Μητσοτάκης – Μπάιντεν: Η βασική επιδίωξη της Αθήνας – Τα αποτελέσματα και οι πρώτες εκτιμήσεις μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο
Σε μια πολύ κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με την σύγκρουση Μόσχας και Δύσης να είναι σε πλήρη εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πλανητάρχη, στο Λευκό Οίκο. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που βρίσκονται μαζί του στην Αμερική δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την χθεσινή πορεία της συνάντηση και χαρακτηρίζουν ως απόλυτα επιτυχημένες τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Οβαλ γραφείο.
Της Άννας Καραβοκύρη
Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στο οβάλ γραφείο με βασική επιδίωξη, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, να αναδείξει περαιτέρω τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ αλλά και τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.
- Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού «η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται το ταξίδι του πρωθυπουργού αλλά και το πρόγραμμα της επίσκεψης αποδεικνύουν την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας».
Επισημαίνουν μάλιστα ότι «ο πρωθυπουργός προσήλθε στην συνάντηση του με τον πρόεδρο της Αμερικής, με αυτοπεποίθηση και ως ηγέτης μιας χώρας που δεν ετεροπροσδιορίζεται, που έχει τον ξεκάθαρο δικό της ρόλο, που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Συνομίλησε με τον Τζο Μπαίντεν όχι μόνο εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού».
Πηγές από το επιτελείο του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι η συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο άφησε «θετικό εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό αποτύπωμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο» και υπογραμμίζουν πως η συνάντηση τους «έγινε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και το κύρος που απολαμβάνει η χώρα μας ως απόρροια των πολιτικών που έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση από την έναρξη της θητείας της».
Ο πρωθυπουργός κατά την συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο έθεσε και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα ζήτημα που «υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω αμυντική θωράκιση της χώρας με ενδεχόμενη αγορά τα F-35, τα οποία σε συνδυασμό με τα Rafale και με την αναβάθμιση των F-16 θα κάνουν την εθνική αεράμυνα της χώρας απόλυτα κυρίαρχη και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν σημαντικά την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωατλαντική Συμμαχία.
- Ειδικότερα, το ελληνικό αίτημα για την απόκτηση μίας μοίρας αεροσκαφών πέμπτης γενιάς αναμένεται να κατατεθεί επισήμως μέσα στο καλοκαίρι με σκοπό να αποκτηθούν το 2028. «Πρέπει να προγραμματίζουμε την αμυντική ενίσχυση της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», σημείωναν κυβερνητικές πηγές.
Στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών κυριάρχησε το θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε εξ αρχής σαφή και ξεκάθαρη θέση, αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε εταίρους κι εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο.
Όσον αφορά το ενεργειακό ζήτημα που προκύπτει ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών όλες τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει μέχρι σήμερα ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Η εκτόξευση των τιμών και οι συνεχείς εκβιασμοί από τη Μόσχα έχουν αναγκάσει τη χώρα να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους, όπως η αγορά υγροποιημένου αερίου (LNG), το οποίο μπορεί να προμηθεύσουν οι ΗΠΑ. Ήδη, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατασκευή δύο πλωτών δεξαμενών στη Ρεβυθούσα αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ετοιμάζεται μία ακόμη στον Κορινθιακό κόλπο, με στόχο να αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό οι χώροι αποθήκευσης.