Nordic Monitor: Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τις δυτικές πρεσβείες
Όχι ότι προκαλεί μεγάλη εντύπωση, αλλά το να ακούγεται από επίσημα χείλη ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες διενεργούν υποκλοπές στις δυτικές πρεσβείες είναι αποκάλυψη….
Σύμφωνα με το Nordic Monitor ο τούρκος ΥΠΕΣ, Σουλεϊμάν Σοϊλού σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματος του Ερντογάν στο Αϊδίνιο μετέφερε σχεδόν αυτολεξεί τη συζήτηση που έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες δυτικής πρεσβείας στην Άγκυρα, μεταξύ διπλωματών και μελών του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
«Θα αναφέρω την κάθε πρόταση που είπατε. Μιλήσατε ξεδιάντροπα με τον πρέσβη μιας ευρωπαϊκής χώρας για το πόσες έδρες θα κερδίσετε στις εκλογές του 2023. Επιτρέψτε μου να σας πω ένα άλλο στοιχείο. Μιλήσατε για τον Çağatay Kılıç (πρώην σύμβουλο του Ερνοτγάν)» είπε ο Σοϊλού στους παρευρισκόμενους και πρόσθεσε:
«Μιλήσατε για το γεγονός ότι ο πρώτος πρόεδρος (από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης) που θα εκλεγεί στις επόμενες εκλογές, θα υπηρετήσει για δύο ή τρία χρόνια και μετά θα πρέπει να επιλέξετε νέο πρόεδρο. Αξιολογήσατε πώς η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας και τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου θα επηρέαζαν την Τουρκία. Μιλήσατε για όλες τις λεπτομέρειες εντός της (αντιπολιτευόμενης) Λαϊκής Συμμαχίας , για τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου και πώς να λάβετε ψήφους από το HDP (το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών)».
Με τον -έμμεσο έστω- τρόπο αυτό, επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις των δυτικών πρεσβειών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Αν και ο Σοϊλού δεν κατονόμασε τη χώρα, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα.
Το βρώμικο παιχνίδι
Η στοχοποίηση ξένων διπλωματών από τον υπουργό Εσωτερικών, δουλειά του οποίου είναι να προστατεύει και να διασφαλίζει τις διπλωματικές αποστολές και τους ξένους διπλωμάτες στην Τουρκία, έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές ξένες πρωτεύουσες που ανησυχούν για την ασφάλεια των ανθρώπων τους στην Τουρκία.
Τον Δεκέμβριο του 2016, ένας αστυνομικός που απασχολούνταν από το υπουργείο Εσωτερικών πυροβόλησε τον ρώσο πρέσβη στην πιο ασφαλή συνοικία της Άγκυρας.
Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να παίξει βρώμικο παιχνίδι και προφανώς αποφάσισε να διεξαγάγει εσωτερική πολιτική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του 2023, με το αφήγημα ότι η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από τη Δύση, η οποία, κατά την άποψή της, στοχεύει στην ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, την εισβολή στην Τουρκία, τον διαμελισμό της και τη δημιουργία μικρών ανεξάρτητων κρατών, όπως ένα κουρδικό κράτος στο έδαφος της Τουρκίας.
Οι πληροφορίες που λαμβάνονται από την παρακολούθηση των δυτικών πρεσβειών και διπλωματών θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και να ενισχύουν το αντιδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης.
Δεν είναι η πρώτη φορά
Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που η κυβέρνηση Ερντογάν στοχοποιεί δυτικές πρεσβείες για θέματα εσωτερικής πολιτικής. Όταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρας δημοσιοποιήθηκε από τους εισαγγελείς τον Δεκέμβριο του 2013, στο οποίο εμπλεκόταν ο Ερντογάν και τα μέλη της οικογένειάς του, ο τούρκος πρόεδρος αμέσως ισχυρίστηκε ότι υπήρχε διεθνής συνωμοσία κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα υπέδειξε ως ενορχηστρωτές τις ΗΠΑ και τότε αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα, Francis J. Ricciardone.
Σε μια συντονισμένη εκστρατεία υπό τις εντολές του Ερντογάν, όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα δημοσίευσαν ιστορίες με φωτογραφίες του Ricciardone και ισχυρίστηκαν ότι ο αμερικανός πρέσβης ανέφερε σε ομάδα ευρωπαίων πρεσβευτών σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, ότι ο κόσμος θα γινόταν μάρτυρας της πτώσης μιας αυτοκρατορίας -μια προφανής αναφορά στον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν.
Αποδείχθηκε ότι πίσω από την εκστρατεία σπίλωσης του αμερικανού πρέσβη ήταν η τουρκική μυστική υπηρεσία (ΜΙΤ). Την ημέρα που η ιστορία φιγουράρισε σε πέντε πρωτοσέλιδα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, ο Ερντογάν ανέφερε την είδηση κατά τη διάρκεια δημόσιας συγκέντρωσης στην Σαμψούντα και απείλησε να εκδιώξει τον Ricciardone ως persona non grata.
Η στοχοποίηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ βοήθησε τον Ερντογάν να αλλάξει την ατζέντα από τις εναντίον του κατηγορίες για διαφθορά, σε μια δυτική συνωμοσία υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον- ασχέτως αν δεν δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ίσχυε.