Επίδομα ρεύματος: Όσα πρέπει να προσέξετε για να μην χάσετε το Power Pass

Επίδομα ρεύματος: Όσα πρέπει να προσέξετε για να μην χάσετε το Power Pass

Σχεδόν δύο εβδομάδες απέμειναν για να ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr για το επίδομα ρεύματος. Τι πρέπει να ξέρουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, φοιτητές.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξετε στην αίτηση για επίδομα ρεύματος όταν ανοίξει η πλατφόρμα, για να μην χάσετε το Power Pass. Το νέο επίδομα θα είναι μέχρι 600 ευρώ, θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ωστόσο έχει συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται. Οι αιτήσεις θα ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο, ενώ ανακοινώθηκε ότι τα χρήματα θα μπουν επίσης τον ίδιο μήνα. Το νέο επίδομα θα είναι από 18 έως 600 ευρώ και βγαίνει από τον εξής μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Για παράδειγμα, εάν για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 1.300 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί των 800 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει ο καταναλωτής θα λάβει εως 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Τι πρέπει να προσέξετε στην αίτηση

  • Το πιο σημαντικό που πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι ότι η επιστροφή χρημάτων αφορά μόνο την πρώτη κατοικία. Επομένως, για τα εξοχικά ή τις δευτερεύουσες κατοικίες οι καταναλωτές δεν θα λάβουν επιδότηση.
  • Οι φοιτητές θα το λάβουν εφόσον δηλώσουν ως πρώτη κατοικία το σπίτι που διαμένουν.
  • Όσοι άλλαξαν σπίτι μετά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων πέρσι, τότε όταν κάνουν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μπορούν να δηλώσουν τα στοιχεία για την νέα πρώτη κατοικία τους.
  • Πιο θολό είναι το τι θα γίνει με όσους δεν είναι στο όνομά τους ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, για να δοθεί η αποζημίωση θα πρέπει να πιστοποιείται η πρώτη κατοικία από τον λογαριασμό ή από το Ε1.
  • Τέλος, το φορολογητέο εισόδημα ίσως να κρύβει παγίδα για ορισμένους δικαιούχους. Δεν θα πάρουν επίδομα, όσοι έχουν ετήσιο φορολογικό εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ, το οποίο έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020 και θα αφορά όλες τις πηγές και όχι μόνο τον μισθό, αλλά και από αποζημιώσεις, ενοίκια, κλπ. Επίσης, για τους έγγαμους, πρέπει να επισημανθεί ότι για να πάρουν το επίδομα θα συνυπολογιστούν τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή, αν ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ (σύνολο 46.000 ευρώ), τότε δεν μπορούν να κάνουν αίτηση.

Τα 4 κριτήρια για Power Pass

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, δικαιούχος είναι όποιος πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • Θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ
  • Θα πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
  • Ο λογαριασμός ρεύματος που του έχει έρθει, θα πρέπει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ
  • Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία

Πώς κάνετε αίτηση για επιστροφή χρημάτων στο gov.gr

Όλα τα στοιχεία θα αντλούνται απευθείας από την ΑΑΔΕ, ενώ οι χρεώσεις από τους παρόχους ρεύματος. Τα στοιχεία που θα χρειαστείτε εσείς είναι οι προσωπικοί σας κωδικοί Taxisnet και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού σας.

Πιο αναλυτικά:

  • Στην πρώτη σελίδα της πλατφόρμας θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.
  • Αν είναι η σωστή, πατάτε ναι και προχωράτε στο επόμενο βήμα.
  • Αν δεν είναι, θα μπορείτε να επικαιροποίησετε τα στοιχεία σας, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.

Προτού αποχωρήσετε από την πλατφόρμα, θα χρειαστεί να καταχωρήσετε και το ΙΒΑΝ του λογαριασμού.

Πότε ενεργοποιείται «κόφτης» στο επίδομα ρεύματος

Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Σχετικά Άρθρα