Αποκάλυψη Politico: Γιατί είναι διπλά διάτρητη η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που δεν… βλέπει επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Αποκάλυψη Politico: Γιατί είναι διπλά διάτρητη η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που δεν… βλέπει επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Όπως αποκαλύπτεται η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μαρτυρά επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο, βασίστηκε κυρίως σε εκπροσώπους φορέων εμπλεκόμενους με τις καταγγελίες ή πλήρως αναρμόδιους σχετικά με το ζήτημα. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει ο ενημερωτικός ιστότοπος Politico σχεδόν το 45% όσων ρωτήθηκαν κατά την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είναι αξιωματούχοι της αστυνομίας ή του λιμενικού, οι οποίοι μάλιστα, όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλέκονται στις παράνομες επαναπροωθήσεις.

Παράλληλα το ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι οι αρχές μίλησαν με ιερείς και μητροπολίτες ενώ από τους από τους 65 ερωτηθέντες, μόνο ένας ήταν εκπρόσωπος ΜΚΟ και τέσσερις μετανάστες.

Το διπλό φιάσκο έγκειται στο γεγονός ότι κατά τη δημοσίευση της έκθεσης την Τρίτη, βγήκαν στη φόρα και τα προσωπικά στοιχεία των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσε και ο ιστότοπος avgi.gr ανατρέχοντας στην αρχική έκθεση, η αρμόδια αρχή επέλεξε να «μαυρίσει» απλώς τα ονόματα όσων ρωτήθηκαν, με αποτέλεσμα με ένα απλό copy-paste ο οποιοσδήποτε να μπορεί να τα βρει.

Παράλληλα, το Politico αναφέρει ότι με την ίδια έκθεση δημοσιοποιήθηκε ακόμη και ο αριθμός τηλεφώνου του Διευθυντή της «Lighthouse Reports», Κλάας βαν Ντίκεν, καθώς «περιλαμβανόταν στο κάτω μέρος της εμπιστευτικής αλληλογραφίας».

«Χαιρετίζουμε τη δημοσίευση της πλήρους έκθεσης, όπως χαιρετίσαμε την έρευνα», δήλωσε ο Κλάας βαν Ντίκεν στο Politico και πρόσθεσε: «Η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων και η αποτυχημένη προσπάθεια διόρθωσης μας έχει αφήσει με ανησυχίες σχετικά με τη διεξαγωγή της έρευνας».

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Μαρτίου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξέδωσε δελτίο Τύπου ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της τρίμηνης έρευνας, μετά τα δημοσιεύματα που αφορούσαν σε οκτάμηνη δημοσιογραφική έρευνας από την Lighthouse Reports και εννέα άλλες ευρωπαϊκές πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης.

Η έκθεση 190 σελίδων ανέφερε ότι δεν βρήκε τίποτα που να τεκμηριώνει τις αναφορές για επαναπροωθήσεις. «Δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν τα περιστατικά που αναφέρονται στο παρόν δημοσίευμα/αναφορά, καθώς δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία ή σχετική τεκμηρίωση».

Σχετικά Άρθρα