Ανάλυση Bloomberg: Γιατί ο Πούτιν δεν ανησυχεί (ακόμα…) για τις επιπτώσεις των κυρώσεων
Σχεδόν τρεις μήνες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε τα στρατεύματά του στην Ουκρανία, η Ρωσία αντιμετωπίζει περισσότερες κυρώσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όμως, χάρη στις αυξανόμενες τιμές για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, το Κρεμλίνο μπόρεσε να σταθεροποιήσει το ρούβλι και να περιορίσει τον αντίκτυπο στους καταναλωτές και την πολεμική προσπάθεια.
Προς το παρόν.
Τα σημάδια πίεσης εξαπλώνονται σε ολόκληρη την οικονομία, από τα κλειστά καταστήματα ξένων εμπορικών σημάτων που έφυγαν από τη Ρωσία, μέχρι τις απότομες βουτιές στις πωλήσεις αυτοκινήτων, τις αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια και πολλές εισπράξεις φόρων. Αν και δεν θα το πουν δημοσίως, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών στη Μόσχα έχουν προβλέψει τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση της τελευταίας γενιάς, καθώς οι κυρώσεις εξοντώνουν εταιρείες βασικών αγαθών, τεχνολογιών και κεφαλαίων.
Αν και αυτό το σοκ αργής κίνησης μπορεί ακόμα να μην είναι αρκετό για να αναγκάσει τον Πούτιν να αλλάξει πορεία σχετικά με την Ουκρανία, η οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο πρόκειται να αυξηθεί απότομα αργότερα φέτος, ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητά τώρα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
«Οι κυρώσεις από μόνες τους δεν θα σταματούσαν τον πόλεμο του Πούτιν, αλλά οι κυρώσεις σε συνδυασμό με τη στρατιωτική πίεση τον φέρνουν σε δύσκολη θέση», δήλωσε ο Ντάνιελ Φριντ, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Δεν είναι αδύνατο, αλλά αλλάζει τις πιθανότητες».
Μέχρι στιγμής, είναι η σταθερή ροή όπλων και άλλης βοήθειας για το Κίεβο που είχε τον πιο αποφασιστικό αντίκτυπο βοηθώντας την Ουκρανία να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις. Οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου παραδέχονται ιδιωτικά ότι δεν περίμεναν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να κινηθούν τόσο γρήγορα για να προσφέρουν στην Ουκρανία τόσο ευρεία υποστήριξη.
Δεν ανησυχεί ακόμα ο Πούτιν
Ο Πούτιν δεν ανησυχεί για το οικονομικό κόστος, είπαν αυτοί οι άνθρωποι, καθώς επιδιώκει αυτό που θεωρεί ως υπαρξιακό αγώνα για τη γεωπολιτική επιβίωση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
«Η οικονομία έπαψε να είναι πηγή νομιμότητας για αυτόν», είπε ο Σεργκέι Γκούριεφ, Ρώσος οικονομολόγος με έδρα το Παρίσι, ο οποίος υποστηρίζει αυστηρότερες κυρώσεις. «Για να τον αναγκάσεις να σκεφτεί την οικονομία, θα έπρεπε να επιβάλεις εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Αυτή είναι μια μεγάλη παραγγελία, ειδικά δεδομένης της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα, αλλά οι περιορισμοί στο πετρέλαιο βρίσκονται υπό ενεργό συζήτηση.
«Όλοι μας μοιραζόμαστε τον στόχο της μείωσης των εσόδων που θα έχει η Ρωσία για να αγοράσει αγαθά και υπηρεσίες για να βοηθήσει την οικονομία της και να της επιτρέψει να διεξαγάγει πόλεμο», δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ενόψει της συγκέντρωσης των επικεφαλής οικονομικών της Ομάδας των Επτά. «Κάνουμε πολλά πράγματα που είναι αποτελεσματικά στη μείωση της πρόσβασής τους στα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζονται».
Η Ρωσία κατάφερε να περιορίσει τις αρχικές επιπτώσεις στην αρχή του πολέμου, προχωρώντας σε μια οικονομική κρίση αυξάνοντας τα επιτόκια και επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς στην εξαγωγή χρημάτων από τη χώρα, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα και το πολεμικό της σεντούκι 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων .
Πηγή: Bloomberg