Crash test Μητσοτάκη – Τσίπρα: Συγκρίσεις, κέρδη… λογαριασμός από τις συναντήσεις με τρεις προέδρους των ΗΠΑ
Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση όπως και κάθε άλλη εθνική αποστολή στις ΗΠΑ στο παρελθόν θα προσγειωθεί στην ωμή ελληνική πραγματικότητα. Τα όποια επικοινωνιακά οφέλη θα περάσουν πολύ γρήγορα στην ιστορία και μαζί και η ιστορικότητα της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Ο λόγος είναι απλός για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ακρίβεια, κοινωνική δυσαρέσκεια και ανασφάλεια δεν αντιμετωπίζονται με περισσότερους εξοπλισμούς ύψους 4δισ.€.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Το παρατεταμένο χειροκρότημα και οι τουλάχιστον έξι φορές που σηκώθηκαν από τα έδρανά τους οι Γερουσιαστές σε ένα ντελίριο συγκρίσεων του Μεσολογγίου με τη Μαριούπολη πολύ γρήγορα θα βρουν τη θέση τους στο συλλογικό θυμικό των πολιτών.
Το επιχείρημα πριν ακόμη αναχωρήσει η ελληνική αποστολή για την Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν πάει για να κλαφτεί» για την Τουρκία στον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν μια απόπειρα χαμηλώματος του πήχη που είχε θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση.
- Πηγές της Κουμουνδούρου τεκμηριώνουν αυτή την άποψη από δυο βασικές παρατηρήσεις και οι οποίες δεν είναι άλλες από το γεγονός ότι τα F-16 για την Τουρκία παραμένουν στο τραπέζι και αυτό όπως σημειώνουν επιβεβαιώνεται από τη νέα υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αγορά πιο σύγχρονων αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα.
Μπορεί δηλαδή να μην ακούστηκε στο Κογκρέσο ούτε μια φορά η λέξη Τουρκία από τα χείλη του κ. Μητσοτάκη, αντίστοιχα επισημαίνουν ότι δεν ακούστηκε και τίποτα από αμερικανικής πλευράς και για την τουρκική επιθετικότητα απέναντι σε ένα ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο και εταίρο με τον οποίο μάλιστα εν χορώ οι δυο πλευρές υπερτόνιζαν το εξαιρετικό και άνευ προηγουμένου επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
- Όπως επίσης δεν ακούστηκε και τίποτα επι της ουσίας από την αμερικανική διοίκηση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο ζήτημα των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά που είναι κατάφορη παραβίαση και απειλή εθνικής κυριαρχίας από ένα κοινό σύμμαχο.
Χαρακτηριστική η αντίδραση του τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου στον απόηχο των δηλώσεων Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη λίγες ώρες μετά το ελληνικό «πάρτι» στην Ουάσιγκτον.
«Στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει αισιόδοξος για αγορά F16, λέει ότι οι τεχνικές συνομιλίες στρατιωτικών προχωρούν “πολύ θετικά” κ ότι ο Αμερικανός ομόλογος του τον διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει “ισορροπίες” Ελλάδας-Τουρκίας. Επικίνδυνη η πολιτική του «δεδομένου» ».
Το πιθανότερο που μπορεί να συμπεράνει κάποιος είναι ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός με την επιβεβαίωση της προμήθειας μιας μοίρας F-35 από την ελληνική αεροπορία και την έμμεση παρότρυνσή του στους Γερουσιαστές να μην εγκρίνουν την πώληση των 40 F-16 στην Άγκυρα να πέτυχε ίσως μια παράταση ή μια καθυστέρηση στις τελικές αποφάσεις του ίδιου του πενταγώνου και του state department.
Όμως όπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου οι συμφωνίες δεν κλείνονται με το Κογκρέσο και τον Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντες που έχει μετατραπεί σε σύμβολο της ελληνικής αμυντικής διπλωματίας, αλλά όπως παρατηρούν είναι η πρώτη φορά που το State Department υποβάλει επίσημο αίτημα στο Κογκρέσο για επικύρωση της πώλησης των F16.
Συγκρίσεις
Από το σημείο αυτό και μετά και με την κυβερνητική πλευρά να επιχειρεί εμμέσως να υποβαθμίσει τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί παρά να απαντήσει καταθέτοντας το δικό του μέτρο σύγκρισης στις συναντήσεις του με δυο Αμερικανούς προέδρους στη δική του θητεία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργοί έχουν συναντηθεί δις με δυο Προέδρους των ΗΠΑ.
Ομπάμα και Τραμπ ο πρώην πρωθυπουργός, Τραμπ και Μπάιντεν ο σημερινός πρωθυπουργός.
Οι συμβολισμοί μάλιστα και στις δυο περιπτώσεις είναι κορυφαίας σημασίας. Από τη μια η αναμφίβολα εμβληματική ομιλία στο Κογκρέσο και από την άλλη πλευρά η παρουσία Ομπάμα στην Ακρόπολη με μια ομιλία γραμμένη του τότε προέδρου στη Λυρική Σκηνή του ιδρύματος Νιάρχος στα ελληνικά.
- Σε επίπεδο μάλιστα λεκτικών συμβολισμών από τη μια πλευρά είχαμε τους παραλληλισμούς των Ουκρανών υπερασπιστών της Μαριούπολης με τους ηρωικούς ελεύθερους πολιορκημένους Μεσολογγίτες (εκείνοι – άνδρες, γυναίκες και παιδιά – έπεσαν μέχρις ενός και δεν παραδόθηκαν ποτέ) και από την άλλη ήταν ο “διαβολικός”, αλλά για καλό σκοπό Τράμπ.
Ξεπερνώντας αυτές τις παρατηρήσεις που αφορούν στο μείζον στόχο των συναντήσεων που είναι η επικοινωνία και η επηρεασμός της κοινής γνώμης στην ουσία των διατυπώσεων για τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει μια σημαντική ειδοποιός διαφορά.
Όπως θυμίζουν ο πρώην Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στο κήπο των ρόδων του Λευκού Οίκου το 2017 δίπλα στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ καταδίκασε ρητά και κατονομάζοντας την Τουρκία και την επιθετική της συμπεριφορά.
- «Τονίζουμε ότι η επικίνδυνη, παραβατική, αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει καθημερινά τις σχέσεις μεταξύ δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή, σε μια ευαίσθητη περιοχή».
Η καταδίκη και η ρητή αναφορά στην τουρκική συμπεριφορά είναι κάτι που δεν ακούστηκε ποτέ στις επαφές Μπάιντεν – Μητσοτάκη σημειώνουν επίμονα από την Κουμουνδούρου.
Μάλιστα η σύγκριση είναι αναπόφευκτη και σε επίπεδο αντιδράσεων για αυτές τις επαφές όταν η ΝΔ για την επίσκεψη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο και τις επαφές με Τραμπ σημείωνε ότι «το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δις δολάρια».
Κι αυτό ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μέσα σε τρία χρόνια έχει ανεβάσει το λογαριασμό των εξοπλισμών για τους φορολογούμενους σε πάνω από 10δισ.€.
Απέναντι μάλιστα στη μεμψιμοιρία που καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για την απομείωση του περιεχομένου της ομιλίας Μητσοτάκη στο Κογκρέσο υπήρχε και η αντίδραση για την παρουσία Ομπάμα στην Αθήνα το Νοέμβριο του 2016 με τον κ. Κουμουτσάκο ως εκπρόσωπο της ΝΔ να γράφει σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου «η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την σημαντική επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα. Τόσο σε επίπεδο ουσίας, όσο και σε επίπεδο εικόνας πέρασε κάτω από τον πήχη. Ολοι οι Έλληνες είδαν ότι η χώρα δεν έχει ούτε την Κυβέρνηση ούτε τον πρωθυπουργό που της αξίζει».
- Δεν θα είχε άλλη αξία η υπενθύμιση αυτών των αντιδράσεων αν δεν ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που άνοιξε το χορό των συγκρίσεων προτού ακόμη αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον από το βήμα της Βουλής.
Κατά συζήτηση για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας ο πρωθυπουργός έβαλε και την τότε συμφωνία αναβάθμισης των ελληνικών F-16 αντιπαραθετικά με την προωθούμενη τότε συμπαραγωγή ΗΠΑ-Τουρκίας των F-35 με τον κ. Τσίπρα να του απαντά ότι ήταν ένα πρόγραμμα που βρισκόταν σε εξέλιξη μεταξύ Άγκυρας και αμερικανικού πενταγώνου και ότι δεν θα μπορούσε να ακυρώσει φυσικά την κρίσιμη αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών.