Ιπποκράτειο Αθήνας: Αναβαθμίζεται η λειτουργία της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου
Μία σημαντική απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διοικητής, κ. Μάριος Τίγκας, του Γεν. Νοσοκομείο Αθήνας «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», στην πρόσφατη συνεδρίασή του (τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022), που αναμένεται να αναβαθμίσει τη λειτουργία μίας από τις καλύτερα δομημένες νοσοκομειακές μονάδες παρακολούθησης αιματολογικών παθήσεων στη χώρα μας.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός της Μονάδας Νοσηλείας και Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του Νοσοκομείου, που τώρα στεγάζεται σε ασφυκτικές συνθήκες, σε χώρο 40τμ του Α΄ υπογείου του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, σεχώρο 148τμ στο ισόγειο του Νεοκλασικού κτιρίου.
Δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας μίας πρότυπα δομημένης και στελεχωμένης νοσοκομειακής μονάδας
Στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου (ΜΑ&ΔΝ), παρακολουθούνται τακτικά ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες και πιο σπάνια αιματολογικά νοσήματα, καλύπτοντας όλο το φάσμα των νοσημάτων αυτών καθώς και των επιπλοκών τους. Παρακολουθούνται περίπου 250 ασθενείς της Μονάδας, 120 από τους οποίους είναι εξαρτώμενοι από συστηματικές μεταγγίσεις. Ο δε αριθμός των συγκεκριμένων ασθενών να βαίνει, συνεχώς, αυξανόμενος.
Στο καθημερινό κλινικό έργο των ιατρών της Μονάδας ΜΑ&ΔΝ –στην οποία Επιστημονικά Υπεύθυνη είναι η Αιματολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ, κα Ντελίκου Σοφία, και η Παθολόγος Επιμελήτρια Α΄, κα Αικατερίνη Ξυδάκη– περιλαμβάνεται η παρακολούθηση και οι μεταγγίσεις αίματος ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία /Δρεπανοκυτταρική Νόσο στην αίθουσα μεταγγίσεων, τα ραντεβού στο Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο, η εκτίμηση εκτάκτων περιστατικών και η αντιμετώπιση τους είτε στη Μονάδα είτε παραπομπή στα ΤΕΠ, ενώ η Μονάδα συμμετέχει και στο πρόγραμμα γενικών εφημεριών του νοσοκομείου, καλύπτοντας τόσο τα δικά της περιστατικά, ενώ καλείται σε περιστατικά και από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής και των γύρω Νομών.
Ο ασθενής με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, εκτός από το βασικό πρόβλημα της υγείας του, αναπτύσσει και πολλαπλές επιπλοκές, για αυτό έχει ανάγκη από θεράποντες ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων.
Η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, πλαισιωμένη από Πολυεπιστημονική Ομάδα, έχει ως βασικό μέλημα την εφαρμογή μιας σύγχρονης, ολιστικής προσέγγισης του ασθενούς, ώστε να του προσφέρει τις πλέον ενημερωμένες και κατάλληλες θεραπείες για τη διαχείριση της ασθένειας, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, να ανταποκρίνεται άμεσα στα θέματα υγείας που παρουσιάζονται, προσφέροντας την απαραίτητη ψυχοσωματική στήριξη.
