ΣΥΡΙΖΑ – Η επόμενη μέρα: Τι προοιωνίζεται η λαϊκή εντολή για μετασχηματισμό του κόμματος και προοδευτική διακυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ – Η επόμενη μέρα: Τι προοιωνίζεται η λαϊκή εντολή για μετασχηματισμό του κόμματος και προοδευτική διακυβέρνηση

Με ένα υποψήφιο και σε ένα περιβάλλον γενικότερης απαξίωσης των κομμάτων και της συμμετοχής σε τέτοιες διαδικασίες, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε αυτό που είχε βάλει από την αρχή ως στόχο του. Να αντιστοιχήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνική και εκλογική του βάση και τους 1,7εκατ πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές του 2019. Από σήμερα ουσιαστικά τελειώνει κάθε κουβέντα «για επιστροφή στο ΣΥΡΙΖΑ του 3%» καθώς πλέον πρόκειται για κόμμα των 172 χιλιάδων μελών. Η εντολή των πάνω από 150.000 μελών που έφτασαν στην κομματική κάλπη είναι σαφής για τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να προχωρήσει στον ολικό μετασχηματισμό του κόμματός του.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Είχε μια μοναδική ευκαιρία να τελειώσει τον παλιό και ουσιαστικά πεθαμένο ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί μέσα στο κόμμα παραδέχτηκαν βλέποντας τις ουρές στα εκλογικά τμήματα, και να αναβαπτιστεί τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του κάνοντας ίσως μια επανεκκίνηση με πολλά ρίσκα και κινδύνους.

  • Για τα στελέχη της Κουμουνδούρου και τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ οργανωτικά κατάφερε να προσελκύσει εκείνο τον αναγκαίο αριθμό ψηφοφόρων για πάρει υπόσταση και περιεχόμενο το μείζον διακύβευμα της καμπάνιας του Αλέξη Τσίπρα που δεν ήταν άλλο από το προμήνυμα της πολιτικής αλλαγής.

Με αντίπαλο ουσιαστικά την κυβέρνηση οι πολίτες προσήλθαν στην κάλπη για να στείλουν το λογαριασμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, να δυναμώσουν και να ενισχύσουν τον μετασχηματισμό δηλαδή και την εντολή στη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% αποτελεί πλέον παρελθόν όχι μόνο ως επιχείρημα των αντιπάλων του αλλά και μέσα στο ίδιο το κόμμα.

Από το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς που έχει θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη γίνεται και το μαζικότερο ξεπερνώντας σε μέλη και παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη.

Και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για τους ανθρώπους της Κουμουνδούρου που έχουν κάθε λόγο να βρίσκονται σε πανηγυρικό κλίμα καθώς οι προσδοκίες για μια συμμετοχή της τάξης των 120.000 μελών όχι μόνο ξεπεράστηκαν από τις πρώτες ώρες της εκλογικής διαδικασίας αλλά έβαλαν από το βράδυ της 15ης Μαΐου τον πήχη πλέον και των δημοσκοπήσεων και το μέτρο των συγκρίσεων.

Μετρήσεις

Γιατί στα μάτια πλέον των ψηφοφόρων υπάρχουν δυο στοιχεία τα οποία αναπόφευκτα θα αποκρυσταλλώσουν την ουσία των πραγμάτων.

Από τη μια να έχει ένα κόμμα στο οποίο η συμμετοχή στην κομματική κάλπη έφτασε στις 150.000 μέλη το οποίο όμως στις δημοσκοπήσεις λαμβάνει 22-24% και από την άλλη πλευρά θα έχει ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ που προσέλκυσε στην κάλπη 270.000 αλλά στις μετρήσεις πέφτει στο 12-13%.

  • Ο πλέον χαρακτηριστικός αριθμός ήταν αυτό το 1 προς 3 που κατέγραφαν οι χιλιάδες εθελοντές – δεν εγκατέλειψε κανείς τη θέση του σε όλη την ψηφοφορία – στα 1.000 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια. Κάθε 1 ήδη εγγεγραμμένο μέλος από τους 61.000 που βρίσκονταν ήδη στο μητρώο τον Μάρτιο  που πέρναγε το κατώφλι των εκλογικών τμημάτων στο παραβάν βρίσκονταν ήδη για να ψηφίσουν στην κάλπη του προέδρου 2 ή ακόμη και 3 σε πολλά εκλογικά τμήματα.

Και σημαίνει ότι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ενός υποψηφίου για μια κάλπη με μοναδικό διακύβευμα ένα στόχο έξω από την ίδια τη φύση της κομματικής κάλπης. Ήταν ένα μήνυμα ενίσχυσης του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στη μάχη της εθνικής κάλπης.

Κι ο κ. Τσίπρας φρόντισε να το επισημάνει για την επόμενη ημέρα του κόμματός του στη χθεσινή του δήλωση για το αποτέλεσμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ  των 30.000 μελών τότε κέρδισε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κος Μητσοτάκης. Αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας».

