Μιλιέτ: Ο γρίφος των F-16- Η τουρκική εφημερίδα αναλύει το σχέδιο Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ και το “ισοζύγιο” στο Αιγαίο

Μιλιέτ: Ο γρίφος των F-16- Η τουρκική εφημερίδα αναλύει το σχέδιο Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ και το “ισοζύγιο” στο Αιγαίο

Με τίτλο «Οι γρίφοι της επιστολής Biden για τα F16» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική Μιλιέτ άρθρο γνώμης του Özay Şendir σχετικά με τις προθέσεις της Άγκυρας για την προμήθεια 40 νέων F-16 και την αναβάθμιση επιπλέον 80 με υπερσύγχρονα συστήματα. Ο Τούρκος αρθρογράφος θέτει το ερώτημα εάν η χώρα του είναι έτοιμη να στραφεί στην αγορά ρωσικών μαχητικών και απαντά αρνητικά.

Ωστόσο, επισημαίνει πως υπό προϋποθέσεις η Άγκυρα θα μπορούσε να αγοράσει ακόμα και γαλλικά Rafale, λέγοντας πως ο Εμανουέλ Μακρόν πιθανώς να μην είχε αντίρρηση σε ένα τέτοιο τουρκικό αίτημα.

Ολόκληρο το άρθρο της Μιλιέτ:

Την Τετάρτη, η ε/φ Wall Street Journal ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden είχε γράψει επιστολή στο Κογκρέσο ζητώντας θετική απάντηση στα αιτήματα της Τουρκίας για τα F-16. Αυτή είναι μια ευχάριστη εξέλιξη από πολιτική άποψη. Ο Biden, ο οποίος είπε στον Τ/Πρόεδρο Erdoğan στη Ρώμη την Κυριακή 31 Οκτωβρίου ότι «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την εξομάλυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων κατά τη διάρκεια της θητείας μου», έχει κρατήσει μέχρι στιγμής την υπόσχεσή του.

Το σημείο που πρέπει να προσέξουμε εδώ είναι το εξής: η Τουρκία έχει κάνει δύο ξεχωριστά αιτήματα στις ΗΠΑ. Έχουμε αυτή τη στιγμή την αναβάθμιση 80 υφιστάμενων F-16 στο υψηλότερο επίπεδο Block 70, καθώς και την πώληση 40 νέων F-16. Η επιστολή του Biden προς το Κογκρέσο ζητά καταρχάς έγκριση για τον εκσυγχρονισμό 80 F-16. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπατά την Τουρκία. Ο Biden μπορεί να ακολούθησε ένα τέτοιο βηματισμό για να χαμηλώσει τον τόνο των αντιρρήσεων των αντιπάλων της Τουρκίας στο Κογκρέσο και να δοκιμάσει τη δύναμη του Λευκού Οίκου.

Όσο για τη στρατιωτική πτυχή της υπόθεσης. Όσοι λένε ότι το F-16, δεν είναι υποκατάστατο του F-35 δεν έχουν άδικο, αλλά στα τέλη του περασμένου μήνα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσει η παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς NGAD. Το NGAD είναι ένα αρκτικόλεξο για το αγγλικό Next Generation Air Domination. Αυτές οι νέες και μη επανδρωμένες εκδόσεις του αεροσκάφους σχεδιάζονται να ενταχθούν το 2030 για να αντικαταστήσουν τα F-22 Raptors. Λέγεται ότι το κόστος ανά αεροσκάφος μπορεί να φτάσει τα 300 εκατομμύρια δολάρια, με τα οποία μπορούν να αγοραστούν 4 F-35.

Αυτό το νέο αεροσκάφος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε συγκρούσες αέρος-αέρος, λέγεται ότι έχει αναπτυχθεί ειδικά κατά της Κίνας. Το NGAD θα είναι ένα αεροσκάφος εξαιρετικού βάθους δράσης, με εμβέλεια 1400 μιλίων. Για να μην εντοπιστεί, δεν θα παίρνει καύσιμα από βυτιοφόρα αεροπλάνα και δεν θα έχει επιπλέον αποσπώμενες δεξαμενές μίας χρήσης.

Με άλλα λόγια, για τις ΗΠΑ, ο εκσυγχρονισμός του μαχητικού αεροσκάφους 4ης γενιάς F-16 και οι νέες παραγγελίες σημαίνουν εξαγωγές, δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ας έρθουμε τώρα στην ανάγκη της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει και να αγοράσει F-16. Ο αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών Rafale που έχει αγοράσει η Ελλάδα από τη Γαλλία δεν αλλάζει την ισορροπία στο Αιγαίο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι και η Ελλάδα εκτελεί το πρόγραμμά της για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της μέχρι το 2027. Όταν τα δύο συνδυαστούν, το ισοζύγιο ισχύος στο Αιγαίο μπορεί να αλλάξει. Αυτό που αλλάζει την ισορροπία δεν είναι το όπλο ή το βεληνεκές, αλλά το ραντάρ ASEA που είναι προσαρτημένο στη μύτη του αεροσκάφους. Τα ραντάρ ASEA που χρησιμοποιούνται στην πιο προηγμένη έκδοση του F-16 καλύπτουν το 95% του συστήματος που διαθέτουν τα F-35.

Λοιπόν, αν οι ΗΠΑ δεν πουλήσουν ή δεν εκσυγχρονίσουν τα F-16, στο ερώτημα που είναι επίσης στο μυαλό μας αν είμαστε υποχρεωμένοι για ρωσικά τζετ, δεν είμαστε. Κοιτάξτε τη Βραζιλία, πρόκειται να κάνουν μια παραγγελία 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Gripen F-39 που κατασκευάστηκε από τη Saab-Embraer. Αυτό το μοντέλο, το οποίο περιγράφεται ως αεροσκάφος 4+, έβαλε τον Καναδά να σκεφτεί πολύ και επίπονα για το αν ήθελε το F-35 ή το Gripen, στα τέλη του περασμένου έτους. Επιπλέον, αν η Τουρκία ήθελε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία σήμερα, να είστε σίγουροι ότι ο Macron θα έσπευδε με την επιστολή προσφοράς του στην Άγκυρα.

Σχετικά Άρθρα