Για το λόγο αυτό έχουν συγκροτηθεί «Ειδικά Ιατρεία Αιμοσφαιρινοπαθειών», που στελεχώνονται από έμπειρους ιατρούς στις επιπλοκές ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες:
· Ειδικό Καρδιολογικό Ιατρείο Αιμοσφαιρινοπαθειών, Υπεύθυνη Ιατρείου Καθηγήτρια Καρδιολογίας, κα Κωνσταντίνα Αγγέλη
· Ειδικό Ηπατολογικό Ιατρείο Αιμοσφαιρινοπαθειών, Υπεύθυνος Καθηγητής Παθολογίας-Ηπατολογίας, κ. Ιωάννης Κοσκίνας
· Ειδικό Ενδοκρινολογικό Ιατρείο Αιμοσφαιρινοπαθειών, Υπεύθυνος ο Διευθυντής Ενδοκρινολογίας ΕΣΥ, κ. Χρήστος Σαββίδης
· Νεφρολογικό Τμήμα, Υπεύθυνος ο Διευθυντής Νεφρολόγος ΕΣΥ, κ. Δημήτριος Πετράς
· Ιατρείο Πόνου, Υπεύθυνη η Διευθύντρια Αναισθησιολογίας ΕΣΥ, κα Ειρήνη Κουρούκλη
· Ψυχιατρικό Ιατρείο, Υπεύθυνος κ. Θεόδωρος Αφορόζης
Είναι φανερό ότι η λειτουργία όλων αυτών των τμημάτων στον ελάχιστο χώρο των 40τμ ήταν πραγματικός άθλος για τους ιατρούς και τους ασθενείς και αβάσταχτη καθημερινή ταλαιπωρία, που παρεμπόδιζε και υποβάθμιζε την προσπάθεια παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Μία πρότυπα οργανωμένη και στελεχωμένη μονάδα, με βάση τη νομοθεσία και τα υψηλά διεθνή στάνταρτ, κόσμημα για το ΕΣΥ, ασφυκτιούσε σε ένα χώρο που δεν επέτρεπε την εύρυθμη λειτουργία της και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων όλων των Ειδικών Ιατρείων Αιμοσφαιρινοπαθειών που συλλειτουργούν για την ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων υγείας των ασθενών που παρακολουθούνται στη Μονάδα ΜΑ&ΔΝ. Επιπρόσθετα, οι δυσκολίες που προκύπταν από την ακαταλληλότητα του χώρου αδικούσαν την πολυετή προσπάθεια (διοίκησης – ιατρών – ασθενών) που είχε προηγηθεί για την οργάνωση και στελέχωση της Μονάδας.
Στο libre μίλησε ο κ. Βασίλης Δήμος, ασθενής με Θαλασσαιμία, από τη Θεσσαλονίκη εκφράζοντας την ικανοποίηση των συνασθενών του από τη στέγαση της Μονάδας σε έναν κατάλληλο για τις υπηρεσίες Υγείας χώρο:
«Σίγουρα, η μετεγκατάσταση στο νέο χώρο θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της περίθαλψης των πασχόντων, διότι οι μεταγγίσεις θα αποτελούν πλέον μία πιο εύκολη διαδικασία, καθώς θα διενεργούνται άνετα σε κατάλληλους χώρους, όπου θα υπάρχει όλη η απαραίτητη υποδομή που χρειάζεται για να γίνεται σωστά μία ανάλογη ιατρική πράξη.
Η μετάγγιση αίματος για εμάς είναι μία τακτική διαδικασία (κάθε δεκαπενθήμερο) που διαρκεί 3 με 4 ώρες. Ο νέος χώρος, ο οποίος θα έχει όλα όσα προβλέπονται στο θεσμικό Πλαίσιο της χώρας μας για τη λειτουργία των Μονάδων Θαλασσαιμίας. Ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που παρακολουθούνται σε μία μονάδα, το θεσμικό πλαίσιο ορίζει πόσα τετραγωνικά μέτρα πρέπει να είναι ο χώρος αυτός, πόσοι θάλαμοι και κρεβάτια αναλογούν και ποιος εξοπλισμός.
Αυτό, από το 2005 που θεσπίστηκε το θεσμικό πλαίσιο, φτάσαμε στο 2022 μέχρι να πραγματοποιηθεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας, μετά από αρκετά χρόνια και αφού πάσχοντες και γιατροί έκαναν πάρα πολύ μεγάλη υπομονή καθώς ο χώρος στον οποίον φιλοξενούνταν μέχρι τώρα ήταν πολύ μικρός και αποπνικτικός.
Να αναφέρουμε, τέλος, ότι οι περισσότεροι πάσχοντες από Θαλασσαιμία βρίσκονται στην 5η και την 6η δεκαετία της ζωής τους και αυτό κάνει απαραίτητη την ολιστική παρακολούθησή τους για την αντιμετώπιση και όλων των επιπλοκών που τυχόν παρουσιάζονται σε ενήλικες ασθενείς. Έτσι, λοιπόν, μία οργανωμένη Μονάδα Θαλασσαιμίας συνεργάζεται με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων –ηπατολόγους, ενδοκρινολόγους, καρδιολόγους– που θα μπορούσαν να έχουν ιατρεία στον ίδιο χώρο, ώστε να υπάρχει μία συστηματική παρακολούθηση και για όλες τις επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν». _