Φινλανδία: Καταθέτει επίσημο αίτημα στο ΝΑΤΟ – Καταρρέουν οι ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο
Η Φινλανδία επιβεβαίωσε επίσημα ότι σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Σαούλι Νιινίστο, εγκαταλείποντας δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας σε μια ιστορική απόφαση που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τρεις ημέρες αφότου οι ηγέτες της Φινλανδίας είπαν ότι «πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», η πρόταση ένταξης αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση αύριο Δευτέρα (16/5).
Ο Φινλανδός πρόεδρος νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να τον ενημερώσει για το σχέδιο της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σε μια συνομιλία που περιέγραψε ως «άμεση και ευθεία». Και πρόσθεσε: «Η αποφυγή εντάσεων θεωρήθηκε σημαντική».
Το κυβερνών κόμμα της γειτονικής Σουηδίας να πραγματοποιεί επίσης μια αποφασιστική συνάντηση για το αν θα ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία των 30 μελών την επόμενη εβδομάδα, η επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία φαίνεται έτοιμη να οδηγήσει στην επέκταση του ΝΑΤΟ που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ήθελε να αποτρέψει.
Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και, όπως η Σουηδία, έχει διατηρήσει αυστηρές πολιτικές ουδετερότητας και στη συνέχεια μη ευθυγράμμισης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρώντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως πρόκληση της Μόσχας.
Καταρρέουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία
Η Ρωσία έχει απωλέσει περίπου το ένα τρίτο των χερσαίων δυνάμεων που ανέπτυξε στην Ουκρανία και η επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς «έχει χάσει το μομέντουμ της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το πρόγραμμα», ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.
«Παρά τις μικρής κλίμακας αρχικές προελάσεις, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να επιτύχει ουσιαστικά εδαφικά κέρδη τον τελευταίο μήνα ενώ διατηρεί συνεχώς υψηλά επίπεδα φθοράς», σημειώνει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Η Ρωσία έχει τώρα πιθανότατα υποστεί απώλειες ενός τρίτου της χερσαίας δύναμης μάχης που ανέπτυξε τον Φεβρουάριο», προσθέτει.
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας προσθέτει εξάλλου στην ανάρτησή του ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Ρωσία δεν είναι πιθανόν να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό προέλασής της τις επόμενες 30 ημέρες».
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξανάγκασαν τους Ρώσους διοικητές να εγκαταλείψουν προέλασή τους στο Κίεβο, προτού κερδίσουν γρήγορα έδαφος στα βορειοανατολικά και τους εκδιώξουν από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.
Ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στην πόλη Ιζιούμ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, αν και ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν αλλού στην περιοχή του Ντονμπάς, επίκεντρο του πολέμου τον τελευταίο μήνα.
Ρωσικά πλήγματα κοντά στα σύνορα με την Πολωνία
Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι έπληξαν στρατιωτική υποδομή στην περιοχή της Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, η οποία από τέσσερα πυραυλικά πλήγματα, δήλωσε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, ο περιφερειάρχης της Λβιβ, στην οποία βρίσκεται η Γιαβορίβ.
«Ο στόχος καταστράφηκε ολοσχερώς», αναφέρει ο Κοζίτσκι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.
Η περιφερειακή Δυτική Αεροπορική Διοίκηση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας ανέφερε παράλληλα σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι πύραυλοι ερρίφθησαν από την Μαύρη Θάλασσα στην περιφέρεια της Λβιβ σήμερα το πρωί. Δύο από αυτούς καταστράφηκαν προτού πλήξουν στόχους, σημείωσε.