσιών της Αστυνομίας (κυρίως της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) έχουν στην κατοχή τους την «ακτινογραφία» της ηλεκτρονικής απάτης στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα διαχρονικά καταγράφονται 100 διαφορετικά είδη ηλεκτρονικής απάτης. Εφτά από αυτά τα είδη συνιστούν το 99% των περιπτώσεων που απασχολούν τις ελληνικές Αρχές. Εξ αυτών οι δύο πρώτες κατηγορίες (σ.σ. παρουσιάζονται παρακάτω) αποτελούν το 39% των περιπτώσεων και το 92% των ποσών που υφαρπάζονται από ανυποψίαστους πολίτες. Οι υπόλοιπες κατηγορίες απάτης είναι σε ύφεση ή σταθεροποιημένες.

Σχετικά Άρθρα