Ελευθερία Τύπου: Γιατί εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα του ευρωκοινοβουλίου η έκθεση που δείχνει την Ελλάδα στην τελευταία θέση

Ελευθερία Τύπου: Γιατί εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα του ευρωκοινοβουλίου η έκθεση που δείχνει την Ελλάδα στην τελευταία θέση

Η εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου Sanne De Ryck απαντώντας στο ερώτημα γιατί εξαφανίστηκε απ’ την επίσημη ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού οργάνου η ανακοίνωση για την έκθεση-καταπέλτη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, λέει ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία του Τύπου και κάνει ειδική μνεία στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια  με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου.

Ωστόσο η απάντηση που δίνει είναι επιτηδευμένα δυσνόητη και έχει ως εξής:

  • «Το διαδικτυακό άρθρο σχετικά με την παγκόσμια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου αποσύρθηκε από τον ιστότοπο, καθώς δεν ήταν σύμφωνο με τις συντακτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις υπηρεσίες επικοινωνίας του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές, τα συντακτικά προϊόντα θα πρέπει πάντα να αναφέρουν σαφή σύνδεση με τις δραστηριότητες και την ατζέντα του Κοινοβουλίου, κάτι που δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.
  • Το Κοινοβούλιο αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας. Την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου, διεξήγαγε συζήτηση στην ολομέλεια με την Επιτροπή σχετικά με την αντιμετώπιση των απειλών κατά των δημοσιογράφων και την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και εγκαινίασε επίσημα τη δεύτερη έκδοση του βραβείου Daphne Caruana Galizia για την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Το βασικό ερώτημα παραμένει: Ποιος και γιατί εξαφάνισε τη δημοσίευση;

Τι προηγήθηκε

Χθες, Τρίτη, το Ευρωκοινοβούλιο δημοσίευσε την έκθεση των ΡΧΣ σημειώνοντας ότι ενώ η Ευρώπη παραμένει η πιο ασφαλής ήπειρος για τους δημοσιογράφους και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, οι καταπιεστικές πολιτικές σε ορισμένες χώρες και ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δίνουν μια ανησυχητική εικόνα της κατάστασης σε ολόκληρη την ήπειρο.

Στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρχε και επισήμανση για την κατάταξη της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μετά από πολλά χρόνια που κατατασσόταν στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η Βουλγαρία ανέβηκε 21 θέσεις στην 91η το 2021 χάρη σε μια κυβερνητική αλλαγή και την ελπίδα για βελτίωση. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση, με τους δημοσιογράφους να εμποδίζονται τακτικά να καλύψουν θέματα από το μεταναστευτικό μέχρι την Covid-19».

Τη σχετική ανακοίνωση αναπαρήγαγε μέσω Twitter το ελληνικό γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Όμως αμφότερες οι δημοσιεύσεις εξαφανίστηκαν.

Εξηγήσεις ζητά ο Παπαδημούλης

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας γνωστό ότι ζήτησε «άμεσες εξηγήσεις και ανάληψη ευθύνης για αυτή την απαράδεκτη λογοκριτική παρέμβαση» με επιστολή του προς την Πρόεδρο του ΕΚ. 

Σχετικά Άρθρα