Πάτρα: Όλες οι ουσίες που δόθηκαν στη Τζωρτζίνα – Πως έλαβε τελικά την κεταμίνη

Πάτρα: Όλες οι ουσίες που δόθηκαν στη Τζωρτζίνα – Πως έλαβε τελικά την κεταμίνη

Ουσίες αναισθητικές, αντιεπιληπτικές, βαρβιτουρικές, βενζοδιαπεζίνες και αντιφλεγμονώδεις έδειξαν, μεταξύ άλλων, στο αίμα και τα ούρα της 9χρονης Τζωρτζίνας οι τοξικολογικές εξετάσεις.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τα αποτελέσματα ποιοτικού τοξικολογικού ελέγχου τα οποία τα πρέπει να συγκριθούν τόσο με την τακτική φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε η 9χρονη όσο και με την έκτακτη χορήγηση ουσιών κατά τη διάρκεια της καρδιοαναπνευστικης αναζωογόνησης.

Ειδικότερα, στο αίμα εκτός από την παρουσία κεταμίνης και μεταβολίτη της (norketamine), εντοπίστηκαν οι εξής ουσίες:

-lidocaine: Πρόκειται για τοπικό αναισθητικό.

-prilovaine: Επίσης, τοπικό αναισθητικό.

-valproic acid: Το βαλπροϊκό οξύ (valproate acid) ανήκει στα αντιεπιληπτικά φάρμακα.

-levetiracetam: Επίσης, αντιεπιληπτική δραστική ουσία.

-phenoharbital: Βαρβιτουρική ουσία με αντισπασμωδικές και κατασταλτικές ιδιότητες.

-midazolam: Είναι φαρμακευτική ουσία τύπου βενζοδιαζεπίνης που χρησιμοποιείται για αναισθησία, καταστολή, προβλήματα ύπνου και σοβαρή διέγερση.

-nordazepam: Επίσης ουσία παράγωγη βενζοδιαζεπίνης με αντισμασμωδικές, μυοχαλαρωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες.

-clobazam και μεταβολίτης της, norclobazam: Επίσης, παράγωγη ουσία βενζοδιαζεπίνης.

Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, η κύριά τους όμως ένδειξη είναι η βραχυχρόνια συμπτωματική αντιμετώπιση του έντονου, παθολογικού άγχους και της αϋπνίας. Συνιστώνται μόνο όταν η διαταραχή είναι σοβαρή, περιορίζει τις δραστηριότητες του ασθενή ή του προκαλεί έντονη δυσφορία.

Στα ούρα ανιχνεύθηκαν, πέραν της κεταμίνης, οι δύο αντιεπιληπτικές ουσίες valproic acid και levetiracetam καθώς και η βαρβιτουρική ουσία με αντισπασμωδικές και κατασταλτικές ιδιότητες, phenoharbital που ανιχνεύθηκαν και στο αίμα.

Εντοπίστηκαν ακόμη τα παράγωγα της βενζοδιαζεπίνης, nordazepam και clobazam και μεταβολίτη της, norclobazam, όπως και στο αίμα.

Τέσσερις ουσίες ανιχνεύθηκαν μόνο στα ούρα. Πρόκειται για τη δραστική ουσία baclofen για τη μυική σπαστικότητα και temazepam για την αϋπνία.

Τέλος, εντοπίστηκαν paracetamol (ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετική, αναλγητική δράση) και ibuprofen (ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετική, αναλγητική δράση).

Η δηλητηρίαση με κεταμίνη σε συντριπτικές ποσότητες συνιστά -και τυπικά- την αιτία θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη από την Πάτρα, καθώς το φως της δημοσιότητας είδε χθες το πόρισμα του Ιατροδικαστή, Σωτήρη Μπουζιάνη, που κατατέθηκε στις Αρχές, «φωτίζοντας» τα πραγματικά αίτια του θανάτου της άτυχης μικρούλας.

Ενδοφλέβια κεταμίνη

Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο πως η φονική ουσία, η οποία έκοψε το νήμα της ζωής στο μικρό κορίτσι είναι η κεταμίνη, αλλά, ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική ουσία που εντοπίστηκε στο άψυχο κορμάκι της Τζωρτζίνας. Αντίθετα, η παρουσία κεταμίνης καταγράφεται ως μία από τις 13 συνολικά ουσίες που βρέθηκαν στο 9χρονο κορίτσι, γεγονός που χρήζει τώρα νέου κύκλου διερεύνησης. Σημειωτέον ότι στη διεθνή βιβλιογραφία, καταγράφεται θάνατος από χορήγηση κεταμίνης σε αναλογία 1,5 μιλιγκράμ ανά ml αίματος, τη στιγμή που στην περίπτωση της Τζωρτζίνας η δόση που της χορηγήθηκε ήταν τετραπλάσια και παροχετεύτηκε ενδοφλέβια στο παιδί.

Το εύρημα στο συκώτι

Επιπλέον, από το πόρισμα του ΑΠΘ προκύπτουν ευρήματα όπως βλάβη στο συκώτι της Τζωρτζίνας, μικρή πνευμονορραγία αλλά και συμφόρηση οργάνων, με όλα αυτά να συγκαταλέγονται στα αποτελέσματα από τη χορήγηση της τεράστιας ποσότητας κεταμίνης. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, νέο εύρημα είναι αυτό της αρχικής αλλοίωσης στο συκώτι, πρόβλημα που εντοπίστηκε και στην αδελφή της, Μαλένα.

Σχετικά Άρθρα