Ενέργεια, ελληνοτουρκικά, κυπριακό, αμυντική συμφωνία – Κυβερνητική αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ενέργεια, ελληνοτουρκικά, κυπριακό, αμυντική συμφωνία – Κυβερνητική αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Τον απολογισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη κι ετοιμάζονται παράλληλα για την μετωπική σύγκρουση που θα έχει σε λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή για τα ενεργειακά ζητήματα. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι «ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στην Αμερική έδωσε σκληρές και πολυεπίπεδες μάχες και τις κέρδισε μια προς μια».

Της Άννας Καραβοκύρη

Όπως επισημαίνουν από το κυβερνητικό επιτελείο, στην διάρκεια της επίσκεψης επαναβεβαιώθηκε το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Η.Π.Α. είναι στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι τα δύο Έθνη εργάζονται μαζί σε όλους τους τομείς και εξήρε την ασκούμενη από τη χώρα μας πολιτική. Επίσης, εξήρε την στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή.

  • «Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως ηγέτης μιας χώρας με αναπτυξιακή δυναμική σε όλους τους τομείς, που έχει αφήσει πίσω της το κακό παρελθόν και κοιτάζει μπροστά πατώντας σε σταθερές βάσεις. Απέδειξε ακράδαντα πως είναι ένας συνομιλητής με κύρος και όχι φτωχός συγγενής» τονίζουν πηγές από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα υποστηρίζουν ότι

  • «ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το ρόλο που μπορεί να αναπτύξει η χώρα μας ως διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και τόνισε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για το σκοπό αυτό η Αλεξανδρούπολη που θα αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, συζήτησε με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. την πρόταση -που ήδη έχει καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- για την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου».

Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα υποστηρίζουν ότι

  • «ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Αμερικάνο Πρόεδρο τα θέματα που αφορούν την Τουρκία, αλλά όχι σε μια λογική αντιπαράθεσης. Όλοι άλλωστε αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη στιγμή ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο τοπίο το οποίο έχει γίνει τόσο σύνθετο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, τόνισε -και μάλιστα δημόσια κατά την αντιφώνηση του προς τον Πρόεδρο- ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Όσον αφορά το Κυπριακό υποστηρίζουν ότι

  • «ο πρωθυπουργός, κάνοντας πράξη τη δήλωσή του ότι θα μιλήσει όχι μόνο ως ηγέτης της Ελλάδας, αλλά και ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού, έθεσε και το θέμα της Κύπρου. Κάλεσε τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. να ασκήσει την επιρροή του προκειμένου  για να φέρει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και επανέλαβε ότι κανένας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Όσον αφορά τα ζητήματα αμυντικής συνεργασίας υποστηρίζουν ότι

  • «ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Πρόεδρο Biden την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35. Είναι μια μακροχρόνια επένδυση για την Ελλάδα και όχι ένα πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Εφόσον υπάρξει συμφωνία θα έχουμε αεροσκάφη F-35 από το 2028 και μετά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Αυτή, άλλωστε θα είναι και η χρονική περίοδος που θα έχουμε ανάγκη από αεροσκάφη 5ης γενιάς αλλά και δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτησουμε, καθώς η χώρα δεν κάνει δαπάνες έξω από τις δημοσιονομικές της δυνατότητες. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ήδη η ΕΑΒ δραστηριοποιείται και είναι συμπαραγωγός κομματιών που αφορούν και το F-16 και το C-130».

Σχετικά Άρθρα