Τι συμβαίνει με τους τρεις “μαξιμοφύλακες”;
Μας το επισήμανε συνομιλητής μας, εξ εκείνων που γνωρίζουν καλά ακόμα και το χρώμα που έχουν οι κουρτίνες σε κάθε γραφείο του Μεγάρου Μαξίμου: ” Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε με τρεις “μαξιμοφύλακες” την πρωθυπουργική του θητεία, με αυτούς θα την ολοκληρώσει. Τέταρτος, δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει, και όποιος ή όποια προσπάθησε να πλασαριστεί είδε την…έξοδο”.
Είναι αλήθεια πως ακόμα και με όσα έχουν δει κατά καιρούς το φως των παραπολιτικών στηλών για διαγκωνισμούς και φιλελεύθερα “μαχαιρώματα” στο στρατηγείο επί της Ηρώδου του Αττικού (αν και η είσοδος είναι από τον κάθετο μικρό δρόμο), οι Γρηγόρης Δημητριάδης (πρώτος μεταξύ ίσων), Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης, παραμένουν ακλόνητοι.
Ως συνταγή επιτυχίας θεωρείται το γεγονός ότι έχουν καθαρούς ρόλους και σπανίως μπλέκεται ο ένας στο πεδίο αρμοδιοτήτων του άλλου, αν και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου έχει και την επιπλέον ευθύνη της πλήρους κατόπτευσης του χώρου.
Τούτων δοθέντων θεωρείται απίθανο να υπάρξουν αλλαγές στο επιτελείο του Μαξίμου αν και όταν γίνει ο ανασχηματισμός, ενώ για τις εκλογές φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο ο κ. Σκέρτσος (πιθανώς στο Επικρατείας), ενώ ο καθηγητής Γεραπετρίτης εμφανίζεται να δηλώνει πως θέλει να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, αν και αρκετοί λένε πως “θολώνει τα νερά” και προετοιμάζεται διακριτικά για την υποψηφιότητά του στον Πειραιά. Διαθέτει, άλλωστε, ερείσματα στην τοπική οργάνωση της Ν.Δ αλλά και ισχυρές φιλίες με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ, εφοπλιστικούς κύκλους και μιντιακούς παράγοντες.
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, από την άλλη, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την κοινοβουλευτική ομάδα και συχνά “βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά”, ενώ ο πρωθυπουργός τον θεωρεί “πολιτικό μυαλό”, σε αντίθεση με τους άλλους δύο που είναι περιορισμένοι στα καθήκοντά τους και έχει αποδειχθεί η ροπή τους σε επικοινωνιακές γκάφες όποτε εκτίθενται στα μέσα ενημέρωσης.