ΝΑΤΟ: Παζάρι Ερντογάν για ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας – “Προσπαθεί να ανεβάσει την τιμή” – Όλες οι εξελίξεις
«Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί απλώς να ανεβάσει την τιμή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα αναλάβει την ευθύνη να γίνει η χώρα που θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Αμφιβάλλω ότι το θέμα για τον Τούρκο πρόεδρο έχει να κάνει πράγματι με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και με τις κουρδικές εξτρεμιστικές ομάδες. Αντιθέτως, ο Ερντογάν προσπαθεί να ανεβάσει την τιμή», σημείωσε ο κ. Ασελμπορν σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) και έκανε λόγο για «νοοτροπία παζαριού». Η αρνητική στάση της Αγκυρας έχει πιθανότατα σχέση με το γεγονός ότι η Τουρκία ελπίζει σε παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων, ανέφερε.
Η Αγκυρα αιτιολογεί τις επιφυλάξεις της για το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επικαλούμενη σχέσεις των δύο χωρών με το κουρδικό ΡΚΚ, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Τα F-16 και ο Γκιουλέν
Ποιες είναι, με άλλα λόγια, οι απαιτήσεις που προβάλει ο Ερντογάν απέναντι σε ΗΠΑ και ΕΕ για να πει το «ναι»; Και τι θα πει ο Τσαβούσογλου στον ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο θα συναντήσει τις επόμενες ώρες στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη (όλως τυχαίως, την ώρα που είναι εκεί και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας…);
Όσον αφορά στους Αμερικανούς, η βαλίτσα του Τσαβούσογλου είναι γεμάτη από αιτήματα: Την έγκριση της αγοράς νέων μαχητικών F-16 και της αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τον Ερντογάν ως ο μεγαλύτερος εχθρός του.
Επίσης, την αποδοχή των «νόμιμων δικαιωμάτων» της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο. Και φυσικά, την αναγνώριση του αναβαθμισμένου στρατηγικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή, που περιλαμβάνει και ένα βαθμό αυτονομίας στις επιλογές και τις συμμαχίες της, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Όπως και το ελεύθερο να εισβάλει και να έχει στρατιωτική παρουσία όπου κρίνει αναγκαίο για τα συμφέροντά της.
Πράσινο φως στη Φινλανδία
Η Φινλανδία θα υποβάλλει αίτημα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς πήρε το πράσινο φως και από το κοινοβούλιο της χώρας.
Με 188 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 3 αποχές το Φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα της κυβέρνησης για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Μάτι Βανχάνεν.
Το πρωί η Σουηδία υπέβαλλε και επίσημα αίτημα για την ένταξή της στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός πρόεδρος.
Η Τουρκία εξέπληξε πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ όταν είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας όταν οι δύο χώρες έκαναν το ευρέως αναμενόμενο βήμα να συμφωνήσουν να αιτηθούν την ένταξή τους στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία αυτή την εβδομάδα.
“Οι δηλώσεις από την Τουρκία άλλαξαν πολύ γρήγορα και γίνονται σκληρότερες τις τελευταίες ημέρες”, δήλωσε ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στη διάρκεια μιας ομιλίας στο σουηδικό κοινοβούλιο.
“’Ομως είμαι σίγουρος πως, με τη συνδρομή εποικοδομητικών συνομιλιών, θα επιλύσουμε την κατάσταση.
Ο Νιινίστο είπε πως μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα μήνα και πως το μήνυμα τότε ήταν ότι υποστήριζε μια ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
“Όμως την τελευταία εβδομάδα είπε πως ‘δεν είναι υπέρ΄”, είπε ο Νιινίστο. “Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είμαι αισιόδοξος”, πρόσθεσε.