ΗΠΑ: Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τον Μπάιντεν – Το σχέδιο για S-300 και F-35
Πώς θα απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο pressing του Τζο Μπάιντεν και στη βούληση των ΗΠΑ να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία.
Στην κορυφή της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως μπαίνει πλέον το ζήτημα της αναβάθμισης των 80 Τουρκικών F-16 αλλά και της ενδεχόμενης πώλησης 40 καινούργιων μαχητικών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, μόλις λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.
Η Ουάσινγκτον προς ώρας αποφεύγει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στην Αθήνα για τις προθέσεις της απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να εκβιάζει ολόκληρη τη Δύση και να απειλεί ακόμα και με βέτο στο θέμα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η στάση του, αν και προκαλεί εκνευρισμό και αμηχανία στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, δεν καταδικάζεται, αναδεικνύοντας έτσι την έλλειψη πυγμής και σταθερής στρατηγικής από τους δυτικούς.
Το State Department συνεχίζει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και να «αδειάζει» εμμέσως τη χώρα μας, διαμηνύοντας πως «δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα. Σας παραπέμπουμε στις τουρκικές αρχές για να μιλήσετε περαιτέρω για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών τους».
Η τακτική των ΗΠΑ προκαλεί σαφέστατα προβληματισμό στην Αθήνα, με πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου» να αναφέρουν πως ενδεχόμενη αναβάθμιση σε κατηγορία Viper 80 τουρκικών αεροσκαφών F-16 και απόκτηση ακόμα 40 ολοκαίνουργιων F-16 Block 70, θα ανατρέψει εκ νέου τα δεδομένα στο Αιγαίο, δίνοντας νέα δυναμική στην τουρκική αεροπορία, τουλάχιστον όσον αφορά τα Μέσα.
Στο αμερικανικό Κογκρέσο πάντως συνεχίζει να κυριαρχεί το αντιτουρκικό μπλοκ. Με μπροστάρη τον Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος επανειλημμένα έχει εκφραστεί εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν και των πρακτικών που ακολουθεί, οι γερουσιαστές δεν δείχνουν προς το παρόν διάθεση να στηρίξουν την πώληση οπλικών συστημάτων σε μια χώρα που συνεχίζει να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία.
Οι S-300 και το σχέδιο Μητσοτάκη
Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως θα πάει καλά προετοιμασμένος στο ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ θα έχει μαζί του και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, αλλά και τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι θα τον έχουν ενημερώσει πλήρως για όλες τις εξελίξεις.
Η στρατηγική έχει διαμορφωθεί ήδη, με την ελληνική πλευρά να έχει στη… φαρέτρα της διάφορα «όπλα» για να απαντήσει στις αμερικανικές απαιτήσεις. Οι ΗΠΑ αναμένεται να απαιτήσουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την παραχώρηση στην Ουκρανία των πανίσχυρων αντιαεροπορικών πυραύλων ρωσικής κατασκευής, S-300. Ωστόσο, με δεδομένη την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει μάλλον απίθανο.
Πληροφορίες εντούτοις αναφέρουν πως ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αντιπροτείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη αντικατάσταση των S-300 με πυραύλους Patriot, οπλικό σύστημα το οποίο ήδη διαθέτει η χώρα μας και μάλιστα στην πρώτη γραμμή της αεράμυνας, ενώ θεωρείται δεδομένο πως στο τραπέζι θα πέσουν και τα κορυφαία μαχητικά 5ης γενιάς, τα F-35.
Ο κ. Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο αναμένεται να θέσει στον Τζο Μπάιντεν το αίτημα της Αθήνας για είσοδο στο πρόγραμμα του F-35 με απόκτηση μιας Μοίρας τουλάχιστον 20 Stealth μαχητικών και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα.
Η απόκτηση μιας Μοίρας Stealth μαχητικών αγγίζει τα 4 εκατομμύρια δολάρια, με το ποσό να είναι τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας μας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα το θέσει και αυτό το ζήτημα, απαιτώντας από τις ΗΠΑ ευκολίες πληρωμής και σε βάθος χρόνου. Άλλωστε, η χώρα μας έχει ανοίξει πολλές «δουλειές» με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, η οποία έχει αναλάβει και την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε κατηγορία Viper.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, σε αντίθεση με την Τουρκία, που συνεχίζει να εκβιάζει, να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.