Άδειες fast track για ΑΠΕ και υποχρεωτικά φωτοβολταϊκά σε εμπορικά, δημόσια κτίρια και νέες κατοικίες
Μια από τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία που θα συζητηθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής είναι και η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συναφείς υποδομές.
Προτείνεται επίσης, η υποχρεωτική τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε εμπορικά και δημόσια κτίρια έως το 2025 αλλά και σε νέες κατοικίες έως το 2029.
Πιο αναλυτικά:
«Μια μαζική κλιμάκωση και επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη βιομηχανία, τα κτίρια και τις μεταφορές θα επιταχύνει την ανεξαρτησία μας, θα δώσει ώθηση στην πράσινη μετάβαση και θα μειώσει τις τιμές με την πάροδο του χρόνου», τονίζει η Επιτροπή, η οποία προτείνει να αυξηθεί ο βασικός στόχος του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 40% σε 45% στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55».
Παράλληλα, η Επιτροπή παρουσιάζει μια στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια, με διπλασιασμό της ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2025 και εγκατάσταση 600 GW έως το 2030, καθώς και την πρωτοβουλία «Solar Rooftop Initiative» με σταδιακή νομική υποχρέωση εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια και νέα κτίρια κατοικιών.
Επίσης, προτείνονται μέτρα για την ενσωμάτωση της γεωθερμικής και της ηλιακής θερμικής ενέργειας σε εκσυγχρονισμένα συστήματα αστικής και κοινόχρηστης θέρμανσης, καθώς και μία σύσταση της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της αργής και πολύπλοκης αδειοδότησης για μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και μια τροποποίηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την αναγνώρισή τους, ως «υπέρτατο δημόσιο συμφέρον».
Σχολιάζοντας τη νέα δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των καταναλωτών και την αντιμετώπιση του προβλήματος των τιμών ενέργειας από τα κράτη – μέλη, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Μαρία Σπυράκη, είπαν:
«Η ελληνική κυβέρνηση πήρε μέτρα εθνικής πολιτικής για να βοηθήσει στον τομέα της ενέργειας. Ξέρουμε ότι δεν είναι αρκετά για πολλούς αδύναμους πολίτες και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ευελιξία από τους ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να τους βοηθήσουμε περισσότερο. Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση για να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση και προοπτική στον τομέα της ενέργειας», είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα», χαρακτήρισε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη τη διαδικασία της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες μέσα από συγκεκριμένα σχήματα. «Θεωρείται μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, που δίνει μία μεγάλη νίκη στους καταναλωτές αλλά και παράλληλα τη δυνατότητα παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τους πολίτες στην πηγή. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ειδικά για την Ελλάδα που έχει ηλιοφάνεια ακόμα και 360 ημέρες τον χρόνο είναι ένα σημαντικό μέτρο», είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε επίσης σε συστάσεις εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εθελοντικής αλλαγής της συμπεριφοράς και των συνηθειών των καταναλωτών. Η ίδια χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τους ανελκυστήρες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο που κινούνται πλέον πιο αργά, ενώ αναφέρθηκε στη λειτουργία των φαναριών στους δρόμους αλλά και στο πώς θα χρησιμοποιούνται οι συσκευές στο σπίτι.