New York Times: Ο Μπάϊντεν προκαλεί σύγχυση για πόλεμο με την Κίνα, εάν επιτεθεί στην Ταϊβάν
Ακόμα και στον Λευκό Οίκο προκάλεσαν σύγχυση οι κατηγορηματικές δηλώσεις του Τζο Μπάϊντεν πως οι ΗΠΑ θα εμπλέκονταν πολεμικά με την Κίνα εάν η τελευταία επιτεθεί στην Ταϊβάν, της οποίας αμφισβητεί ευθέως την ανεξαρτησία αφού την θεωρεί τμήμα του εδάφους της.
Όπως γράφουν οι New York Times, ο Πρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε τη Δευτέρα ότι θα χρησιμοποιούσε στρατιωτική δύναμη για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν εάν ποτέ της επιτεθεί από την Κίνα, παραμερίζοντας τη « στρατηγική ασάφεια » που παραδοσιακά προτιμούσαν οι Αμερικανοί πρόεδροι και τραβώντας μια πιο σταθερή γραμμή σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή.
Σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο κ. Μπάιντεν πρότεινε ότι θα ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει περισσότερο για λογαριασμό της Ταϊβάν από ό,τι στη βοήθεια της Ουκρανίας, όπου παρείχε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα, καθώς και βοήθεια πληροφοριών στην βοηθήσει να νικήσει τους Ρώσους εισβολείς, αλλά αρνήθηκε να στείλει αμερικανικά στρατεύματα.
«Δεν θέλατε να εμπλακείτε στη σύγκρουση στην Ουκρανία στρατιωτικά για προφανείς λόγους», είπε ένας δημοσιογράφος στον κ. Μπάιντεν. «Είστε διατεθειμένοι να εμπλακείτε στρατιωτικά για να υπερασπιστείτε την Ταϊβάν εάν πρόκειται για αυτό;»
«Ναι», απάντησε κατηγορηματικά ο κ. Μπάιντεν.
“Είστε?” επέμεινε ο δημοσιογράφος.
«Αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε», είπε
Προσπάθεια για …διόρθωση
Η δήλωση του προέδρου, που προσφέρθηκε χωρίς επιφυλάξεις ή διευκρινίσεις, έθεσε το έδαφος για νέες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, η οποία επιμένει ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της επικράτειάς της και δεν μπορεί να υπάρξει ως κυρίαρχο έθνος.
Εξέπληξε επίσης ορισμένα μέλη της ίδιας της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν που παρακολουθούσαν στην αίθουσα, τα οποία δεν περίμεναν να υποσχεθεί μια τέτοια αποφασιστικότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιστορικά προειδοποιήσει την Κίνα να μην χρησιμοποιήσει βία κατά της Ταϊβάν, ενώ γενικά παραμένουν ασαφείς σχετικά με το πόσο μακριά θα έφτανε για να βοηθήσει το νησί σε μια τέτοια περίσταση.
Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε γρήγορα να αρνηθεί ότι ο πρόεδρος εννοούσε αυτό που φαινόταν να λέει. «Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση που εστάλη εσπευσμένα στους δημοσιογράφους. «Επανέλαβε την πολιτική μας για μια Κίνα και τη δέσμευσή μας για ειρήνη και σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή μας βάσει του νόμου για τις σχέσεις της Ταϊβάν να παρέχουμε στην Ταϊβάν τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί».
Ο υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin III όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφουςστην Ουάσιγκτον είπε πως «Νομίζω ότι ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος στο γεγονός ότι η πολιτική δεν έχει αλλάξει», είπε
Αλλά τα σχόλια του κ. Μπάιντεν ξεπέρασαν την απλή επανάληψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν όπλα στην Ταϊβάν, επειδή το ερώτημα τέθηκε ως αντίθεση με αυτό που είχε κάνει με την Ουκρανία.
Μάλιστα, επανέλαβε την ιδέα ότι είχε δεσμευτεί να κάνει περισσότερα από όσα είχε κάνει για την Ουκρανία. «Η ιδέα ότι μπορεί να ληφθεί με τη βία, απλώς με τη βία, δεν είναι κατάλληλη», είπε για την Ταϊβάν. «Θα εξαρθρώσει ολόκληρη την περιοχή και θα ήταν μια άλλη ενέργεια παρόμοια με αυτό που συνέβη στην Ουκρανία. Και έτσι είναι ένα βάρος που είναι ακόμα πιο δυνατό».
Ούτε ο κ. Μπάιντεν ούτε κανένας στην κυβέρνησή του διευκρίνισε τι ακριβώς θα συνεπαγόταν η «στρατιωτική εμπλοκή» και ο πρόεδρος δεν απάντησε σε ερωτήσεις σε μεταγενέστερη εκδήλωση ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλά άφησε τη σαφή εντύπωση ότι εννοούσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην Ταϊβάν με κάποιο τρόπο.
«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν φαίνεται να έχει διατυπώσει μια νέα θέση κάπου μεταξύ «στρατηγικής σαφήνειας» και «στρατηγικής ασάφειας»», δήλωσε ο Ντάνι Ράσελ, αντιπρόεδρος του Asia Society Policy Institute και πρώην σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι ξεκάθαρος σχετικά με την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν σε περίπτωση κινεζικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ταϊβάν. Αλλά είναι διφορούμενος για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό και σε τι βασίζεται».
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαιρέτισε τα τελευταία σχόλια του κ. Μπάιντεν, εκφράζοντας «ευγνωμοσύνη» στον πρόεδρο που επιβεβαίωσε τη «σταθερή δέσμευση της Αμερικής στην Ταϊβάν». Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι η Ταϊβάν «θα συνεχίσει να βελτιώνει τις ικανότητές της στην αυτοάμυνα και να εμβαθύνει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία και άλλες χώρες».
Το Πεκίνο, από την άλλη πλευρά, απέρριψε τις παρατηρήσεις του προέδρου. «Σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και άλλα βασικά συμφέροντα της Κίνας, η Κίνα δεν έχει περιθώρια για συμβιβασμούς», είπε στους δημοσιογράφους ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα της Κίνας να αμυνθεί.
Πηγή: N.Y Times