Επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ: Ο Μητσοτάκης παραβαίνει τους νόμους -Aγόρασε τα Rafalle από την ΔΕΘ και τα F-35 μιλώντας στο Κογκρέσο
Έντονα προβληματισμένος εμφανίστηκε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Γεώργιος Καμπάς από την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο αφού από την μία απέφυγε να πει την λέξη Τουρκία μπροστά στους αμερικανούς γερουσιαστές και από την άλλη προχώρησε στην ανακοίνωση της αγοράς των F35 παρακάμπτοντας μάλιστα την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος που ψήφισε πριν δυο χρόνια η κυβέρνησή του.
“Δεν γίνεται ποτέ. Δηλαδή δεν βγαίνει ένας πρωθυπουργός της Χώρας και να ανακοινώσει από το εξωτερικό την αγορά ενός οπλικού συστήματος” τόνισε με έμφαση στην συνέντευξή του με την Αναστασία Γιάμαλη στο Kontra24.
Όπως εξήγησε είναι η δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τα οπλικά συστήματα που θα αγοράσει η χώρα μας χωρίς να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο μάλιστα που η ίδια η κυβέρνησή του θέσπισε. ΓΗ πρώτη ήταν με τα Ραφάλ που το ανακοίνωσε από την ΔΕΘ και τώρα από το τις ΗΠΑ όπως υπογράμμισε.
Υπάρχουν διαδικασίες και νόμοι για την αγορά οπλικών συστημάτων
Μάλιστα, ο Στρατηγός ε.α. Γεώργιος Καμπάς παρουσίασε αναλυτικά όλα τα βήματα που προβλέπει ο νόμος για την προμήθεια ενός οπλικού συστήματος. Η τελευταία διόρθωση όπως σημείωσε έγινε πριν από 2 χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
“Ενα οπλικό σύστημα για να αγοράστεί, για αποφασιστεί μάλλον η προμήθειά του, υπάρχει η μελέτη αρχικά, η μελέτη αναγκαιότητος από κάποιο επιτελείο, στην προκειμένη περίπτωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ). Στην συνέχεια αυτό προχωράει, πηγαίνει στην Γενική Δνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕ), στην συνέχεια φτάνει στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), όπου εκεί εγκρίνεται και αυτό στη συνέχεια πηγαίνει στο Συμβούλιο Αμύνης (ΣΑΜ), δηλαδή στον Υπουργό. Στην συνέχεια ο Υπουργός (ΥΕΘΑ) αφού το εγκρίνει και αυτός σε συνεργασία με την ΓΔΑΕΕ, πηγαίνουν στη Βουλή, στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας στης Βουλής και ιδιαίτερα στην υποεπιτροπή για τα εξοπλιστικά, οι οποίοι γνωματεύουνε για αυτή την προμήθεια και τελικά καταλήγει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Αυτό είναι νόμος”.
Γιατί δεν ανέφερε την λέξη “Τουρκία”;
Τέλος αναφερόμενος στο πολιτικό μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένος κυρίως από το γεγονός ότι δεν ανέφερε ποτέ την λέξη Τουρκία. Και αυτό όπως εξήγησε γιατί προφανώς δείχνει και την διαφορετική θεώρηση των ΗΠΑ στο όλο θέμα της Τουρκίας. Να βάλουμε ένα ερωτηματικό στο θέμα αυτό κατέληξε ο κ.Καμπάς.