Διπλωματική κινητικότητα στο ουκρανικό μετά από 3 μήνες πολέμου
Οι πρώτες δειλές διπλωματικές κινήσεις μετά από εβδομάδες στασιμότητας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ενώ λοιπόν ήδη έχουν κυκλοφορήσει προτάσεις και σχέδια που καταγράφουν ένα πρώτο περίγραμμα για βάση συζήτησης ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για τη διακοπή τους.
«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Μεντίνσκι, που είναι σύμβουλος στο Κρεμλίνο και του έχουν ανατεθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας.
«Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τώρα «η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά».
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν γρήγορα την πρωτεύουσα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν τον Μάρτιο στην Τουρκία, κατόπιν αντιπροσωπείες είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά χωρίς επιτυχία.
Και μπορεί η Μόσχα να εμφανίζεται έτοιμη να βρεθεί και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Κίεβο απορρίπτει σε όλους τους τόνους μια ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός αυτή τη στιγμή ενώ ο πρόεδρος και Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε κατηγορηματικά «όχι» στην οποιαδήποτε παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στη χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μάριο Ντράγκι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία».
Με τη ρωσική εισβολή να συμπληρώνει πια τρεις μήνες και τη διπλωματία να έχει βαλτώσει η συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην οικογένεια της Ευρώπης καλά κρατεί χωρίς όμως να έχουμε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Από την ημέρα που ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και πλέον συζητείται πως η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 χρόνια.