Συγκρίσεις… πανικού

Ο Αλέξης Τσίπρας περνώντας μέσα από δύσκολες ατραπούς στο εσωτερικό του κόμματός του εξαιτίας του εχθρικού κλίματος για την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας από τη βάση, αλλά και της εκ της διαμέτρου αντίστροφης προβολής από τα Μέσα Ενημέρωσης της κορυφαίας αυτής διαδικασίας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε σχέση με την υπερπροβολή υποψηφίων και εξελίξεων στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε σε αυτή την προσπάθεια να αναμετρηθεί με τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο κίνδυνος να περάσει κάτω από τον πήχη ήταν μεγάλος. Οτιδήποτε κάτω από 140.000 πολίτες στις κάλπες του προέδρου θα ήταν μια μεγάλη ήττα σε επίπεδο εντυπώσεων. Κι αυτό γιατί οι αριθμοί πλέον μιλούν από μόνοι τους.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ του 2019 και των 30.000 εγγεγραμμένων μελών από τους οποίος κάτι περισσότερο από 22.000 ενεργούς στις κομματικές διαδικασίες, δύο χρόνια μετά και σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες εξαιτίας της μονοκαλλιέργειας στην ενημέρωση και των διαρκών περιορισμών λόγω πανδημίας να φτιάξει ένα κόμμα των 110.000 νέων μελών.

Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφραζαν την εύλογη απορία πόσοι θα πήγαιναν στις κάλπες αν υπήρχε έστω και ένα αντίπαλος;

Η απάντηση έρχεται μέσα από τους αριθμούς και ταυτόχρονα όπως επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου και από τη σύγκριση. Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε χωρίς αντίπαλο στην κάλπη 150.000 πολίτες με την υποχρέωση της μάλιστα της εγγραφής στο κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια κούρσα στην οποία έδωσαν τη μάχη της προσέλκυσης ψηφοφόρων άλλοι τρεις συνυποψήφιοί του κατάφερε να πάρει στον πρώτο γύρο 115.000 ψήφους μελών της ΝΔ και 173.000 στο δεύτερο γύρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μια κούρσα με έξι συνυποψήφιους κατάφερε να προσελκύσει 98.000 στον πρώτο γύρο και 139.000 στο δεύτερο γύρο.

Φυσικά το ερωτήμα που θέτει η Κουμουνδούρου δεν είναι άλλο προς τα άλλα δυο κόμματα πόσοι από όλους αυτούς που πήγαν στις κομματικές τους κάλπες είναι και μέλη του κόμματος.

  • Αναμφίβολα κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την ποιοτική διαφορά της συμμετοχής σε μια κορυφαία πολιτική διαδικασία μεταξύ του μέλος και του φίλου που περνά απλά και δεν φέρει κανένα βάρος της ευθύνης για αυτό που ρίχνει στην κάλπη.

Από την Κουμουνδούρου στο σχόλιο της ΝΔ είδαν έναν έκδηλο πανικό που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα και έναν αντίστοιχο πανικό και στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ πριν τις κάλπες της Κυριακής τον οποίο τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν επιμελώς να σχολιάσουν.

Κι αυτό όπως επισημαίνουν δεν αφορά στους αριθμούς μόνο αλλά στο γεγονός επισημαίνουν κομματικές πηγές στο γεγονός ότι από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κυρίαρχος πόλος στο πολιτικό σύστημα. Κλείνει δηλαδή και δεκαετία που παραμένει ο ισχυρός προοδευτικός πόλος και να διατηρεί τις δυνάμεις του στην κοινωνία παρά την κυβερνητική και μνημονιακή φθορά της δικής του διακυβέρνησης.

Κεντρική Επιτροπή

Βέβαια υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα των εσωκομματικών ισορροπιών με την καταμέτρηση για τις 300 θέσεις της ΚΕ να ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα. Το 70 – 30 είναι η πρώτη εκτίμηση για το συσχετισμό της πλέον οργανωμένης τάσης στο εσωτερικό του κόμματος.

Το πιο θεαματικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι τα κορυφαία στελέχη της Ομπρέλας βλέποντας τον παλμό της συμμετοχής την Κυριακή και την αθρόα για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ προσέλευση του κόσμου πραγματοποίησαν πολλοί εξ αυτών και παραμονές της εκλογικής μια γενναία μεταστροφή ως προς το περιεχόμενο της διαδικασίας και το συνολικό διακύβευμα.

  • Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη μπροστά μερικά αναγκαία βήματα και το στοίχημα όπως ομολογούν οι περισσότεροι είναι να συγκροτηθούν τα νέα όργανα του κόμματος με κυρίαρχο το νέο Πολιτικό Κέντρο.

Για τον γραμματέα του κόμματος γράφονται και λέγονται πολλά με τις αποφάσεις να τις λαμβάνει πρώτιστα ο ίδιος ο κ. Τζανακόπουλος ο οποίος αναμφίβολα μένοντας μακριά από διαρροές πιστώνεται την επιτυχία μιας σειρά κορυφαίων συλλογικών εκδηλώσεων του κόμματος.

Από την κινητοποίηση των μελών στα συλλαλητήρια για το νόμο Χατζηδάκη, όταν για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κατεβάσει στους δρόμους ένα πολυάριθμο και συμπαγές μπλοκ στην Κλαυθμώνος μέχρι την κορυφαία προετοιμασία και διεξαγωγή του Συνεδρίου όπου εκεί φάνηκε σύμφωνα με τα στελέχη ότι το κλίμα έχει αναστραφεί, υπάρχει μεγάλη δυναμική και ενδιαφέρον για πολιτικές εξελίξεις μέσα από τις διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα